Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители вдъхновиха със спомен за Васил Левски и героизма на българския воин

Димитър Гилев и Стефан Стефанов днес гостуваха в Регионална библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград. Те изнесоха лекции, посветени на Васил Левски и Балканската война.И двамата са преподаватели по история, които от няколко години обикалят страната, за да запознават хората с малко известни и ненаписани в учебниците факти от българската история.Разкриват нови забравени разкази за велики български личности и за събития, които са белязали величието на България.„Народът има необходимост от повече знания, от повече увереност, от повече самочувствие. Защото лидери има и сега, но за да станат истински водачи на народа си, трябва да има правилно образование и просвета“, заяви Димитър Гилев, който е носител на приза „Будител на годината“ за 2022 година.Той и Стефан Стефанов са категорични, че трябва да сме наясно с историята си, защото сме слаби, ако не я познаваме.


По публикацията работи: Спаска Зашева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Перник отбеляза тържествено 116-та годишнина от обявяването на независимостта на България

Венци и цветя в знак на признателност бяха положени пред паметника на Кракра Пернишки. Тържествената част продължи пред Двореца на културата, където бе издигнат българския флаг.  Приветствие към перничани от името на кмета Станислав Владимиров отправи зам. кметът Стефан Кръстев. Подчертавайки значимостта на една от най- важните дати в историята на..

публикувано на 22.09.24 в 15:16

Горноджумайското въстание от 1902-ра година оживя в квартал „Вароша“ в Благоевград

На днешния празничен 22-ри септември Благоевград  се превърна в сцена на родолюбива инициатива, възстановка на Горноджумайското въстание от 1902-ра година. Основни организатори на поредицата от събития са Регионалният исторически музей и Регионален клуб „Традиция“.  Стотици граждани се потопиха в атмосферата на паметните събития от 1902 година. Над..

публикувано на 22.09.24 в 14:42

Благоевград отбеляза 116 години от обявяването на Независимостта на България

Днес се навършват 116 години от обявяването на Независимостта на България. По традиция център на тържествата е Велико Търново, където на 22 септември 1908 година е обявен край на васалитета на България от Османската империя. Княз Фердинанд провъзгласява Независимостта с манифест, прочетен в църквата "Свети 40 мъченици" и след това в крепостта..

публикувано на 22.09.24 в 12:05

Разлог се прощава с кап. Венцислав Дункин

Разлог се прощава днес с капитан Венцислав Дункин, който загина  по време на тренировъчен полет в авиобазата "Граф Игнатиево". В социалните мрежи бе организирано мълчаливо бдение "Свещичка за Венци", което ще се проведе от 19.30 часа на централния площад в Разлог.

публикувано на 22.09.24 в 10:30

Румен Радев: Преди 116 г. нашите предци укрепиха вярата на българите в собствените ни сили

"Преди 116 години в старопрестолната столица Велико Търново нашите предци отхвърлиха васалитета на страната ни към Османската империя и укрепиха вярата на българите в собствените ни сили", написа във Фейсбук президентът Румен Радев по повод 116-годишнината от обявяването на Независимостта на България.  "Този исторически акт ни завеща безценен урок, все..

публикувано на 22.09.24 в 09:11

Предимно слънчево време

На 22 септември над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, максималните - между 21° и 26°.

публикувано на 22.09.24 в 08:59

Парад на бойната слава в Благоевград

В навечерието на Деня на Независимостта на РБ – 22 септември, НД „Традиция“ представи пред благоевградчани тържествен преглед на исторически знамена, униформи и въоръжение на Българската армия от периода 1876 - 1919 г., под названието "За честта и славата”.  Под звуците на Биг Бенд Благоевград, над 110 човека от 20 градове в страната, част от..

публикувано на 21.09.24 в 19:11