Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

95 години Начално училище „Свети Паисий Хилендарски“ Банско

С вълнуващо тържество, учениците и педагози от Начално училище „Св.Паисий Хилендарски“ Банско отбелязаха 95 години от построяването на училището. Чрез техния авторски спектакъл „Големия свят на малкия принц“ те предадоха емоциите си от пътуването на децата в света на знанието и научаването на житейските уроци, водени вещо и с любов от учителите. Големият салон на читалището не успя да побере всички, които искаха да станат част от празника, защото за банскалии сградата на началното училище е символ и съществена част както от личния им живот, така и от историята, обществения, духовния и културния живот на Банско.Сред официалните гости на празника бяха Емилия Лазарова - зам.-министър на образованието и науката, кметът на община Банско Стойчо Баненски, секретарят на Общинската администрация Иван Докторов, бивши директори на Началното училище, директори на учебни заведения. Стойчо Баненски поздрави директорката Евгения Тренчева за това, че ръководи успешно един здрав колектив от учители и сътрудници, който създава в Началното училище атмосфера на любов към знанието и учението и на стремеж към творчество.Той припомни, че точно преди 100 години, на 9-ти май 1924 година, Общинският съвет, начело с тогавашния кмет Лазар Гълъбов, и училищно настоятелство приемат окончателното решение за построяване на училището, едно много смело, предизвикателно и амбициозно решение в онези трудни времена – само десетина години след освобождението на Банско, в следвоенните години и тежките последици от националната катастрофа. 


По публикацията работи: Спаска Зашева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пажар заплашва дупнишкото село Блажиево

Голям пожар бушува в землището на бобошевското село Блажиево.  Обхванати са значителни площи с ниви в посока Дупница. Гори на няколко места, а от силния вятър се възобновяват угасени вече огнища.  Огънят е доближил опасно първите къщи на селото, съобщи говорителят на полицията в Кюстендил Катя Табачка.  На мястото има доброволци и шест екипа..

публикувано на 12.08.24 в 17:27

Подменят водопровода в кюстендилското село Драговищица

Първа копка за подмяна на водопровода в с. Драговищица, община Кюстендил беше направена днес. Ремонтът, който е на стойност 1,140 млн. лв., включва цялостната му подмяна, ремонт на резервоара и полагане на нова асфалтова настилка. В селото има проблем с водоподаването от години, което е причина и за често недоволство от страна на жителите му...

публикувано на 12.08.24 в 16:38

Три дни българска музика в Банско

Три последователни дни и вечери в Банско ще бъдат посветени на българската музика.  Фестивалът „Дни на българската музика“ започва на празничния 15 август с концерт на БГ Дуетът и „Българските песни, изпети на нов глас“. На 16 август ще бъде концертът на рок група „Хоризонт“, но преди тях на сцената ще се качат най-добрите гласове на Банско,..

публикувано на 12.08.24 в 14:35

ВиК Благоевград използва безизкопна технология при ремонт на водопроводна мрежа

През уикенда в Благоевград беше извършен ремонт на уличния водопровод по ул. „Христо Татарчев“, с помощта на съвременна и щадяща безизкопна технология, която преди няколко месеца беше използвана за подмяната на главен довеждащ водопровод в благоевградското село Зелен дол. Това решение бе взето от ръководството на „Водоснабдяване и канализация“..

публикувано на 12.08.24 в 14:28

Пожар край самоковското село Алино

Пожар в района на ДГС "Самоков" заплашва село Алино. Огънят пламва около 10 часа тази сутрин и бързо се разраства. Към момента са засегнати над 200 декара иглолистна гора и над 100 декара млади култури в близост до село Алено.  Над 20 души от ДГС "Самоков", противопожарни автомобили на ЮЗДП, общински служители и доброволци са на мястото и правят опит..

публикувано на 12.08.24 в 13:56

Полицаите в Кюстендил на мълчалив протест

Наличният състав на ОДМВР в Кюстендил се събра днес на мълчалив протест пред сградата на дирекцията. Причината за протеста е нежеланието на служителите министерството да бъде замесвано в предизборни кампании или с политически цели. Протестът продължи в рамките на половин час, между 12:00 и 12:30 часа. "Целта ни е да кажем, че МВР работи за България..

публикувано на 12.08.24 в 13:45
Снимката е илюстративна

Мъртва риба изплува в река Струма

ОДМВР – Перник се е самосезирала за замърсяването на река Струма и изплувала мъртва риба в района на град Земен. Започнато е досъдебно производство, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР. Извършен е оглед на района и са предприети действия за назначаване на съответните експертизи.  Установени са и се установяват длъжностни лица, които биха имали..

публикувано на 12.08.24 в 13:40