Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха срещите за служебен премиер: Росен Желязков, Димитър Радев, Димитър Главчев

Автор:
Снимка: Президентство на РБ

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Държавният глава може да избира от ограничен списък. 9 са възможностите, след като вчера заместник-омбудсманът Елена Чернева Маркова подаде оставка.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможности кандидати за служебен премиер, от които президентът може да избира, влезе на среща с държавния глава на "Дондуков" 2. По-късно Желязков си тръгна от страничен вход.

За днес са насрочени още две срещи на президента с потенциални кандидати – с управителя на БНБ Димитър Радев и с председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

България отива на поредните предсрочни парламентарни избори. Това стана ясно, след като парламентарнта група на "Има такъв народ" получи и върна веднага неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли държавния глава да не избира за служебен премиер нито председателя на парламента Росен Желязков, нито председателя на Сметнаха палата Димитър Главчев, които са излъчени от ГЕРБ.
Председателят на БСП Корнелия Нинова коментира, че очаква избори 2 в 1. Тя смята, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 270 велосипедисти се включиха във велошествие "Благоевград на две колела"

Точно в 11:00 часа днес на пл. "Георги Измирлиев" кметът Методи Байкушев даде старт на първия за годината веломаратон в Благоевград. Близо 270 велосипедисти, заедно с кмета Методи Байкушев и зам.-кмета Станислав Кимчев се включиха във велошествието под надслов "Благоевград на две колела". "Скъпи приятели, щастлив съм, че днес се събрахме, за да открием..

публикувано на 27.04.24 в 14:27

Благотворителен базар в село Шишковци

 Организатори на инициативат са кметството, местното читалище и сдружение "Възход за село Шишковци“. Базарът е разположен в центъра на селото. Жителите на Шишковци са подредили различни тестени изделия – баници, зелници, питки, сладкиши.  Целта на базара е със събраните средства да се извърши облагородяване на селото, в което дълги години е живял и..

публикувано на 27.04.24 в 14:14

Производители и преработватели на череши се срещнаха в Кюстендил

Среща между преработватели, изкупвачи и производители на череши се състоя в Кюстендил. Срещата е по инициатива на кмета Огнян Атанасов и областния управител Александър Пандурски. Искането на преработвателите на черешовата продукция в региона, поставено на срещата, е плодовете да бъдат с калибър от 22 до 24 милиметра. Това изискване не се отнася до..

публикувано на 27.04.24 в 14:12

Празник в Трън

За осма поредна година в Трън е домакин на празник, посветен на народната певица Гюрга Пинджурова. Днес от 13.00 часа на открита сцена пред читалището, носещо нейното име започва петчасова програма с участието на самодейци - състави и изпълнители от Пернишко и страната. Гюрга Пинджурова е родена през 1895 година в Трън и още приживе се превръща в..

публикувано на 27.04.24 в 13:13

Великденска благотворителна кампания започва в Кюстендил

Великденска кампания за набиране на козунаци и хранителни продукти, които ще бъдат предоставени на нуждаещи се семейства от Кюстендил и региона, започнаха енориашите към храма "Св. великомъченик Димитър Солунски" в Кюстендил. Така инициаторите продължават благотворителната кампания, на която дадоха началото преди Рождество Христово, в края на миналата..

публикувано на 27.04.24 в 11:22

Надпревара по авиомоделизъм в Дупница

Дупница ще бъде домакин на традиционния кръг от Световната купа по авиомоделизъм.  Надпреварите ще се проведат дне и утре в местността "Червенобрежки ливади". Организатори са дупнишкият клуб „Икар“, Община Дупница и Българската федерация по авиомоделизъм. До момента заявки са подали 56 състезатели от 8 държави - Великобритания, Германия, Гърция, Италия,..

публикувано на 27.04.24 в 08:30

Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес. Богослуженията на Лазарова събота с..

публикувано на 27.04.24 в 08:13