Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделци и евродепутати обсъждаха бъдещето на бранша в Благоевград

Регионална дискусия с представители на земеделския бизнес в Югозападна България и български представители в Европейския парламент се проведе в Голямото концертно студио на Радио Благоевград.

Земеделските производители от региона представиха визията си и изискванията си към общата селскостопанска политика на ЕС.

Стратегия за българското село и за земеделието, за да се напълнят магазините с български стоки. Това поискаха земеделските производители от Югозапада на дискусията с евродепутатите.

Дългогодишният земеделец от Хаджидимово Иван Сабахлъков каза, че ще подкрепи на евроизборите онзи кандидат, който каже, че субсидиите за всички българи ще бъдат изравнени както за останалите членки.

Юлия Коюмджийска, съпредседател на Браншовата организация „Обединени български животновъди“, смята, че тази така амбициозна зелена сделка е довела до доста фалити при животновъдите и поиска да бъде опростена.

„Проблемите в сектора са многопластови и е изключително важна визията за земеделието от страна на европейските институции‘, твърди и Георги Андонов.

Според евродепутата Атидже Алиева - Вели европейската комисия е реагирала сравнително бързо и е удовлетворила част от исканията на земеделците след протестите.

В дискусията се включи и земеделски производител от съседна Гърция. За Аргири Куцурадис  повече млади хора трябва да се включат в земеделието, нови земеделци със знания и опит, както и  новите технологии да навлязат в сектора.

Проблемът с младите в бранша засегна и Ралица Петкова, дългогодишен, потомствен пчелар от Благоевград.

Според евродепутата Асим Адемов секторът се нуждае от сериозна реформа и трябва да се увеличат субсидиите. Бившият член на Европарламента Момчил Неков смята, че трябва да има облекчение в административната тежест с консултанти, на които да се заплаща. Той  е категоричен, че средства има, но лобитата са много силни.

„Трябва да се говори не за проблеми, а за решения“, категорични са земеделците, които поискаха изравняване на субсидиите с останалите страни членки, да осъзнаем че сме граждани на Европейския съюз и да изпратим подготвени евродепутати, които да защитават българските интереси.

Дискусията се провежда в рамките на проекта “Европа: Ново поколение” и е под мотото “Бъди различен, не бъди безразличен!”

Проектът се реализира от програмите на Българското национално радио, съвместно с Европейския парламент.