Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванка Шалапатова с лекция в Американския университет в България

Министърът на труда и социалната политика, Иванка Шалапатова, заяви в Благоевград, че на този етап няма информация за оценката, която ще бъде основа за промяна на нейната роля като министър. Шалапатова акцентира върху оценката на хората и е категорична, че ако те не са удовлетворени от нейния начин на работа е готова да предаде щафетата на следващия министър.

"За мен най-важна е първо оценката на хората, оценката на всички хора, които се опират до услугите на социалната система, хората, които са в трудовата заетост и усещат негативите и повече позитивите на пазара на труда", каза социалният министър Иванка Шалапатова.

"Това е моята функция и ако хората не са удовлетворени от моя начин на работа, от моята визия, от първите резултати от моята дейност съответно аз съм готова да предам щафетата на следващия министър. Ако обаче има доверие в моята работа и аз съм полезна най-вече в това да имаме ефективен пазар на труда, компетентна работна сила, добра социална закрила и усещане на младите хора, че именно България е страната, в която те да останат и да реализират потенциала си аз съм готова да остана., посочи министърът.

Министър Иванка Шалапатова:

"Хората са притеснени от евентуалното въвеждане на еврото в България след 1 януари 2025 година. Двете основни цели на правителството са влизането в Шенген и еврозоната. Ние сме убедени, че има много повече позитиви, както и останалите 20 страни, които и към момента са членове на еврозоната, но както всяко ново нещо в нашето общество повече са страховете. Страховете могат да бъдат оборени и да има спокойствие, тогава когато има информираност. Нашият стремеж е да дадем максимална информация, така че хората да не се поддават на лъжлива информация и пропаганда, а по-скоро да знаят, че решението на политическите лидери да бъдем част от еврозоната наистина е осъзнато. Има много притеснения, че при обмяна на нашите доходи – трудови възнаграждения, пенсии, социални плащания при преминаването на лева към еврото реално хората ще загубим от това. На този етап нямаме такива очаквания. Това е практика, която се е проявила и в Хърватска, в България хубавото е, че имаме обвързаност на курса на лева към еврото, така че такова сътресение няма да има". Шалапатова призова гражданите да се доверяват на информация, подадена официално от българското правителство.

Студенти и преподаватели от Американския университет в България (АУБ) се срещнаха с министъра на труда и социалната политика. В библиотеката на висшето училище се състоя дискусия на тема „Отживелица ли е социалната държава“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Карлос Насар е олимпийски шампион с рекорд

Българският щангист Карлос Насар преодоля 213 килограма в изтласкването от първия си опит. От втория опит Карлос изтласка 224 кг, с което постави световен рекорд и си осигури златото в категория до 89 килограма. Залата веднага избухна в скандирания: "Българи юнаци"!

публикувано на 09.08.24 в 18:29

Овладени са и двата фронта на пожара в българската територия на планината Славянка

Овладени са и двата фронта на пожара в българската територия на планината Славянка. Екипи на пожарните служи и горските стопанства ще останат да наблюдават района, тъй като все още има активни огнища в Гърция, които са близо до границата ни. В източният периметър на пожара не се наблюдава възобновяване на огъня, но заради плътният около 30 сантиметра..

публикувано на 09.08.24 в 18:19

Отменя се бедственото положение в община Симитли

Във връзка с нормализиране на бедствената обстановка на територията на община Симитли и овладяване на пожара в района на село Сенокос, със заповед № 362/09.08.2024 год. на кмета Апостол Апостолов, се отменя въведеното бедствено положение.  Огнената стихия обхвана около 2 000 дка държавна горска територия, общински територии и земеделска земя.  В..

публикувано на 09.08.24 в 18:02

Пожарът над село Сенокос е потушен

Пожарът над село Сенокос е потушен. Огънят е обхванал около 2 000 дка. държавна горска територия, общински територии и земеделска земя, съобщи гл. инсп. инж. Боян Василев Кондуров, началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Благоевград. На място през почивните дни дежурства ще дават служители на ТП “Държавно горско..

публикувано на 09.08.24 в 17:39

Нови опити за телефонни измами в Благоевград

Нови опити за телефонни измами са регистрирани на територията на гр. Благоевград.  Получените сигнали са за това, че непознати лица въвеждат в заблуждение гражданите, като се представят за полицейски служители и търсят от тях парични суми или накити, като съдействие за залавяне на телефонни измамници. ОДМВР-Благоевград призовава гражданите за..

публикувано на 09.08.24 в 17:06

Вокален джаз и хоротека в седмия ден на Банско джаз фестивал

На младежката сцена в Банско днес излязоха седем талантливи музиканти, обединени под името Ghosted. Събрани от желанието за завръщане към вокалния джаз, те правят това, което наистина обичат и вярват, че джазът не е конкуренция, а общност.  Все по-голяма е публиката в парка на Банско, пейките не стигат, хората си слагат дори хамаци, за да се..

публикувано на 09.08.24 в 15:10

Пожарът в община Невестино е ликвидиран

Ликвидиран е пожарът,  който възникна на 2 август в землището на селата Църварица и Илия, община Невестино. Пожарът е обхванал 1700 дка смесена гора. За потушаването на огъня беше насочен значителен ресурс от служители на пожарните служби от областта, екипи от Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението в Сливен, Бургас и..

публикувано на 09.08.24 в 12:39