Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендил с нова туристическа атракция

Кюстендил ще предлага туристически тур с открит 30-местен автобус. Курсовете ще тръгнат на 24 май, от центъра на града до парк Хисарлъка над града.

Предвиденият маршрут е с начало и край площад "Велбъжд“. Бусът ще качва жителите и гостите на Кюстендил до парк "Хисарлъка“, където е разположена и едноименната крепост, построена в  края на ІV и началото на V век. Предвидени са няколко спирки, а една от тях Вилата на генерала. Линията ще бъде сезонна, а автобусът ще се движи при добри метеорологични условия. Предвидени са десет курса на ден.

„Благодарен съм на превозвача, който закупи автомобила и го брандира с фотографии на символични за Кюстендил места, които ще правят реклама на града”, каза кметът Огнян Атанасов.

Той припомни туристическото влакче в Кюстендил преди години, което изпълняваше този маршрут и се радваше на голям интерес. "Туристически влакчета вече не могат да пресичат републиканската и общинска пътни мрежи, но за туристически бусове от този тип няма ограничения. Така че тази нова придобивка ще радва жителите и гостите на Кюстендил", каза Атанасов.

Той подчерта, че през последните шест месеца се работи върху това Кюстендил да се утвърди като туристическа дестинация. "Затова правим всичко възможно да възстановим туристическите атракции, да създаваме фестивали", коментира кметът на Кюстендил.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кметът Апостолов за проверката на ГДБОП: Нищо не ме притеснява

ГДБОП прави проверка в Община Симитли. Специализираната операция е започнала тази сутрин в администрацията. Проверяват се документи, разпитват се свидетели. Проверката касае европроект за социални асистенти на стойност 400 000 лева. „Проверката в Община Симитли е с прокурорска заповед, разпитани бяхме аз и ръководителят на проекта. Има..

публикувано на 25.09.24 в 16:03

В Благоевград: Заседание на Областната комисия по транспорт

Днес в Областна администрация Благоевград се проведе заседание на Областната комисия по транспорт, председателствано от областния управител Георги Динев. Заседанието бе свикано във връзка с постъпили предложения от кмета на община Петрич за промени в областната и републиканската транспортна схема и бяха разгледани от членовете на комисията...

публикувано на 25.09.24 в 15:46

Задържаният за убийството в пернишкото село Расник е привлечен като обвиняем

Задържаният за извършеното снощи убийство в пернишкото село Расник 74- годишен местен жител е привлечен като обвиняем, съобщиха от прокуратурата.  В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за неговата виновност. Повдигнато му обвинение за умишлено убийство и е задържан за срок до 72 часа. Изготвено е искане за вземане на мярка за..

публикувано на 25.09.24 в 15:30

По-малко кандидат-депутати в Кюстендилско

125 души са кандидат-депутатите от област Кюстендил за предстоящите избори за Народно събрание, насрочени за 27 октомври 2024 година. В сравнение с предходните избори за парламент те са по-малко. Кандидатите през месец юни са били 157. За предстоящият парламентарен вот в Кюстендилска област са регистрирани 26 кандидатски листи. От тях 17 са..

публикувано на 25.09.24 в 15:07

221 от Благоевградско се борят за 11 места в 51-вия парламент

221 са кандидатите за народни представители от Благоевградски многомандатен избирателен район, който изпраща 11 депутати в Народното събрание. До крайния срок вчера Районната избирателна комисия регистрира общо 17 партии и 9 коалиции.  Най-много кандидати за 51-вото НС - девет, има от малката община Якоруда.  Четири партии са регистрирали само по един..

публикувано на 25.09.24 в 14:05

50-ти музикален сезон на Камерен оркестър "Орфей"

Камерен оркестър "Орфей” с диригент Райчо Христов открива тази вечер юбилейния си 50-ти музикален сезон. Концертът ще започне в 18 часа в Тържествената зала на Минна дирекция в Перник. В програмата на концерта са включени класически произведения от световноизвестни композитори, както и от български автори, които са изиграли ключова роля в музикалното..

публикувано на 25.09.24 в 12:28

Ремонтираха уличен водопровод в село Дагоново

Само за два дни екипите на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Благоевград извършиха основен ремонт на уличен водопровод в село Дагоново, община Белица. Ремонтните дейности стартираха на 20 септември, като в участъка с дължина 200 метра работиха два екипа. Още в първия ден бяха положени 150 метра нов водопровод, като бяха инсталирани 8 броя..

публикувано на 25.09.24 в 11:55