Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 930 сигнала за изчезнали деца у нас в последните 12 години

Автор:

250 000 деца изчезват годишно в Европейския Съюз. Това сочи проучване, публикувано от ЕК през 2013 г. Това се равнява на изчезването на едно дете на всеки две минути. Над 85% от изчезналите са избягали от дома си или от институцията, в която са настанени. Всяка година на 25 май светът отбелязва Международния ден на изчезналите деца, посветен на повишаване на осведомеността за този тревожен проблем.У нас Фондация "Център Надя" започва кампания за популяризиране на горещата телефонна линия за изчезнали деца 116 000.Данните от горещите линии за изчезнали деца в Европа показват, че 63% от децата, които бягат, са подложени на насилие и злоупотреба у дома, в училище и в социалните институции, в които са настанени.Попаднали на улицата в неизвестност, тези децата са изправени пред сериозни рискове. Затова, при случаи на изчезнало, дете е важно да се действа бързо и ефективно.Безплатната телефонна линия 116 000 функционира в България от 12 г и оттогава са регистрирани повече от 930 сигнала за различни случаи на изчезнали деца. Повече от половината от сигналите се отнасят до избягали от дома си или от социално заведение деца. Две трети от децата, които бягат, са намерени в рамките на няколко дни, но над половината от тях бягат отново, което е знак, че семействата и институциите не могат да се справят с проблема.Кампанията, която започва център Надя цели да популяризира услугите, които се предлагат в подкрепа на децата и семействата в нужда от горещата телефонна линия 116 000.Линията е безплатна и достъпна 24 часа в денонощието всеки ден.


По публикацията работи: Спаска Зашева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Кюстендил пристигнаха бюлетините за изборите на 9 юни

В Областната администрация в Кюстендил доставиха бюлетините за изборите на 9 юни. Бюлетините ще се охраняват в определените със заповед на областния управител помещения в сградата на Областната администрация в Кюстендил. Броят на избирателите по постоянен адрес по предварителни избирателни списъци за изборите за Европейски парламент в областта са..

публикувано на 05.06.24 в 15:32

платена публикация
Цвета Рангелова от “Възраждане”: На Благоевград му трябва дългосрочна стратегия за увеличаване на инвестициите

Липсата на инвеститори и адекватно заплащане на труда в региона са сред основните проблеми на областта. Закриването на Цигарената фабрика през 2019 год. постави началото на икономическия упадък на града и региона, което се отрази както на цялостния облик на града, така и на жизнения стандарт на хората, а от там и на всички сфери.  Градът и..

публикувано на 03.06.24 в 13:36

Обучават членовете на секционните избирателни комисии в Перник

Започна обучението на членовете на СИК в област Перник. То се провежда по общини, като в най-голямата община - Перник обучението ще бъде в четири последователни дни - 30 и 31 май и 1 и 2 юни, съобщи Румяна Петрова, председател на РИК.  2080 души са ангажирани в секционните избирателни комисии в региона. Повечето от тях са участвали и в провеждането на..

публикувано на 28.05.24 в 13:33

"Информационно обслужване" е наела около 2000 души за изборите

След изборите 2 в 1 на 9-и юни фирмата "Информационно обслужване" ще обработи три пъти повече данни спрямо предходните парламентарни избори, за да може Централната избирателна комисия да обяви окончателните резултати. Двойно повече оператори ще боравят с данните, първо, в изчислителните пунктове в районните избирателни комисии, а после и в ЦИК, където..

публикувано на 28.05.24 в 13:29

За първи път бюлетините ще се пускат в 4 кутии

Централната избирателна комисия прие методическите указания за работата на секционните избирателни комисии в страната за изборите 2 в 1 на 9 юни.  Те са различни за секциите, в които ще се гласува само с хартиени бюлетини и за тези, в които ще има и устройства. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов уточни пред колегите си в комисията как..

публикувано на 21.05.24 в 10:55

ЦИК: Без екзитпол преди края на изборния ден

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни. Централната избирателна комисия забрани с решение на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят проучвания "на изход", да оповестяват публично под каквато и да е форма резултати преди приключването на изборния ден...

публикувано на 21.05.24 в 09:49

Теглят в ЦИК номерата на бюлетините на партиите за изборите на 9 юни

В 16 часа днес Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определи чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите, коалициите и Инициативните комитети за предстоящите избори на 9 юни. Също с теглене на жребий ще бъде определен и редът за представяне на кандидатите, регистрирани от политическите формации и Инициативните комитети, в различните форми..

публикувано на 08.05.24 в 09:15