Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 3 години 25% от населението на България ще са пенсионери

Автор:

През 2027-а година делът на хората на възраст над 65 години ще бъде почти 25% от цялото население на страната, а към 2060-а ще надхвърли 30% - данните бяха оповестени на организирана от "Каритас България" Кръгла маса по проблемите на дългосрочните грижи в домашна среда за възрастните хора.

В момента хората на 65 и повече навършени години са милион и половина или 23,5% от населението, а предлаганите услуги не отговарят на голямото търсене, коментира Светлана Гьорева от организаторите на форума.

"Въпреки всички извървяни положителни стъпки в създаването на среда за развитие на подкрепата за възрастните хора, трябва да направим тъжната констатация, че достъпът на възрастните хора до подходящи услуги не е гарантиран от гледна точка на наличност, на финансова достъпност. В много населени места хората нямат достъп до здравни услуги, до различни социални услуги, а много от услугите, които се предлагат най-вече в здравната сфера, са струващи скъпо и хората не могат да си ги позволят", каза тя.

Участници във форума отправиха редица препоръки, сред които разработване на нов вид застраховане или допълнително осигуряване, освен здравното, което да даде право на възрастния човек да получава помощ и грижи в дома си.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Оранжев код за обилни валежи

Днес над страната ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има валежи от дъжд, на повече места и по-интензивни в следобедните часове и привечер, като в Западна България количествата ще са значителни. Ще има гръмотевични бури и условия за градушки. През деня в Югоизточна България ще се задържи почти без валежи, но през нощта срещу четвъртък и..

публикувано на 17.04.24 в 05:37
Кметът на Благоевград Методи Байкушев

Кметът на община Благоевград представи социалните проекти в кв. "Струмско"

Още 19 социални проекти предвижда община Благоевград. Това стана ясно на срещата на кмета на община Благоевград, Методи Бйкушев, на среща с жители на кв. "Струмско". Благоевградчани, живеещи в жилищния комплекс, бяха разтревожени от появилите са в публичното прастранство информации, че ще се строят жилища за роми и бежанци. За Радио Благоевград кметът..

публикувано на 16.04.24 в 22:25

Музикалнен спектакъл „Споделено с приятели“ в концертното студио на Радио Благоевград

Радио Благоевград и ТВ Родина представиха тази вечер музикалния спектакъл „Споделено с приятели“. Съвместната инициатива се проведе в Концертно студио на Радио Благоевград и събра на едно място десетки любими изпълнители от Пиринския край.  Началото на концерта постави директорът на Радио Благоевград Рина Далева. Непреходни музикални изпълнения..

публикувано на 16.04.24 в 19:47

Изкуственият интелект в ЮЗУ

Подготвени ли сме за навлизането на изкуствения интелект в различни социални и икономически сфери от живота ни. Да се страхуваме ли от дигиталния свят и какво е предимството на високите технологии – това бяха част от темите, които разискваха студенти и преподаватели от Стопанския факултет на ЮЗУ. "Изкуственият интелект е все по-напредваща..

публикувано на 16.04.24 в 16:10

Министърът на земеделието е подал оставка

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерския съвет.  Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.  Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи, които..

публикувано на 16.04.24 в 16:06

Дни на иновациите в образованието в Благоевград

Дни на иновациите в образованието започнаха в Благоевград. Организатори на събитието са Центърът за творческо обучение и Община Благоевград.  Първият модул е насочен към директори и учители на детски градини от цялата област. Те ще бъдат запознати с актуална информация за новите технологии, методи и форми на преподаване. Семинарът в зала „22..

публикувано на 16.04.24 в 15:32

Кметът Методи Байкушев обяви 2 май за неучебен ден в Благоевград

Кметът на Благоевград Методи Байкушев издаде заповед, с която обяви 2 май 2024 г. за неучебен ден на територията на областния център.  Определеният за почивен ден се пада между 1 май, когато отбелязваме Ден на труда и 3 май, когато тази година според православния календар е Разпети петък.  По този начин учениците ще почиват шест дни (от 1 до 6 май,..

публикувано на 16.04.24 в 15:23