Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит беше погребан до гроба на Екзарх Йосиф от южната страна на храм "Света Неделя"

Автор:

Литийно шествие с тялото на Негово Светейшество потегли потегли от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" към храм "Св. Неделя", където пристигна малко преди 14 ч. Малко преди 14:30 ч. патриархът беше положен за вечни времена от южната страна на храма, до гроба на Екзарх Йосиф. Да бъде погребан в двора на храм "Св. Неделя" е воля на патриарха и решение на Светия синод. Траурният кортеж се изви от храм-паметника "Св.Александър Невски", по бул."Георги Раковски", след това - по бул. "Цар Освободител" и се отправи към църквата "Света Неделя", където ще бъде положено тялото на патрирах Неофит според неговото желание приживе. Процесията представляваше един последен път между двата храма, по които шествието направи няколко спирания и изчаквания. Тя се движеше бавно, съпроводена от много хора. По самия бул. "Цар Освободител" се уплътни особено. Край храма "Света Неделя" има знакови сгради като  Богословския факултет, в който патриарх Неофит е преподавал и е върнал Духовната катедра в рамките на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Бил е негов декан. В храм "Света Неделя", патриархът ще бъде положен до гроба на Екзарх Йосиф. Екзарх Йосиф на 37 години става екзарх и му е отредено да води България, която възкръсва за свободен живот след 1878 година. Цели 38 години Екзарх Йосиф е църковен народен водач и вдъхновител на училищното просветно дело. Умира през 1915 година.За процесията, предвождана от свещеници от БПЦ,  тялото на българския патриарх беше положено в специален лафет - гаубичното оръдие, преправено на лафет, върху което е бил и ковчегът на Цар Борис III. В шествието присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, представители на чужди мисии у нас, на вероизповедания и на институции, военни, както и миряни.Шествието беше съпроводено от Гвардейския представителен духов оркестър. Стотици хора изпратиха патриарха в последния му земен път.


По публикацията работи: Спаска Зашева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За първи път бюлетините ще се пускат в 4 кутии

Централната избирателна комисия прие методическите указания за работата на секционните избирателни комисии в страната за изборите 2 в 1 на 9 юни.  Те са различни за секциите, в които ще се гласува само с хартиени бюлетини и за тези, в които ще има и устройства. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов уточни пред колегите си в комисията как..

публикувано на 21.05.24 в 10:55

МОН дава 4 точки на учениците, на които се е паднала "проблемна матура"

Всички зрелостници ще получат максималния брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков в интервю за Българската национална телевизия. “При някои принтери заради настройка не излезе самата диаграма. Всъщност, числата, цифрите, свързани с нея. Това е някъде,..

публикувано на 21.05.24 в 10:52

Създават дирекция „Сигурност” в община Перник

Създават дирекция „Сигурност” в община Перник. Тя ще включва съществуващия досега самостоятелен отдел „Управление при отбранително-мобилизационна подготовка и сигурност” и създаденото след инцидента със Сашко аварийно-спасително звено, което към момента е част от общинското предприятие „Общинско обслужване - Обредни дейности”. Реорганизацията цели..

публикувано на 21.05.24 в 10:47

ЦИК: Без екзитпол преди края на изборния ден

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни. Централната избирателна комисия забрани с решение на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят проучвания "на изход", да оповестяват публично под каквато и да е форма резултати преди приключването на изборния ден...

публикувано на 21.05.24 в 09:49

В НС изслушват служебния премиер за пенсиите

Депутатите се събират на извънредно заседание на Народното събрание. На него трябва да бъде изслушан служебният министър-председател Димитър Главчев. Изслушването на служебния премиер Димитър Главчев е във връзка  с предстоящото от 1 юли увеличение на пенсиите. Депутати от една от парламентарните групи са внесли проект на решение, с което да задължат..

публикувано на 21.05.24 в 09:14

Църквата празнува Константин и Елена и намирането на Кръста

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. Днес имен ден имат близо 103 хиляди души, от които 67 хиляди са жени. Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а Църквата го..

публикувано на 21.05.24 в 09:11

Предимно слънчево време

На 21 май ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има ии гръмотевици. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°.

публикувано на 21.05.24 в 08:04