Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САС И ВКС се произнесоха по делото за убийството на Валери Дъбов

Софийският апелативен съд и Върховният касационен съд се произнесоха по постъпилите протест на прокурора и жалби на подсъдимия и останалите страни срещу присъдата на Окръжен съд – Кюстендил, по делото за убийството на Валери Дъбов и опит за убийство на още две лица. С решенията се изменя квалификацията на престъплението и се отменя присъдата на Окръжен съд – Кюстендил, с което на подсъдимия  Алекс Анков Димитров беше наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от 19 години. 

35-годишният Валери Дъбов беше убит при сбиване между роми и българи пред заведение в Кюстендил. Освен за убийството на Дъбов, Димитров беше обвинен и за опит за убийство на още двама души. Със своите решения САС и ВКС приемат, че Алекс Димитров е действал при условията на неизбежна отбрана  по отношение на един от пострадалите, поради което го оправдават изцяло по тази част от обвинението.

 По отношение на убития Валери Дъбов, въззивната и касационната инстанция приемат, че подсъдимият е действал при превишаване пределите на неизбежна отбрана. Предвид това, престъплението на подсъдимия е преквалифицирано в умишлен опит да умъртви повече от едно лице, при превишаване пределите на неизбежна отбрана, съобщиха от Окръжния съд в Кюстендил. На подсъдимия е определено наказание "лишаване от свобода" в размер на 5 години, което е увеличено с 1 година, поради предишно осъждане, и окончателното наказание "лишаване от свобода" за срок от 6 години, следва да бъде изтърпяно от Алекс Димитров при първоначален строг режим. 

Решението на горните инстанции е окончателно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ТФ „Партньори“ с участие в Международни вечери на фолклора Вионица 2024

Танцова формация „Партньори“ стартира своята международна фестивална програма за 2024 година с участие в Международни вечери на фолклора Вионица 2024 в Босна и Херцеговина този уикенд. Международният фестивал се организира за 13 поредна година от местното културно-артистично дружество Свети Марко. Това е едно от най-големите и известни..

публикувано на 11.07.24 в 14:26

Променят движението на част от автобусните линии в Перник

Временно се променя движението на част от автобусните линии в Перник заради ремонтите на „Топлофикация Перник” и полагането на тръбите по проекта за водния цикъл, изпълняван от ВиК- Перник.  До приключване на ремонтите автобус №17 ще се движи в посока кв. „Изток” по обичайния си маршрут до жп спирка „Метал” и след това ще превозва пътници по бул. „Юрий..

публикувано на 11.07.24 в 14:16

Лятна полицейска академия в музея в Разлог с 85 щастливи деца

Инспекторите от Детска педагогическа стая към РУ - гр. Разлог - Анка Боянова и Тодор Кокалчев, заедно с кучето Вайс, направиха уникална демонстрация. Децата, които посещават "Лято в музея" в Историческия музей - Разлог, имаха възможността да видят как полицейското куче Вайс изпълнява командите на инспекторите - много точно и бързо. Освен това, в разиграна..

публикувано на 11.07.24 в 14:13

В Кюстендилско въвеждат онлайн излъчване на заседанията на общинските съвети

Деветте общини в Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията на съветниците, за да спазят промените в Закона за местното самоуправление, които задължават заседанията на комисиите и сесиите на минипарламентите да се излъчват пряко, както и да се правят записи. Трудности при осигуряване на онлайн излъчването на заседанията на общинския..

публикувано на 11.07.24 в 11:44

834 лева е средният размер на основната пенсия у нас

834 лева достига средният размер на основната пенсия без добавките към нея през този месец, след като пенсиите отпуснати до края на миналата година се осъвремениха с 11 процента от началото на юли. При мъжете средната пенсия вече е 991 лева, тази на жените е  727 лева. В столицата средната пенсия е най високата за страната - 1037 лева , като за мъжете..

публикувано на 11.07.24 в 11:41

Студентският съвет ще помага при записването на новоприетите студенти в ЮЗУ

От днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“ започна записването на новоприетите студенти на първо класиране за учебната 2024/2025 г. То ще продължи до 16 юли, каза за Радио Благоевград , зам. ректорът на висшето училище доц. Вяра Кюрова.  Новоприетите студенти трябва да представят лична карта, диплома за завършено средно образование и..

публикувано на 11.07.24 в 11:40

Край на общественото обсъждане за промените при изпитите за кандидат-шофьорите

Завърши едномесечното обществено обсъждане на промените в наредбите за обучение и изпити на кандидатите за шофьори. Основните изменения са свързани с надграждане и подобряване функционалностите на информационната система за обучение и изпити на агенция "Автомобилна администрация". Видеоклипове с опасни ситуации на пътя се добавят в изпита за..

публикувано на 11.07.24 в 09:32