Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 лв. великденски добавки за бедните пенсионери

Автор:

По 100 лева добавка за Великден ще получат хората с пенсии до 526 лева, реши на второ четене бюджетната комисия в парламента.

Мярката ще струва 54 милиона лева, които ще бъдат осигурени от преструктуриране на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Към момента има преизпълнение на приходите от нас 13 милиона лева, обявиха от НОИ по време на заседанието.

За да бъдат получени парите през май, текстовете трябва да бъдат приети окончателно и обнародвани до 19 април. 

Миналата седмица парламентът прие на първо четене промените в бюджета на Държавното общественото осигуряване, които предвиждат великденска добавка от 75 лева да получат пенсионерите с пенсии под линията на бедността - 526 лева. С единодушие депутатите направиха промени в бюджета за тази година в частта за финансиране на проектите на общините.

Вносители на предложението са ГЕРБ и ДПС, от ПП-ДБ смятат това за "пиар ход преди изборите". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В 197 секции ще се гласува в община Благоевград

Секциите за гласуване на изборите на 9 юни в община Благоевградска запазват броя си от предходните избори. Ще може да се гласува в 197 секции, 7 секции ще бъдат разкрити в домовете за възрастни хора, 2 секции ще бъдат подвижни. Това съобщи секретарят на Община Благоевград, Десислава Витанова по време на консултациите между партиите за състава на..

публикувано на 30.04.24 в 12:13

Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза в сила от 1..

публикувано на 30.04.24 в 11:42
Общоселско събрание в село Баня, община Разлог

В с. Баня недоволстват от отнетите им минерален плаж и парк за игра на децата

Жителите на разложкото село Баня, се противопоставиха на политиката на общината, която им отне достъпа до най-голямото им богатство - минералната вода.  Най-бързо развиващият се балнео и спа курорт в Югозапада, който е само на 5 километра от ски-курорта Банско, е рай за туристи и инвеститори в туризма, но местните хора се чувстват ограбени. Обсъдиха..

публикувано на 30.04.24 в 10:51

Младежки център ще бъде изграден в Кюстендил

Проект за изграждане на Младежки център беше представен в Кюстендил. Проектът предвижда изграждането на мултифункционална сграда, която ще предлага разнообразни дейности, включително международни, както и цялостни услуги в помощ на личностното развитие и пригодността за заетост на учениците и младежите на възраст до 29 години. Новата сграда ще бъде..

публикувано на 30.04.24 в 10:30

Ивайло Романов - Пелето отбеляза 70-годишнината си с концерт

С концерт „Животът ми е музика“ Ивайло Романов - Пелето отбеляза 70-годишнината си и над 50 години на сцена.   Колоритният инструменталист събра в зала „П. Яворов“ любими на поколения благоевградчани изпълнители. Той получи поздравителното писмо, изпратено от президента на Република България  Румен Радев, а  кметът на Благоевград Методи..

публикувано на 30.04.24 в 10:08

Надеждата на родните земеделци – младите хора да заобичат земята

Трябва да направим така, че земеделието да е привлекателно за младите хора, за да започнат те да се интересуват и да поискат да работят. Това са надеждите на земеделците в Благоевградско, участващи в проекта на БНР "Европа – ново поколение". Те настояват от бъдещите ни евродепутати да работят така, че субсидиите да бъдат изравнени – за всички..

публикувано на 30.04.24 в 09:34

Велики вторник

На Велики вторник църквата споменава Притчата за десетте девици. Вечерта след залез слънце на Велики вторник е третата поред и последна вечер, в която се отслужва литургията „Последование на Жениха“. След влизането в Eрусалим Исус Христос проповядва в храма и разказва Притчата за десетте девици на своите ученици. В нея се казва, че пет от девиците..

публикувано на 30.04.24 в 09:31