Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Туризмът е входна врата за инвестициите във всяка страна

Туризмът е входна врата за инвестициите във всяка страна, а Банско е едно от разпознаваемите лица на България не само в Европа, но и по света. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с кмета на Банско Стойчо Баненски. Държавният глава посети курорта, където се проведе слалома за Световната купа по ски алпийски дисциплини, в който участва българският скиор Алберт Попов.По време на срещата с кмета на Банско бяха обсъдени предизвикателствата пред местното управление, както и възможностите за развитие на туризма и популяризирането на българските туристичски дестинации в световен мащаб. Държавният глава открои ключовото значение на инвестициите в туризъм за развитието на икономиката.Президентът подчерта необходимостта от това да бъдат осигурени възможности за спорт и отдих сред природата, без да се нарушава екологичното равновесие.По време на срещата бяха обсъдени и увеличаващият се брой туристи, които посещават Банско всяка година и необходимостта от изграждането на втори кабинков лифт в курорта.В рамките на посещението си в Банско държавният глава се срещна с българския скиор Алберт Попов след неговото участие в състезанието. Румен Радев разговаря и с президента на Международната федерация по ски Йохан Елиаш и Президентът на българската федерация по ски Цеко Минев с които бе обсъден огромният потенциал на Банско и България като дестинация за практикуване на зимни спортове и провеждане на световни спортни състезания. Президентът се срещна и с представители на туристическия бранш. Държавният глава разговаря и с представители на Планинската спасителна служба, като по време на срещата спасителите откроиха необходимостта от приемането на Закон за доброволчеството, който ясно да регламентира тяхната дейност, статута на спасителите, стандартите на работа и заплащане.Пред журналисти Румен Радев поздрави Българската федерация по ски с нейната 100-годишнина, както и Алберт Попов за неговото добро представяне на днешното състезание. Държавният глава посочи, че е обсъдил с президента на Международната федерация по ски амбициите на България да бъде домакин на Младежки зимни олимпийски игри. "Вече имаме потенциала и най-важното – имаме подготвени хора", подчерта още президентът.


По публикацията работи: Спаска Зашева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Фестивал на сръчните ръце в Бусинци

За втора поредна година в село Бусинци се провежда Фестивалът на сръчните ръце, каза за Радио Благоевград организаторът Стефка Бонева. Той ще продължи до 30 юни. На него се представят повече от 30 занаятчии и производители на бира, вино, кисело мляко и други вкусни изкушения.  Майсторите представят умения и майсторство пред многолюдните гости на..

публикувано на 29.06.24 в 17:43

Студен извор посрещна любители на киселото мляко

Повече от 15 години община Трън организира Празник на киселото мляко. През последните три години събитието се провежда в Студен извор, родното място на д-р Стамен Григоров, откривател на лактобацилус булгарикус.  Фермери от страната и от община Трън представиха разнообразие от кисели млека и млечни продукти.  Десетки гости на празника от близо и далеч..

публикувано на 29.06.24 в 16:52

Банско с инициатива на Националния ден за безопастността на движението по пътищата

Община Банско се присъединява към общия призив за отговорно и толерантно поведение на пътя като в последната седмица на месец юни в Детска градина “Здравец“ се проведоха множество инициативи по-случай 29 юни, обявен за Национален ден на безопасността на движението по пътищата. Предвидени бяха демонстрации, игри, викторини, изложби и много други..

публикувано на 29.06.24 в 16:22

Благоевград посреща July Morning сред красивата природа на „Картала“

Емоционално лятно приключение очаква жителите на Благоевград в последния ден от м. юни и първия ден на м. юли. Любителите на красивата природа, чистия въздух и първите слънчеви лъчи могат да посрещнат July Morning в невероятната Рила планина. Община Благоевград и Ски център „Картала“ са подготвили богата програма в рамките на два дни,..

публикувано на 29.06.24 в 15:04

Откриха официално Празника на черешата в Кюстендил

С официално откриване започна вторият ден на седемнайстото иаздание на Празника на черешата в Кюстендил. Най- голямата атракция днес в програмата на форума е традиционното изложение на череши, в което представители на различни организации и институции от града и производители от кюстендилско представят своите артистични черешови произведения...

публикувано на 29.06.24 в 12:41

Перничани ще посрещнат първия юлски изгрев с двудневен рок фест

Събитието вдъхновено от вечния хит на Uriah Heep - July Morning и тази година ще бъде на средновековната крепост на хълма „Кракра”.  Общо 14 рок групи сред които „Фактор”, „Екстаз” и „Тангра”ще свирят на крепостта. Ще има два концерта – на 29 и на 30 юни. Те ще започват в 18.00 часа. Перник е с традиции в рокендрола. Една от първите рок групи в страната..

публикувано на 29.06.24 в 12:18

Кметът Инж. Красимир Герчев поздрави всички учасници в "На армане с тъпане" и подари на всеки автентично разложко кръпче

Малко преди старта на фестивала за традиционни български хора, - "На Армане с тъпане" кметът - Инж. Красимир Герчев прие , приветства и поздрави учасващите танцови групи, състави и формации. Подари грамота на всеки състав, а за всеки участник имаше специално изработено автентично разложко кръпче. *По стари порядки, основното предназначение на кръпчето е..

публикувано на 29.06.24 в 11:14