Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР чества 89 години от своето създаване

Автор:
Снимка: Ани Петрова

Днес Българското национално радио чества 89 години от създаването си. На 25-и януари 1935 година министър-председателят Пенчо Златев изпраща до цар Борис Трети за утвърждаване Наредба-закон за радиото, която царят одобрява с указ на следващия ден. Така радиоразпръскването става държавна собственост. 

Традиционно БНР ще отбележи рождения си ден с тържествена церемония в 19 часа в Първо студио с връчване на голямата награда „Сирак Скитник“ и на годишните награди на общественото радио. Церемонията ще се излъчва по програма "Хоризонт", регионалните радиостанции Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Шумен, както и на сайта bnr.bg.

Голямата награда на Българското национално радио "Сирак Скитник" за значим принос в развитието на БНР е учредена през 2001-а година. Тя носи името на първия главен ръководител на радиото - тогава Радио София - Панайот Христов с артистичен псевдоним Сирак Скитник - виден художник, поет, критик, общественик. 

Освен Голямата награда тази вечер ще бъдат връчени и годишните награди за 2023-а година за радиожурналистика и за радиопредаване/радиопроект/мултимедиен проект/музикален проект на БНР. 

Призьорите се избират от Обществения съвет на радиото сред номинираните. 

Генералният директор на БНР Милен Митев обяви, че тази година се възстановява присъждането на наградата за „Професионализъм в ефира“ за журналисти извън системата на БНР.

в 13.30 часа в Мраморното фоайе на радиото ще бъде открита изложба с картини от конкурса „По стъпките на Сирак Скитник“ на учениците от Националната художествена гимназия „Димитър ДОбрович“-Сливен.Вижте още

„Звезди в Радиото – 2024”

Представяме на вниманието Ви тринадесетото издание на конкурса „Звезди в Радиото”, в който имате възможност да участвате. „Звезди в Радиото – 2024” на 30 и 31 март 2024 г. Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика и се провежда в три раздела –..

публикувано на 14.02.24 в 10:30

Българският фармацевтичен съюз награди журналистката Лалка Радкова и Радио Благоевград

Журналистът Лалка Радкова от БНР - Радио Благоевград и директорът на Радиото на Югозапада, Рина Далева, получиха отличия и почетни грамоти от  ръководството на Българският фармацевтичен съюз. Съюзът даде висока оценка за работата на Лалка Радкова с ресор "Здравеопазване". Зам. председателят на Регионалната лекарска колегия в Благоевград, Константин..

публикувано на 10.02.24 в 17:03

С репортерска акция Радио Благоевград почете рождения ден на БНР

Жители и гости на областния център бяха зарадвани с подаръци - календари с логото на обществената медия.  Слушателите определят БНР като символ на началото, на традицията, която с времето се модернизира и в крак с времето отговаря на всички съвременни условия при наличието на конкуренция в медийното пространство.  БНР е доказало през годините, че е..

публикувано на 25.01.24 в 14:01

Благодарствено писмо до Радио Благоевград

Директорът на ДТ „Никола Вапцаров“ в Благоевград Маргарита Мачева изпрати благодарствено писмо до директора на Радио Благоевград Рина Далева. В него тя благодари за огромната подкрепа, която и е оказана през изминалата година. „Искрено се надяваме, че и за в бъдеще ще можем да разчитаме на съдействието Ви и на все така ефективното..

публикувано на 21.12.23 в 14:57

Приключи благотворителната инициатива „Подари време“

С концерт на ФГ „Бисери“ и ДЮФА “Пиринска китка” към  Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград приключи благотворителната инициатива на Неврокопската митрополия и Радио Благоевград под надслов „Подари време“. Тя бе организирана в навечерието на Рождество Христово и по повод 50-годишния юбилей на Радиото на Югозапада...

публикувано на 15.12.23 в 18:14

Споделяме с Вас „Споделеното с приятели“

"Споделено с приятели" – под това мото преминава тази юбилейна година за Радио Благоевград. И така усещаме официалните поздравителни адреси, които получавахме през целия ден на кулминацията на честванията – 11-ти декември. Освен от една от най-важните и значими институции в страната – Президентството - към нас с признание за авторитета, който..

публикувано на 12.12.23 в 14:25

50 години Радио Благоевград

С тържествен концерт-спектакъл Радио Благоевград отбеляза 50 години от създаването си. Вече половин век Радиото на Югозапада е фундамент – здрава и непоклатима основа, върху която стъпват и се развиват журналистиката, музиката, културата, образованието и технологиите, която възпитава и информира поколения слушатели. В проявата участваха..

публикувано на 12.12.23 в 11:36