Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевградската общественост с подкрепа за ДТ „Никола Вапцаров“

От днес стартираха обществените обсъждания по няколко мащабни проекта от Благоевградска област, които ще се борят за европейско финансиране. Средствата са чрез новия подход „Интегрирани териториални инвестиции“/ИТИ/, към Програмата „Развитие на регионите“.

Началото на проектните представяния бе дадено с разработката на благоевградския ДТ „Никола Вапцаров“, този следобед в зала „22-ри септември“. Техни партньори по проекта са общините Гоце Делчев и Симитли.

При засилен интерес премина първото обществено обсъждане на едно от петте проектни предложения. Както ви информирахме, на над 260 млн.лв. възлиза общата сума, която са заложили няколко общини и институции от Благоевградски регион.

Средствата, към които се стремят вносителите от благоевградския драматичен театър, са за цялостно реновиране на базата и възлизат на 11 млн. и 500 хил.лв. Това уточнява неговият директор, Маргарита Мачева.

Част от финансирането, предвидено в проектното предложение, е за ремонт на читалището в село Мосомище, община Гоце Делчев. Според Асан Имамов, от местната администрация,  подобни партньорски взаимодействия би трябвало да доведат и до положителен резултат.

Провеждането на обществените обсъждания е задължително условие за да се премине към втората фаза на кандидатстването по тези проекти чрез новия подход „Интегрирани териториални инвестиции“/ИТИ/, към Програмата „Региони в растеж. А Областният информационен център в Благоевград е медиатор и организатор на обсъжданията.

Както вече съобщихме, на над 260 млн.лв. възлиза общата сума, към която се стремят няколко общини и институции от Благоевградски регион.

Изграждане на пътя Струмяни – Берово, подобряване на жизнената среда в Община Гоце Делчев, са сред останалите проектни предложения, които предстоят да бъдат представени пред местните общности до края на април.

Припомняме, че най-голямо финансиране е заложено за другия мащабен проект на община Благоевград, 117 млн.лв. Той е за цялостно преобразяване на зимния курорт "Картала" и изграждане на пътна инфраструктура. Партньор тук е Община Белица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Нарушено водоподаване в село Черниче

Поради авария на довеждащ водопровод, водоподаването в село Черниче, община Симитли ще бъде нарушено на 18.07.2024 г. (четвъртък) в часовете от 09:00ч. до 17:00ч. От ВиК Благоевград се извиняват за неудобството.  

публикувано на 15.07.24 в 16:18

5 декара гори са унищожени при пожари в Пернишко

Пет декара гори са унищожени при два пожара в Пернишко през почивните дни, съобщиха от полицията. Горели са борови насаждения над рудник "Република" и борова гора във витошкото село Боснек. Екипи на пожарната са локализирали бързо пламъците и са спасили от опожаряване стотици декара. Високите температури и небрежността на хората са основна причина за..

публикувано на 15.07.24 в 16:11

Областният управител на Кюстендил на среша с новите депутати от областта

Работна среща между областния управител Александър Пандурски и новоизбраните народни представители от 10 МИР - Кюстендил се проведе в Областната администрация, съобщиха от пресцентъра ѝ. На срещата присъстваха четиримата народни представители от Кюстендилския избирателен район -  Христо Терзийски (ГЕРБ-СДС), Димчо Димчев ("Възраждане"), Николай..

публикувано на 15.07.24 в 16:07

Уличното осветление в община Радомир ще бъде обновено

До края на следващата година изцяло ще бъде обновено уличното осветление на територията на община Радомир, съобщи кметът Кирил Стоев. Вече е стартирана обществена поръчка за град Радомир и селата Дрен и Друган. Общината е с одобрен и втори проект, обхващащ останалите 29 населени места. Предстоящата рехабилитация и модернизация на уличното осветление ще..

публикувано на 15.07.24 в 16:04

Дарение за МБАЛ „Иван Скендеров“ Гоце Делчев

С много важни апарати разполага отделението по неонатология в МБАЛ „Иван Скендеров“ гр. Гоце Делчев, след направеното дарение от фондация „Капачки за бъдеще“ и нейният председател Лазар Радков. В края на миналата седмица, той пристигна лично в АГ – отделението на гоцеделчевската болница, за да връчи дарението, което се състои от 3 апарата: транскутанен..

публикувано на 15.07.24 в 14:09

Продължава гасенето на пожара в района на село Преколница

Единайсет пожара са загасени в края на миналата седмица в Кюстендилска област. Общо четири от тях са нанесли щети. Продължава гасенето на пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на с. Коприва, с. Цървендол и с. Преколница, община Кюстендил. Пожарът е низов и е обхванал площ около 500 декара., съобщиха от полицията. Огънят е..

публикувано на 15.07.24 в 13:08

Започна записването на седмокласниците в гимназиите

От днес започна записването на седмокласниците, класирани по първо желание след първи етап на класиране. Учениците се записват в училището, в което са приети. Ако ученик не се яви, мястото му не се запазва и се обявява като свободно за втори етап на класиране, посочват от РУО - Благоевград.  Записването на новоприетите осмокласници в НХГ „Св.св...

публикувано на 15.07.24 в 12:47