Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници в Кюстендил почетоха паметта на Българския патриарх

С минута мълчание в памет на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит започна днес заседанието на Общинския съвет Кюстендил. Председателят му Димитър Велинов откри сесията с думите, че Кюстендил и държавата са загубили своя духовен водач. На свое заседание на 23 февруари 2023 година Общинският съвет в Кюстендил прие решение за удостояване на патриарха с най-високото отличие в общината - "Почетен гражданин на Община Кюстендил", за принос в духовното развитие на общината и по повод десетата годишнина от избора и интронизацията на Негово Светейшество за Български патриарх. От общината съобщиха, че е отменено представлението на Националният фолклорен ансамбъл"Българе", който днес трябваше да представи пред кюстендилската публика театрално - музикалния спектакъл "Паисий".


По публикацията работи: Светлин Кърпачев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На няколко фронта гори пожарът при село Сенокос, екипи гасят локални огнища

От 05.00 часа тази сутрин пожарникари и над 70 човека от горските стопанства на територията на Югозападно държавно предприятие са на терен в борба с пожара при село Сенокос. По информация от инж. Благой Кишев, директор на Държавно горско стопанство – Симитли огънят е подминал махала „Димовци“. „Към момента говорим за типично горски пожар. Гори на..

публикувано на 02.08.24 в 08:27

121 години от Илинденско – Преображенското въстание

Днес ще бъдат отбелязани 121 години от избухването на Илинденско – Преображенското въстание. Честванията ще започнат в 9.00 часа в двора на черквата „Въведение Богородично“ с панихида в памет на загиналите за свободата на България. От 9.30 часа пред паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“ ще се състои ритуал по полагане на цветя...

публикувано на 02.08.24 в 08:25

Пореден ден доброволци и военни гасят пожара в Малешевска планина

Първите доброволни отряди заминаха да гасят пожара в Малешевска планина тази сутрин. Пожарът в Малашевската планина се разгоря  отново и село Кърпелево в община Струмяни е застрашено, по информация на областния кризсен щаб, именно затова тази сутрин още в ранни зори първите доброволни отряди дошли от София бяха ситуирани в тази посока.  Към мястото..

публикувано на 02.08.24 в 08:21

До 39 градуса в петък

Жълт код за горещо време е обявен за днес за 25 области в страната. Само в три области днешният код е зелен - Бургас, Варна и Добрич. Днес ще бъде слънчево. След обяд над западните райони ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места вечерта е възможно да превали. Ще духа слаб, в Източна България - умерен вятър от..

публикувано на 02.08.24 в 07:13

Разрастват се и трите големи пожара в Югозападна България

И трите големи горски пожара в Югозападна България се разрастват. Обстановката се усложнява.  В Малешевската планина се разгоряха нови огнища, продължава да върлува и стихията в Пирин. Голяма част от фронта на пожарите в Югозапада е овладян, 2 са активните огнища в Малешевска планина Пожарът в планината Славянка също се е разраснал, пробивайки..

публикувано на 01.08.24 в 21:53

Над 100 доброволци и хеликоптер се включват в битката с огнената стихия в Сенокос

За пореден път Община Симитли показа колко обединени са хората, които живеят на нейната територия. Минути, след като стана ясно, че в село Сенокос гори голям пожар, който е тръгнал и към гората, бяха уведомени бяха всички кметове на кметства и кметски наместници, сформирани бяха доброволчески екипи, пише simitli info.  Към момента на терен вече има над..

публикувано на 01.08.24 в 20:30

Гл. комисар Джартов: Не може да бъдем спокойни все още и за двата пожара в Югозапада

Все още е рано да говорим за овладян пожар.  Има още много работа през днешния ден. Имаме едно критично място, което създава проблеми. Просто, защото не може да го достъпим като площ. Като фронт е малко“, заяви на брифинг директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов, който е на мястото на пожара. Днес на терен са били както служители на..

публикувано на 01.08.24 в 17:45