Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незаконното строителство в ромската махала на Благоевград обсъдиха на кръгла маса

Проблемът с незаконното строителство в ромската махала и пренаселеността в обитаваните постройки обсъдиха на кръгла маса в община Благоевград.

 Във форума участваха експерти от общината, представители на Фондация „Тръст за социална алтернатива“ и други неправителствени организации.

  На кръглата маса бе представена актуална ситуация с незаконното строителство в „Предел“ махала на Благоевград, проблемите с устройството на територията, бяха предложени и законови промени, касаещи незаконните сгради и пренаселеността в тях.

  Обсъдиха се  и смекчаващи проблемите мерки като търсене на възможности за получаване на удостоверения за устойчив правен статут на сградите и включване на приоритетни критерии в Наредбата за настаняване в общински и социални жилища.


  Урбанистът Весела Митева, началник на отдел „Архитектура и проектиране“ в община Благоевград представи актуалната ситуация в ромската махала и възможностите за  решаване на проблема с незаконното строителство: „На първо място трябва да се направи нов план, тъй като този от 1998 г. няма как да бъде реализиран. Нов план за застрояване, регулация, който да бъде максимално щадящ съществуващите сгради. Няма как да не се наложи събаряне, тъй като и  няма как да бъдат направени улиците и комуникациите - това трябва да бъде ясно. На това, което бъде запазено ще се даде градоустройствен статут и на тази база ще се издадат удостоверения за търпимост на незаконните постройки“.

Мария Методиева, програмен директор на Фондация „Тръст за социална алтернатива“ посочи, че ситуацията в „Предел“ махала е по-сложна поради факта, че има както частна, така и държавна собственост. „Затова ключова е ролята на община Благоевград. Има наличен общински жилищен фонд, който трябва да бъде използван. След като бъде изготвен подробен устройствен план за застрояване и регулация – тези хора да има къде да живеят“.


  Кирил Илиев от "Тръст за социална алтернатива“ предложи  три  законодателни промени: да се осъвременят сроковете за търпимостта, обявяване на строителна амнистия, да се направи законодателна инициатива, която да доведе до облекчаване на разрешителния режим за изграждане на жилищни сгради до определена квадратура и височина.

  Кръглата маса е в рамките на проект „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите“, който община Благоевград изпълнява чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В събота вечер „Това го могат само банскалии“

Концертът на легендарната Валя Балканска и талантливия гайдар Петър Янев беше истинско събитие, което докосна сърцата на всички присъстващи на концерта им в центъра на Банско. Вълшебните звуци на гайдата и въздействащият глас на Валя Балканска създадоха атмосфера, изпълнена с духа на българската традиция и красотата на народната музика. Публиката беше..

публикувано на 24.08.24 в 11:59

Фестивал на лютеницата в Логодаж

На 24 август традиционният фестивал на лютеницата ще завладее благоевградското село Логодаж. От 18.00 часа в двора на училището неповторимите логодажки баби ще демонстрират пред жители и гости къде се крие тайната в приготвянето на най-вкусната домашна лютеница. Посетителите ще имат възможност да дегустират от традиционната българска..

публикувано на 24.08.24 в 11:43

Четвърто издание на Парк фест "Пейка" на пернишката крепост

Четвъртото издание на Парк фест „Пейка” ще се проведе на пернишката крепост на 24 август. Наред с големия концерт, който по традиция е гвоздеят на фестивала, ще има спортни прояви, активности, насочени към здравната превенция, към екологията, уърк шопове и още много интересни забавления, съобщиха от община Перник. С фестивала се цели да се представи..

публикувано на 24.08.24 в 10:39

Набират доброволци за пожара под Черни връх в Рила

Продължава гасенето на пожара, който възникна вчера вечерта на около 2 300 метра надморска височина в Рила планина под Черни връх. Два екипа на пожарната и горски служители са се включили в гасенето на пожара тази сутрин. Това каза за Радио Благоевград говорителят на ОД на полицията в Кюстендил Катя Табачка. Засегната площ към момента е около 10..

публикувано на 24.08.24 в 10:25

До 38 градуса в съботния ден

Днес ще преобладава слънчево време. След обяд над планинските райони ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи. Ще духа слаб вятър от североизток.  Максималните температури ще са между 33° и 38°.

публикувано на 24.08.24 в 09:15

Пожар под Черни връх в Рила

Пожар пламна този следобед високо в планината над дупнишкото село Бистрица. Огънят е локализиран в района под черни връх, каза за РБ говорителят на ОДМВР в Кюстендил Катя Табачка. Пожарът е низов, за момента горят сухи треви и храсти. Теренът е трудно достъпен. На място има екипи  на пожарната и горски служители. 

публикувано на 23.08.24 в 18:34

До 26-и август неработещите зрелостници трябва да платят здравната си вноска за юли

До 26 август всички, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва да преведат здравноосигурителната си вноска за юли, съобщават от  Националната агенция за приходите (НАП) . Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение наесен и не са започнали работа,..

публикувано на 23.08.24 в 16:01