Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК препоръчва мерки за борба с фалшифицирането

Автор:

Инструментариум на ЕС срещу фалшифицирането. Сложни думи за важни действия. Европейската комисия (ЕК) прие препоръка с мерки за борба с фалшифицирането и за по-ефективно прилагане на правата върху интелектуалната собственост. Препоръката е известна като инструментариум на ЕС срещу фалшифицирането и цели да насърчи сътрудничеството между носителите на права, доставчиците на услуги и правоприлагащите органи. 

Това са политически инициативи за борба с проблема чрез въвеждане на специфични инструменти за повишаване на капацитета на бизнеса и способността му да защитава по-добре своите нематериални активи, включително срещу киберкражби, поясняват от ec.europa.eu.

След приемането на препоръката – в рамките на три години, ЕК ще прави оценка на въздействието ѝ и ще реши дали са необходими допълнителни мерки. 

Комисията предприема тези действия като отговор на нарастващите заплахи от фалшифициране и пиратство, които представляват значителни рискове за иновациите, инвестициите и зеления преход на единния пазар. 

Според ново проучване на EUIPO (службата на ЕС за интелектуална собственост), цитирано от БТА, европейските производители на дрехи, козметични продукти и детски играчки губят по около 16 млрд. евро годишно от нереализирани продажби заради търговията с фалшиви стоки. 

Разпространението на артикули, които имитират известни марки, е довело до загубата на около 200 000 работни места, като най-много те са в текстилния сектор – 160 000. Данните се базират на ситуацията в периода 2018 – 2021 година. 

Най-засегната от търговията с фалшиви стоки е била текстилната индустрия в ЕС, загубите се оценяват на 12 млрд. евро годишно, или 5,2% от общия оборот в сектора. Кипър е била най-потърпевшата страна от ЕС заради производството и разпространението на дрехи имитация на известни марки.

Козметичният сектор е загубил 3 млрд. евро от нереализирани продажби, най-засегнати са френските производители. 

При детските играчки щетите се изчисляват на 1 млрд. евро, а най-големият губещ е Германия. 

Фалшифицирането е проблем, който надхвърля луксозните стоки, простира се от стоки за ежедневна употреба като храни, козметика и текстил до основни резервни части за вятърни турбини, влакове и самолети. 

Фалшивите продукти съставляват близо 6% от целия внос в ЕС през 2019 г., възлизащ на 119 милиарда евро, въздействието върху икономиката е значително, причинявайки смущения в бизнеса, нестабилност на работните места и икономически загуби за европейските предприятия, особено за малките и средните (МСП), в Евросъюза. Фалшифицирането също така застрашава безопасността на потребителите, общественото здраве и околната среда. 

Правата върху интелектуалната собственост играят значителна роля в икономиката на ЕС, като дейностите, включващи интелектуалната собственост, представляват почти 50% от БВП на ЕС и осигуряват почти 40% от заетостта. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

МВР установи за ден 50 души, шофирали след употреба на алкохол, и 10 – под въздействие на наркотици

13 015 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 14 873 водачи и пътници. Съставени са 3707 фиша и 675 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол,..

публикувано на 14.07.24 в 15:50

Пожарът в Осогово е локализиран

Пожарът в Осогово е локализиран. Булдозер прави просека на пожара в Осогово На място в гасенето се включи и тежка техника, която в момента прави просека, за да не се разрасне пожарът при евентуално възобновяване от поривите на вятъра. Служители на ТП ДЛС Осогово при Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) охраняват периметъра. Има и два екипа..

публикувано на 14.07.24 в 15:37

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се каза в изявление на екипа му

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се каза в изявление на екипа на бившия американски президент, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември и стана обект на покушение, извършено на митинг в Пенсилвания. Той бе ранен леко в дясното ухо и бе изведен бързо от сцената на митинга от агенти на Сикрет..

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Гърция: Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун, което по-рано беше спряно заради намалена видимост вследствие на пожара между Серес и Солун. Огънят вече е овладян. До другите гранични пунктове с България няма активни пожарни огнища. Гасят се пожари в областите Агринио, Атика и на Крит без опасност огънят да засегне населени места и..

публикувано на 14.07.24 в 14:46
Димитър Главчев

Премиерът Димитър Главчев и директорът на пожарната са в постоянна комуникация за ситуацията в страната

Продължава борбата с пожарите, работи се при сериозна мобилизация, докладва директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов на министър-председателя Димитър Главчев. Премиерът и главен комисар Джартов са в постоянна комуникация във връзка със ситуацията в страната. Директорът на ГД „ПБЗН“ посочи,..

публикувано на 14.07.24 в 14:09

Ансамбъл „Пирин” триумфира с бронз на "Golden Karagoz"24

Сред 20 ансамбъла от цял свят, голяма част от които професионалисти, Ансамбъл "Пирин" грабна бронзовия медал . Тази победа е истински подвиг, предвид ожесточената конкуренция и високия професионален калибър на участниците. Журито на тазгодишното издание се сблъска с нелека задача - да определи челната тройка, когато разликата в точките е само 1!..

публикувано на 14.07.24 в 12:31

Булдозер прави просека на пожара в Осогово

Локализиран, с няколко тлеещи огнища, е пожарът в района на Осогово, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). 10 горски служители, пожарникари, гранична полиция са на терен. С дрон на РДГ се оглеждат опожарените площи, които са около 500 декара. Пристигна тежка техника, булдозер, който ще направи просека от землището на село Цървен дол, за..

публикувано на 14.07.24 в 11:24