Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновиха Двореца на културата в Перник

2
Снимка: Елена Тамакярска

Приключиха дейностите по обновяването на емблематичната за Перник сграда на Двореца на културата. В реконструкцията ѝ са вложени над 4.5 млн.лв.

Построеният през 1966 година Дворец на културата е един от символите на Перник. С ремонта се целеше неговото обновяване, така че да се запази автентичността на сградата, да се подобрят условията за работа в нея и да се осигури достъп до културен живот на жителите и гостите на града, посредством подходяща инфраструктура, каза кметът Станислав Владимиров.

„Дългоочакван ремонт. Ремонт с такива мащаби не е правен от откриването на Двореца на културата- сграда, която е видяла толкова много назад във времето, сграда, в която се помещават едни от знаковите ни културни институции. Финансирането е комбинирано- средства на общината, европейско финансиране, нисколихвен кредит”, допълни Владимиров.

Изпълнителният директор на Фонда за устойчиво градско развитие Надя Данкинова подчерта, че Дворецът на културата е един от последните проекти, в които фондът се е включил и който напълно съвпада със съвременните политики на ЕС. Една от тях е „Нов европейски баухаус“, насърчаваща възстановяването на стари, емблематични сгради, както и изпълването им с много живот и разнообразни дейности.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Великденска благотворителна кампания започва в Кюстендил

Великденска кампания за набиране на козунаци и хранителни продукти, които ще бъдат предоставени на нуждаещи се семейства от Кюстендил и региона, започнаха енориашите към храма "Св. великомъченик Димитър Солунски" в Кюстендил. Така инициаторите продължават благотворителната кампания, на която дадоха началото преди Рождество Христово, в края на миналата..

публикувано на 27.04.24 в 11:22

Надпревара по авиомоделизъм в Дупница

Дупница ще бъде домакин на традиционния кръг от Световната купа по авиомоделизъм.  Надпреварите ще се проведат дне и утре в местността "Червенобрежки ливади". Организатори са дупнишкият клуб „Икар“, Община Дупница и Българската федерация по авиомоделизъм. До момента заявки са подали 56 състезатели от 8 държави - Великобритания, Германия, Гърция, Италия,..

публикувано на 27.04.24 в 08:30

Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес. Богослуженията на Лазарова събота с..

публикувано на 27.04.24 в 08:13

Слънчево време

Сутринта ще е предимно слънчево. Около обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места в планинските райони там ще превали и прегърми. Максималните температури ще са между 18° и 23°. 

публикувано на 27.04.24 в 07:47

Доброто ражда успехи!

Слав Петков, председател на Българската федерация Адаптирана физическа активност връчи сертификат за дарение  на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ - Благоевград с благодарност  за направеното дарение в размер на 2 440 лв. в подкрепа на федерацията. По инициатива на Ученическия съвет всяка година в гимназията се организира благотворителна..

публикувано на 26.04.24 в 17:56

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП- ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители F-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка. В доклада на военната комисия се уточнява, че промените няма да увеличат стойността на сделката.  Изменението е изготвено спрямо изискванията на..

публикувано на 26.04.24 в 16:02

Благоевградският театър представя спектакъла „Рожденият ден на инфантата”

Днес  в пресклуба на БТА се състоя пресконференция по повод премиерата на спектакъла „Рожденият ден на инфантата” по Оскар Уайлд на Драматичен театър „Никола Вапцаров” –Благоевград  на 27 април от 18 часа. Присъстваха Иля Пепеланов-маркетинг мениджър на театъра, режисьорът  Тодор Вълов и актьорите Аладин Алиибрахим, Катя Иванова и Пепа Манева...

публикувано на 26.04.24 в 14:56