Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 денонощни аптеки функционират на територията на Благоевградска област

Ръководството на Български фармацевтичен съюз даде пресконференция в град Сандански, с която отбеляза 17 години от създаването на съсловната организация на 10 февруари 2007. Димитър Маринов от фармацевтичния съюз припомни, че в него членуват повече от  7100 магистър-фармацевти, а регионалните колегии са близо 28 регионални колегии. На пресконференцията бе направена ретроспекция на развитието на съюза от неговото създаване. Бяха посочени някои от проблемите, които стоят пред фармацевтите в България. Сред тях е достъпа до фармавцетични продукти и услуги, липси и недостиг на лекраства и затруднен достъп на пациенти до лекарствени продукти. Основна цел е осигуряването на достъп до медикаменти, както и да бъдат предпазени пациентите от прекомерната употреба на лекарства, като във фокуса е здравето на пациента. Лекарствата трябва да са налични и в достатъчни количества за задоволяване на потребностите на населението, казаха още от фармацевтичния съюз. От там информираха, че са предложени 16 решения за решаването на този проблем в министерството на здравеопазването.

Обнародвана е Националната аптечна карта. Тя сочи, че има добра осигуреност от аптеки и не до там достатъчен брой обслужващи денонощни аптеки. Има неравномерно осигуряване на аптечни услуги в страната, сочи аптечната карта.

Аптеките у нас са повече спрямо средноевропейските показатели. Има аптеки, които могат да обслужват близо още половин България, казаха още от фармацевтичния съюз. В големите градове има пренасищане на аптеки. 98% от жителите на ЕС достигат до аптека в рамките на 30 минути. В България този процент е доста по-висок, което означава, че в у нас много повече хора имат достъп до аптеки.

Аптеките са обезпечени с кадри. Между 31 и 40 години е  най-голямата група фармацевти, сочат данните на съюза. Броят на фармацевтите нараства всяка година, но у нас не е свързано с нарастването на персонала в аптеките и се стига до затваряне на аптеки.

Според областната аптечна карта в област Благоевград има 132 аптеки. Договор с НЗОК имат 91 аптеки. 11 са тези, в които се продават лекарства за ветерани, а за военноинвалиди -10. 4 денонощни аптеки функционират на територията на областта. Те са в Благоевград, Хаджидимово, Гърмен и Банско. Минималният необходим брой фармацевти 396. Наличните са 262. В Благоевградска област е най-младата колегия в Югозападния регион.  


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Петър Занев и Велислав Елезов подадоха оставки 

Петър Занев и Велислав Елезов подадоха оставки  Управителят на ОФК „Пирин“ Петър Занев и клубният секретар Велислав Елезов поемат отговорността за отпадането на клуба от Ефбет лига. Утре, 28 май, клубът свиква пресконференция, която ще се проведе от 13.00 ч. на стадион "Христо Ботев". Петър Занев: „Когато се съгласих да поема управлението на клуба, поех..

публикувано на 27.05.24 в 19:41

В Благоевград представиха книгата „Мистерии в Хераклея Синтика"

Представиха  историческият трилър „Мистерии  в Хераклея Синтика" на Ирина Вагалинска в Регионалния исторически музей в Благоевград.  Действието на романа  се развива в IV век след Христа и е ситуирано в  Хераклея Синтика, като се базира на фактите от дългогодишното археологическо проучване от екипа на проф.д-р Людмил Вагалински в този античен..

публикувано на 27.05.24 в 18:22

Фолклорен фестивал в Благоевград

Благоевград ще бъде домакин на Югозападен международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите“.  В рамките на два дни танцови състави от България, Мароко, Албания, Грузия, Сърбия, Р Северна Македония и Косово ще представят колорита и фолклорните традиции на своите държави. Фестивалът е насрочен за 31 май и 1 юни от 18.00 часа на площад „Македония“...

публикувано на 27.05.24 в 14:58

Медали за Таекундо клуб “Хоук -Банско”

На 24 и 25 май, в гр.Зворник, Босна и Херцеговина, се проведе петото издание на Международният турнир по таекуон-до ITF Grand Prix Srbski Soko 2024. В състезанието взеха участие над 400 състезатели от 11 страни. Сред тях бяха шестима спортисти от Таекундо клуб “Хоук -Банско”, които спечелиха шест медала в двете дисциплини - спаринг и форма...

публикувано на 27.05.24 в 14:24

Празник на православния дух и традиции в Кюстендил

Празник на православния дух и традиции ще се състои в Кюстендил на 28 май. Празникът е посветен на Св. Патриарх Евтимий Търновски, духовен водач и покровител на България и българския народ. Празникът ще бъде открит с тържествен архиерейски молебен. В програмата са включени театрално-музикална програма, творчески работилници и детски спортни игри,..

публикувано на 27.05.24 в 14:03

Работодатели от Кюстендилско настояват за санкции при фалшиви болнични листове

Контролът, които се упражнява от институциите върху обжалваните болнични листове, беше акцент в дискусия, организирана от Кюстендилската търговско-промишлена палата на тема "Злоупотреби с медицински документи за временна нетрудоспособност". Участие във форума взеха представители от Министерството на здравеопазването в лицето на ръководството на..

публикувано на 27.05.24 в 13:59

Ограничават движението в тунел „Мало Бучино“ на АМ „Струма“

От днес – 27 май, се ограничава движението в тръбата за София на тунел „Мало Бучино“ на автомагистрала „Струма“. Трафикът ще преминава двупосочно в тръбата за Перник. Временната организация за движение е заради ремонтни дейности на осветлението в съоръжението.   Шофьорите е необходимо да карат с повишено внимание, като следват стриктно създадената..

публикувано на 27.05.24 в 13:56