Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валидираха две пощенски марки

Две нови пощенско-филателни издания бяха валидирани днес. Марките са посветени на Яков Крайков и Христофор Жефарович, свързани с Кюстендилския край, което е и причината събитието да се състои в града.

В употреба днес беше пуснато пощенско-филателно издание на тема "Български народни будители" – серия от две пощенски марки и специален пощенски печат.

Марките са с размер от 25/40 мм, а техниката на отпечатване е офсет/дигитален печат. Номиналната стойност на марките е 0,90 лв. и 1,35 лв., а тиражът им - 8 000 броя от всяка стойност. Художник е проф. Виктор Паунов - един от най-добрите илюстратори в България.
Историкът от Регионалния музей в Кюстендил д-р Явор Митов представи пред кюстендилската общественост двамата будители.

Историците смятат, че първият български печатар Яков Крайков е роден близо до град Кюстендил, в подножието на Осоговската планина. Предполага се, че подготовката му като книжовник е станала в Осоговския манастир (“Св. Йоаким Осоговски"), сега в Крива Паланка (Р Северна Македония), който е бил българско книжовно средище. Във Венеция - столицата на европейското книгоиздаване от епохата на Ренесанса Крайков наследява печатница, където започва да печати първите книги на кирилица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С местен референдум дупничани ще решават бъдещето на ВиК

 Информацията разпространиха от ПП “Възраждане”, които събраха над 5 000 подписа за провеждане на допитването. От ГРАО са се произнесли, че 4 355 от подписите са валидни, което се равнява на 11% от жителите на община Дупница. Следващата стъпка е свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, който ще определи дата за референдума и ще подготви..

публикувано на 20.07.24 в 09:14

Курбан за здраве ще раздадат пожарникарите в Брезник

 Както всяка година, те ще се съберат в двора на пожарната служба, където през 2002 е построен параклис, носещ името на свети пророк Илия. Параклисът е съграден с труда на местните огнеборци и e един от малкото в страната, намиращи се в двор на пожарна служба. Идеята се зародила след поредица от тежки горски пожари в района през 2000 година...

публикувано на 20.07.24 в 08:54

Отбелязваме Илинден

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия. Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 000 души.  За..

публикувано на 20.07.24 в 08:50

Слънчево с краткотрайни валежи

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста, привечер над западната половина от страната - купесто-дъждовна облачност и до полунощ на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Главно в западните райони ще има условия и за градушки. Вятърът ще е слаб до умерен от изток-югоизток...

публикувано на 20.07.24 в 08:45

Главчев: Максимално съкращаваме сроковете за финансово подпомагане на пострадалите от пожарите

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, Министерството на финансите разработва методиката за това.   Земеделски стопани и обикновени хора ще получат компенсация за унищожени площи и погинали животни. Министерството на отбраната ще дооборудва още хеликоптери с необходими съоръжения за гасене на пожари, а в перспектива е възможно да се..

публикувано на 19.07.24 в 18:31

Кметът на Гоце Делчев проведе работна среща с кмета на Берово

Кметът на община Гоце Делчев - Владимир Москов, проведе работна среща със Звонко Пекевски - кмет на община Берово, Република Северна Македония. На срещата присъстваха също председателят на Общински съвет - Гоце Делчев Иван Геров и заместник-кметовете на общината Валери Сарандев и Богдан Боцев, а от страна на гостите от Берово – председателят на..

публикувано на 19.07.24 в 16:10

724 горски служители участвали в борбата с пожарите в Югозапада

724 горски служители с 206 автомобила са участвали в борбата с пожарите, възникнали от началото на годината на територията на ЮЗДП. 60 пожара са пламнали от началото на 2024 година на територията на Предприятието като близо половината от тях са само за последния месец юли. 3600 декара, предимно иглолистни гори, са засегнати от огнената стихия...

публикувано на 19.07.24 в 15:00