Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният музикален конкурс ще се проведе онлайн

Тазгодишният Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в Перник ще се проведе онлайн заради ремонта на Двореца на културата. Конкурсната програма включва свободно избрани две или повече произведения с различен характер в рамките на посоченото в регламента времетраене на видеозаписите. То е различно за отделните възрастови групи.

Конкурсът ще се проведе от 18 до 21 април. Тазгодишното издание е 18-то поред. Надпреварата е в две категории - любители и специализирани музикални училища, в три раздела: пиано и акордеон, струнни инструменти, духови и ударни инструменти и в седем възрастови групи плюс ансамбли. Голямата награда „Гран при” на кмета на Перник- статуетка и 1000 лева, е за изключително ярко дарование. Призьорите във всяка възрастова група и категория ще бъдат отличени с медали и дипломи. 

Конкурсът ще бъде открит на 18 април с концерт в Тържествената зала на Минната дирекция. Участие в него ще вземат носителите  на наградите на Камерен оркестър „Орфей” и Духовия оркестър към Двореца на културата от миналогодишното издание на конкурса. На 20 и 21 април ще бъдат прослушвани и оценявани видеозаписите. Видеоклиповете с номинираните от журито кандидати за Гран при в трите категории ще се прослушват повторно от целия състав на журито, за да се излъчи победителят.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъждат трасето до бъдещия ГКПП „Клепало“

Обществено обсъждане на концепцията за „Подпомагане и разширяване на транспортната свързаност с Република Северна Македония“ще се проведев с. Струмяни. Водещ партньор в разработването ѝ е Агенция „Пътна инфраструктура“. Срещата се организира от Областен информационен център – Благоевград във връзка с процедурата за кандидатстване по Приоритет 2 на..

публикувано на 15.04.24 в 11:26

Областният управител на Перник спасява рушащ се храм

Областният управител на Перник Людмил Веселинов ще съдейства за по-бързото разрешаване на казуса с рушащ се храм в село Брезнишки извор. Възрожденската църква "Света Троица" е в лошо състояние, покривът е разрушен, а дъждовете размиват стенописите. Това е причина и голяма част от църковната утвар да се съхранява в сградата на кметството. Храмът е..

публикувано на 15.04.24 в 10:55

Възпитаничка на ЮЗУ представя дебютния си филм

Прожекция на дебютния игрален филм „Парти бус“ ще се състои на 16 април 2024 година в зала УСЕТ (Учебен корпус №8) от 16:00 и 18:00 часа. Сценарист и режисьор е възпитаничката на Югозападния университет Диляна Данева. След прожекцията ще се проведе дискусия с част от екипа на филма. В късометражната лента „Парти бус“, която е създадена по..

публикувано на 15.04.24 в 10:09

Сезираха прокуратурата заради отрязани дървета в Дупница

Над 10 големи дървета бяха премахнати вчера в центъра на Дупница.  Акцията се ръководеше от кмета Първан Дангов и предизвика силно недоволство у гражданите. Общински служители отрязаха липи и борове пред сградата на Общината, пощата и на площад “Свобода”. Действията бяха обяснени с нов ландшафтен проект, който предвижда цветни алеи в центъра и не..

публикувано на 15.04.24 в 09:59

Общините Петрич и Сандански на конференция за винен туризъм

Община Петрич съвместно с Община Сандански взеха участие в XV Международна конференция за винен туризъм IWINETC. Регионът бе представен под общото име “Долината на Струма”. Форматът IWINETC е престижно, мащабно ежегодно събитие, което събира професионалисти и експерти в областта на винения и кулинарен туризъм от цял свят. На..

публикувано на 15.04.24 в 09:52

Общинските жилища в Благоевград с възможност за закупуване

Наемателите на общински жилища в Благоевград, изградени до 2008 г., които отговарят на определени условия, от днес могат да подават заявления за закупуването им. Това става възможно след като изтече 2-годишният мораториум, наложен от ОбС-Благоевград, според който процедурата бе преустановена. Документи ще се приемат в деловодството на Община..

публикувано на 15.04.24 в 09:00

Благотворителен концерт в подкрепа на 9 годишната Теди

Гражданската инициатива „Донеси – Вземи!“ с подкрепата на община Благоевград организира благотворителен концерт в подкрепа на 9-годишната Теодора Ковачева от Благоевград. Събитието ще се състои в зала „Пейо Яворов“ днес от 19 часа. Теди е претърпяла множество операции. Борбата на семейството й е тя да проходи.

публикувано на 15.04.24 в 07:51