Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература

Автор:
Снимка: Pixabay

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература. 

Тя започва в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Ангажирани за нея са 13 000 квестори.

Учениците трябва да са в училищата, в който са разпределени за полагането на изпита, не по късно от 30 минути преди неговото начало.

Със себе си те трябва да носят документ за самоличност и служебна бележка за допускане. Пише се с черна химикалка.

Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

Преди началото на изпита в класните стаи ще се проведе инструктаж, по време на който на учениците ще бъде обяснено какво представляват отделните модули на матурата. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути.

За провеждането на изпита традиционно е осигурено видеонаблюдение. 

За първи път през тази учебна година зрелостниците ще имат възможност за повторно явяване на матура за повишаване на резултата, като оценката от този изпит ще може да се използва само при кандидатстване във висше училище

На 20 май ще се проведе вторият задължителен зрелостен изпит. Той е по един от профилиращите предмети, изучавани в 11 и 12 клас или по теория на професията за придобиване на професионална квалификация за учениците от професионалните гимназии. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 7 юни.

Министерството на образованието и науката е направило всичко в рамките на своите компетенции и отговорности по отношение на секретността и контрола при провеждането на днешната матура по български език и литература. Това коментира заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова в отговор на репортерски въпрос дали и тази година може да се стигне до т.нар. купени матури.

"Разчитаме изключително много на отговорността и професионализма на всички останали, ангажирани в процеса. Особено на училищно ниво, на контрола на директорите и на отговорността на квесторите. За да можем да запазим достойнството на цялата ни система и да уважим труда на всички зрелостници, които разчитат единствено на себе си", каза тя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Tворческа среща и признание за читалищните деятели на община Разлог

Днес, кметът на община Разлог Красимир Герчев покани на среща членове на Управителните съвети, читалищни секретари и библиотекари на читалищата, за да им благодари, че достойно отстояват своите мисии на културни организации в населените места. „Тази среща е повод да отчета огромната роля на разложките читалища в съхраняване на традициите и изграждането..

публикувано на 13.06.24 в 14:33

МОСВ даде зелена светлина за изграждането на едното платно на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле

Министерството на околната среда и водите даде зелена светлина за изграждането на едното платно на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле. Това ще даде възможност да започне работата по последния участък на аутобана между Крупник и Кресна. Екоминистерството е преценило, че не е необходима нова оценка за въздействието върху околната среда. Така..

публикувано на 13.06.24 в 14:11

Проф. д-р Петър Балкански стана „Доктор хонорис кауза“ на ЮЗУ

Започна тържествената церемония по присъждане на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на ЮЗУ „Н. Рлиски“ Благоевград на проф. д-р Петър Балкански за принос в преподавателската дейност, научноизследователската дейност и създаването на междууниверситетска магистърска програма „Образователен мениджмънт“. След тържествената церемония пред..

публикувано на 13.06.24 в 14:04

„Цъфнало цвеке шарено“ - вълнуваща среща с миналото предстои в Разлог

Демонстрация на автентични носии от цяла България в Разлог – града - пазител на традициите, ще бъде направена тази събота на площад „15 септември 1903“, пред Исторически музей. Ще бъде представена богата палитра от цветове, шевици и тъкани, събрани от частните колекции на Таня Граматикова, Диана Димова, д-р Сирхан Мустафов, Мирослав Димитров и..

публикувано на 13.06.24 в 10:58

Благотворително представление в Перник

Каубойска екшън комедия за деца представя премиерно в Перник „Балканска театрална фабрика“ /The Balkan Theatre Factory/. Представлението е по мотиви на разказите на Джоуъл Харис и е озаглавено „Дивия запад“. 60 от местата в залата театралната компания подарява на деца в неравностойно положение. Идеята на всяко представление да има 60 безплатни места за..

публикувано на 13.06.24 в 10:49

Детските школи в Благоевград с голям концерт

Годишен концерт „Мечта на сцена“ представят възпитаниците на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Концертът ще се състои днес  в зала „Яворов“. Пред своите семейства и приятели талантливите деца на Благоевград ще покажат научено в школите на центъра. „Този годишен концерт ще бъде палитра от красотата на..

публикувано на 13.06.24 в 10:35

Д-р Стефан Николов спечели конкурса за управител на болницата в Дупница

Д-р Стефан Николов спечели конкурса за управител на Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски” в Дупница.  Настоящият изпълняващ длъжността управител получи оценка 5,50 на управленската си стратегия. Тя е за тригодишен период и предвижда обединяване на двете бази – бившите Транспортна и Военна болница, изграждане на фотоволтаик и..

публикувано на 13.06.24 в 09:58