Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС осигури пари за ръст на заплатите във ВУЗ-овете

Автор:
Снимка: БГНЕС

Правителството ще предостави 39 млн. лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища със задна дата, от 1 януари 2024 г.

От правителствения пресцентър уточняват, че това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност да се увеличи с 290 лева и да стане 2100 лева.

Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с близо 2100 асистенти. 

Парите са разчетени със Закона за държавния бюджет за тази година. 

Служебният премиер Димитър Главчев покани в 17.00 часа представители на Съвета на ректорите на висшите училища. На нея той обясни, че служебното правителство не може да осигури средствата, предвидени в Закона за висшето образование, според които от 1  април средните заплати на академичния състав трябва да са 180  на сто от средната брутна за страната (за което ще са необходими 184 милиона лева за тази година, които не са разчетени в бюджета).

39-те милиона, които бяха предвидени в бюджета за тази година, до няколко дни ще са по сметките на висшите учебни заведения, за да бъдат увеличени заплатите на академичния състав. Правителството прави и втора стъпка, обяви премиерът. За неакадемичния състав във висшите учебни заведения ще се предвиди 12% увеличение на заплатите:

"Ако ме питате за дванадесетте процента за неакадемичния състав на висшите училища, до дни ще се случи, за да няма противопоставяне между двата вида състав - академичен и неакадемичен - на висшите училища. В рамките на дни ще се случи. До 1- 2 дни е първото постановление - за 39-те милиона, след като ни предоставят разчети. Между другото, ректорите казаха, че още утре могат да ни предоставят разчети за неакадемичния състав. Така че още два дни. Пак ще е със задна дата – от 1 януари".

Относно необходимите 184 мин. лв. допълнително, които произтичат от приетите промени в Закона за висшето образование, те не могат да бъдат осигурени от служебното правителство. За тях ще се преговаря и с политическите партии след изборите, които поемат ангажименти да бъдат осигурени тези пари и чрез преструктуриране на бюджетите.

Дали на 20 май университетите ще затворят врати ще стане ясно допълнително. Съветът на ректорите ще проведе свое заседание, на което ще запознае всички ВУЗ с постигнатите резултати от днешната среща

"Колеги, ние нямаме мандат в момента да вземем решения от името на Съвета, но ви уверявам, че в петък ще направим извънреден Съвет на ректорите. Ще бъдете уведомени за нашите последващи действия. В момента не мога да отговоря еднозначно. Ще разкажем на заседание на Съвета на ректорите какви срещи сме имали, какво сме постигнали и какво не сме постигнали, разбира се. Тогава целият съвет ще вземе своето решение" каза пред медиите председателят на Съвета на ректорите Магдалена Темелкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

МВР установи за ден 50 души, шофирали след употреба на алкохол, и 10 – под въздействие на наркотици

13 015 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 14 873 водачи и пътници. Съставени са 3707 фиша и 675 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол,..

публикувано на 14.07.24 в 15:50

Пожарът в Осогово е локализиран

Пожарът в Осогово е локализиран. Булдозер прави просека на пожара в Осогово На място в гасенето се включи и тежка техника, която в момента прави просека, за да не се разрасне пожарът при евентуално възобновяване от поривите на вятъра. Служители на ТП ДЛС Осогово при Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) охраняват периметъра. Има и два екипа..

публикувано на 14.07.24 в 15:37

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се каза в изявление на екипа му

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се каза в изявление на екипа на бившия американски президент, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември и стана обект на покушение, извършено на митинг в Пенсилвания. Той бе ранен леко в дясното ухо и бе изведен бързо от сцената на митинга от агенти на Сикрет..

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Гърция: Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун, което по-рано беше спряно заради намалена видимост вследствие на пожара между Серес и Солун. Огънят вече е овладян. До другите гранични пунктове с България няма активни пожарни огнища. Гасят се пожари в областите Агринио, Атика и на Крит без опасност огънят да засегне населени места и..

публикувано на 14.07.24 в 14:46
Димитър Главчев

Премиерът Димитър Главчев и директорът на пожарната са в постоянна комуникация за ситуацията в страната

Продължава борбата с пожарите, работи се при сериозна мобилизация, докладва директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов на министър-председателя Димитър Главчев. Премиерът и главен комисар Джартов са в постоянна комуникация във връзка със ситуацията в страната. Директорът на ГД „ПБЗН“ посочи,..

публикувано на 14.07.24 в 14:09

Ансамбъл „Пирин” триумфира с бронз на "Golden Karagoz"24

Сред 20 ансамбъла от цял свят, голяма част от които професионалисти, Ансамбъл "Пирин" грабна бронзовия медал . Тази победа е истински подвиг, предвид ожесточената конкуренция и високия професионален калибър на участниците. Журито на тазгодишното издание се сблъска с нелека задача - да определи челната тройка, когато разликата в точките е само 1!..

публикувано на 14.07.24 в 12:31

Булдозер прави просека на пожара в Осогово

Локализиран, с няколко тлеещи огнища, е пожарът в района на Осогово, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). 10 горски служители, пожарникари, гранична полиция са на терен. С дрон на РДГ се оглеждат опожарените площи, които са около 500 декара. Пристигна тежка техника, булдозер, който ще направи просека от землището на село Цървен дол, за..

публикувано на 14.07.24 в 11:24