Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перничани почитат паметта на летец от Втората световна война

Перничани ще почетат паметта на геройски загиналия при отбраната на София по време на бомбардировките през Втората световна война кап. Димитър Попов. Пилотираният от него самолет е свален на 17 април 1944 година в землището на Перник.

В историята на българската авиация 17 април 1944 година е известен като „Черният Великден”. Тогава при последното и най- тежко въздушно нападение над София загиват шестима български летци. Сред тях е и 26- годишният Димитър Попов, който е командир на ято от 2-и орляк на 6-и изтребителен полк. Поклонението пред паметта на летеца ще се състои на 17 април от 12 часа пред паметника му в градинката пред основно училище „Св. Иван Рилски” в Перник. Паметният знак е  издигнат през 2008 г. от Клуба на летците "Капитан Димитър Списаревски" към Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища. РИМ в Перник отправя призив към перничани заедно да отдадат почит къмгероя.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха възможностите за облекчаване на граничния контрол на ГКПП „Кулата – Промахон“

Директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов се срещна с главния полицейски инспектор за Северна Гърция генерал-лейтенант Христос Булумбасис на граничния контролно-пропускателен пункт „Промахон“. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“. Срещата е по инициатива на гл. комисар Златанов за обсъждане на възможности да се..

публикувано на 30.04.24 в 18:15

ГЕРБ-СДС регистрира листата си в Перник

ГЕРБ-СДС регистрира в Перник кандидатската си листа за предстоящите на 9 юни предсрочни парламентарни избори. За втори пореден път неин водач е председателят на Младежи ГЕРБ Георг  Георгиев. Осем са кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС в 14-ти МИР-Перник. Христина Георгиева, която бе депутат в 45-то, 48-то и 49-то НС, отново е..

публикувано на 30.04.24 в 18:02

Нови случаи на коклюш в Перник

Пет нови случая на коклюш са регистрирани в област Перник през изминалата седмица. Заболели са три деца на възраст между 10 и 17 години и две жени на 20 и на 66 години. Всички те се лекуват се в дома си под наблюдението на личния им лекар. Извършено е епидемиологично проучване и са уточнени контактните лица в дома и колективите, съобщиха от РЗИ...

публикувано на 30.04.24 в 17:49

Малки добрини преди Великден

Днес в двора на храм „Св. пророк Илия“ с. Рилци деца изработиха сувенири по повод предстоящия празник Възкресение Христово. Събитието бе организирано от Православния център на Неврокопската митрополия, съвместно с ученици от СУ „Арсени Костенцев“ Благоевград. Готовите детски творения ще бъдат подарени в навечерието на празника на..

публикувано на 30.04.24 в 14:59

Прерязаха лентата на новоизградената анаеробна инсталация

Днес в село Българчево, местност Цалините се състоя официална церемония по откриване на Анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. Кметът на община Благоевград Методи Байкушев, изказа благодарност на всички партньори в регионалното сдружение за управление на отпадъците - Община Кочериново, Община Рила, Община Бобошево и Община..

публикувано на 30.04.24 в 14:28

Мащабна полицейска акция в община Перник

Мащабна полицейска акция се проведе на територията на община Перник, съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. Задържани за до 24 часа с полицейски заповеди са 4 души, за които се предполага, че са съпричастни към извършени вече престъпления. Акцията е свързана с опазване на обществения ред и сигурността на гражданите. Тя стартира..

публикувано на 30.04.24 в 14:06

ОД на МВР Благоевград с мерки за Великденските празници

Областната дирекция на МВР Благоевград е предприела всички необходими мерки за обезпечаване безопасността на движението във връзка с предстоящите Великденски празници и мероприятията, свързани с християнския празник около храмовете. Планирани са специализирани полицейски операции с цел превенция и противодействие на нарушенията...

публикувано на 30.04.24 в 13:49