Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха STEM център по химия и биология в ЮЗУ

Тържествено днес откриха STEM център по химия и биология към Югозападния университет „Неофит Рилски“, който е първият СТЕМ център във висше училище. Той е ситуиран във Втори учебен корпус на университета. Лентата на новия СТЕМ център прерязаха председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание Красимир Вълчев, депутатът Стефан Апостолов и ректорът на ЮЗУ проф. Николай Марин.

Красимир Вълчев пожела успех на новия СТЕМ център.

“Ако преди 30 години имаше такива центрове, природните науки щяха да имат повече последователи“, каза ректорът проф. Николай Марин.

Гл. ас.  Дамяна Грънчарова показа на гостите как съчетават традиционните със съвременните иновативни методи на обучение.

Ръководителят на Катедра „Химия“ проф. Иванка Станкова се похвали, че Югозападният университет е определен за регионален STEM център от Министерството на образованието и науката.

Малко по-късно в ЮЗУ се откри и още един STEM център - по  математика и информатика.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Младежът, пребил жена в Перник, остава в ареста

17-годишният младеж, който преби 56-годишна жена в Перник, остава в ареста, реши Пернишкият районен съд. Мярката му за неотклонение бе гледана при закрити врати, тъй като обвиняемият е непълнолетен. 17-годишен е привлечен като обвиняем за побой над 56-годишна жена в Перник Вторият младеж, който е наблюдавал побоя, е само свидетел. Жената е била..

публикувано на 31.07.24 в 18:31

Гл. комисар Джартов: В гасенето на пожарите в Югозапада се включват хеликоптери на ВВС и самолети от Швеция

Пожарът в Малешевската планина над село Микрево не е овладян и няма повод за спокойствие. В гасенето на пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница от днес се включи хеликоптер „Кугър“ на военновъздушните сили, а от петък и в  двата пожара се включват два шведски самолета, каза на брифинг директорът на ГД „ПБЗН“ главен комисар Александър..

публикувано на 31.07.24 в 18:23

ВиК Благоевград достави питейна вода в детските градини за периода на дезинфекция на водопроводната мрежа

"ВиК“ ЕООД - Благоевград осигури и достави на всички деца от детските градини и детските ясли питейна вода, за времето на профилактиката и дезинфекцията на водопроводната мрежа в областния център и още 10 населени места на общината.  Освен за 19-те детски заведения, Дружеството пое ангажимент и към участниците в Детската академия на Центъра за..

публикувано на 31.07.24 в 18:00

555 години от пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски от Търновград до Рилската Света обител

Вече 6-та година НК "Свети Иван Рилски" успешно провежда поклонническия поход "Светият път", в чест на Св. Иван Рилски - Чудотворец. От юбилейната 2019 г. вече пешеходният маршрут е максимално близък до пътя на монашеската процесия със светите мощи на Преподобния от 1469 г., част от който е и Община Дупница.  Пътят на шествието през територията на..

публикувано на 31.07.24 в 17:26

На първо четене: Пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана върху продажбата, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им, пише БНР. Остава разрешена само продажбата за юридически лица за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост по..

публикувано на 31.07.24 в 16:14

Продължава борбата с двата горски пожара в Югозапада

Продължава гасенето на двата горски пожара в Югозападна България, където на терен работят 30  екипа на противопожарните служби от Благоевград, областта и столицата, военнослужещи. В битката с огъня в Малешевска планина, където вчера бяха евакуирани над 120 жители на високопланинските села Цапарево и Кърпелево, отново се включиха френските самолети, а..

публикувано на 31.07.24 в 15:49

Улични ремонти в община Самоков, асфалтиране и в Боровец

През този строителен сезон се извърши подмяна на водопроводи и ремонт на улици в Мала Църква, Маджаре и Говедарци, съобщават от Община Самоков. Вече са подменени тръбите на водопровода на четири улици в Говедарци. Цялостно се асфалтираха ул. „Борис Хаджисотиров” и ул.„Кирил и Методий”, а на ул. „Александър Стамболийски” се направи текущ ремонт. В Мала..

публикувано на 31.07.24 в 15:01