Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриел при президента с пълна папка. Вижте имената на министрите

Автор:
Снимка: БГНЕС

Номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел отиде в Президентството, за да върне папката с мандата на президента Румен Радев. 

"Връщам мандата изпълнен, с чувството за отговорност пред България и необходимостта, с която страната има за стабилност, за да може достойно да отстоява своето място сред европейските и други народи. Благодаря ви", каза Габриел, след прочете имената на предлаганите от нея министри:

Министър-председател и външен министър Мария Габриел.

Заместник министър-председател по европейските въпроси - Николай Денков. 

Министър на финансите - Асен Василев. 

Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов. 

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков. 

Министър на труда и социалната политика - Иванка Шалапатова. 

Министър на отбраната - Христо Гаджев. 

Министър на правосъдието - Атанас Славов. 

Министър на образованието и науката Галин Цоков. 

Министър на здравеопазването - Катя Панева. 

Министър на културата - Кръстьо Кръстев. 

Министър на околната среда и водите – Ивелина Василева. 

Министър на земеделието и храните - Кирил Вътев. 

Министър на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков. 

Министър на Икономиката и индустрията - Богдан Богданов. 

Министър на иновациите и растежа - Росен Желязков. 

Министър на енергетиката - Жечо Станков. 

Министър на електронното управление - Валентин Мундров. 

Министър на туризма - Зарица Динкова. 

Министър на младежта и спорта - Димитър Илиев.

Президентът заяви, че още днес ще изпрати указ, с който ще изпрати проектокабинета в НС. До минути се очаква от ПП-ДБ да излязат с коментар за обявеното от Мария Габриел; Всички. партии от опозицията също са обявили брифинги за този следобед. 

И днес сутринта продължиха преговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" - "Демократична България", но неофициално високопоставени източници от двете партийни централи на коалициите съобщиха, че не са постигнали съгласие за състава на кабинета. Спорни се оказали постовете на министрите на отбраната и електронното управление - Тодор Тагарев и Александър Йоловски.

В понеделник Мария Габриел прие мандата от Румен Радев като кандидат за министър-председател от ГЕРБ-СДС. Това се случи в присъствието на преговорния екип на ГЕРБ и на премиера в оставка акад. Николай Денков, както и на съпредседателят от ПП-ДБ Кирил Петков.

Още тогава Габриел прие предложението на колегите си за още 24 часа преговори, в които да бъдат изчистени спорните моменти в споразумението за управление, както и в състава на министрите, за които от ПП-ДБ обявиха, че е неприемлив. 

И двете парламентарни сили заявиха, че съставът на кабинета и споразумението трябва да се приемат в пакет. Нямаха различия за реформите, които са свързани със съдебната система, борбата с корупцията, регулаторите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожарът в кюстендилското село Преколница е локализиран напълно

Напълно е локализиран пожарът в района на горското стопанство "Осогово", в района на село Преколница, община Кюстендил, в близост до границата с Република Северна Македония. Проблем днес сутринта оставаше северният фронт на пожара. Огънят е обхванал около 650 дка площи, уточниха от полицията в Кюстендил. В момента на терена има само тлеещи..

публикувано на 16.07.24 в 20:21

Дупница е пред воден режим

“Дупница е пред воден режим”, обяви на пресконференция днес председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов.  Водоизточниците от планината са почти пресъхнали, а резервоарите са полупразни заради дългото засушаване.  Нивата на реките Бистрица и Отовица са силно намалели. Горната част на града е включена за водоподаване от язовир Дяково.  От ВиК..

публикувано на 16.07.24 в 17:22

Пътен участък в Перник ще бъде затворен от 17 юли

Ключов пътен участък в Перник ще бъде затворен от 17 юли. Въвежда се временна организация на движение, като промените засягат и автобусните линии с номера 1 и 7. Предстоящите промени се налагат заради започващата подмяна на водопровод и канализационни тръби между бул. „Юрий Гагарин“ и ул. „Стримон“ в кв. „Твърди Ливади“. Строителните дейности са по..

публикувано на 16.07.24 в 15:53

Лятна читалня на открито за децата в Перник

Регионална библиотека "Св. Минков" откри летните си читални на открито за малчуганите от детските градини в Перник. Първата среща на библиотекарите бе с децата от смесената група в ДГ "Родолюбче". Възпитаниците на детското заведение слушаха с интерес "Приключенията на Сърцатко". Двете книжки от поредицата са на младия автор Иван Иванов с творчески..

публикувано на 16.07.24 в 13:10

Над 100 деца се включиха в детската академия за спорт и превенция

Около стотина деца от Кюстендил се включиха през тази година в традиционната детска академия за спорт и превенция, която завърши с тържество сред природата. Програмата за работа с децата е насочена към повишаване на знанията и уменията им за справяне с трудни ситуации – бедствия, аварии, пътна безопасност, оцеляване сред природата, превенция на..

публикувано на 16.07.24 в 12:16

Започва ремонт на зоопарка в Кюстендил

До месец започва ремонт на зоопарка в Кюстендил. За ремонта на зоопарка, който не функционира от няколко години, са осигурени  5,1 милиона лева от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ремонтът на кюстендилския зоопарк, чакан повече от десетилетие, ще осигури нормални условия за животните. "Надявам се да бъде притегателен..

публикувано на 16.07.24 в 11:48

Продължава борбата с пожарите в Кюстендилско

Продължава гасненето на пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на селата Коприва, Цървендол и Преколница, община Кюстендил. До снощи пожарът е локализиран на 90 процента, развил се е на площ около 600 дка. В момента има само тлеещи огнища. Днес на терен са три екипа на противопожарната служба и четири - на горското стопанство...

публикувано на 16.07.24 в 11:40