Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групата за спасяване с кучета на ПСС отбеляза своя юбилей в Банско

Планинската спасителна служба – База Банско беше формалният домакин на Международния обучителен курс за спасителни кучета, посветен на петдесетгодишнината от създаването на Групата за спасяване с кучета на ПСС. В обучението участваха всички водачи на кучета от България и техни колеги от Словакия, Румъния и Чехия. За първи път спасителите работиха в специално създаден за целта полигон в Разлог, където са симулирани условия за обучение на кучетата за издирване на пострадали от земетресения и други бедствия в градски условия. Тренировъчната база е изградена в партньорство на общините Разлог, Банско и ПСС. Необходимостта от нейното създаване проличава особено много след голямото земетресение в Турция, след което ПСС и ГДПБЗН предприемат активна съвместна тренировъчна дейност. Главна цел на този обучителен център е да можем, когато има нужда, където и да е, да се отзовем най-бързо и да спасим живите, аргументира в едно изречение създаването му Атанас Уков, ръководител на групата за спасяване с кучета в България.

Кметът на Община Банско Стойчо Баненски определи срещата като знаменателна не само заради успешно проведения курс, а заради единомислието и създаденото доверие между спасителите.


По публикацията работи: Спаска Зашева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Предстои четвъртото издание на "Хисарлъка Experience"

За четвърта поредна година, между 12 и 14 юли в Кюстендил ще се състои фестивалът  "Хисарлъка Experience". Събитието се организира традиционно край крепостта над град Кюстендил и е със свободен достъп. В програмата на фестивала са включени и изложби, концептуален базар за творци, многобройни занаятчийски работилници. Около старинната крепост за..

публикувано на 24.06.24 в 16:29

Обновяват пътната маркировка тип „зебра“ в Благоевград

Община Благоевград стартира поетапното подновяване на хоризонталната (надлъжна и напречна) пътна маркировка по улици и булеварди в областния център. Кметът Методи Байкушев възложи на фирмата изпълнител спешни действия по обновяване на маркировката на пешеходните пътеки около училищата. Дейностите започнаха в края на миналата седмица по бул. „Св...

публикувано на 24.06.24 в 15:33

Студенти и преподаватели от ЮЗУ обраха наградите на фолклорен фестивал

13-ото издание на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица 2024“ отново събра в Китен фолклорни таланти от целия свят, превръщайки морското градче в истинска сцена на традициите и културното наследство. В тазгодишното издание на фестивала взеха участие изпълнители от Северна Македония, Беларус, Молдова, Украйна, Индия и България, които..

публикувано на 24.06.24 в 15:29

С билков чай и еньовски венчета бе закрита лятната музейна школа в Благоевград

С концерт на състави към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград официално бе закрита лятната музейна школа. За трета поредна година краят на заниманията в музея се отбелязва на Еньовден, каза за Радио Благоевград главният уредник Райка Иванова. Децата пиха билков чай и бяха окичени с еньовски венчета.  Закриването..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Водосвет за здраве бе отслужен на мемориалния комплекс „Памет и вяра“

По традиция празникът С вети дух бе отбелязан с водосвет за здраве при 33-метровия кръст в мемориалния комплекс „Памет и вяра“ над Благоевград. Ритуалът бе организиран от община Благоевград. На него присъстваха председателят на Общинския съвет Радослав Тасков и Ася Иванова, заместник-кмет по административно-правно обслужване, обществени..

публикувано на 24.06.24 в 14:21

Свети Дух - ден на Македония и падналите за свободата ѝ

Представители на ВМРО, Регионалния исторически музей – Благоевград, регионалната структура на Национално дружество "Традиция" и благоевградския клон на Македонския научен институт почетоха паметта на падналите за свободата на Македония. Отец Петър Стефанов отслужи панихида пред мемориала на Делчевия род в двора на храма „Въведение Богородично“...

публикувано на 24.06.24 в 14:18

Миряни почетоха Свети Дух в Благоевград

Десетки миряни се стекоха в църквата „Въведение Богородично“ в старинния квартал „Вароша“ на Благоевград, за да почетат Светата Животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които православната църква почита ден след Петдесетница.  Петдесетница и Свети Дух са последните празници от Великденския цикъл. Празникът трябва да "заразява"..

публикувано на 24.06.24 в 14:02