Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черешов туризъм в Кюстендилско, за втора година овощари организират "Набери си сам"

В Кюстендилско, където започва кампанията по прибирането на плодовете, стартира и така нар. черешов туризъм, казаха земеделски производители. За втора година е обявена оферта от местни овощари - "Набери си сам".

Всеки желаещ може да влезе в градината, да си набере сам от плодовете и срещу символична сума да си ги вземе за вкъщи.

Миналата година в една от градините в района на Пиперков чифлик гостува цял клас от София и децата браха сами от черешите. Семейства също са идвали.

И при тази кампания вече е обявена оферта за овощна градина в близкото село Коняво, където се отглеждат качествени биочереши.

Собствениците гарантират, че червените плодове са отгледани без пестициди и химикали, с високо качество и свежест. Цената на един килограм собственоръчно набрани череши е от 1 до 2 лева. Според организаторите това може да се превърне в едно приятно преживяване. За всеки берач се подсигурява и минерална вода.

Овощарите напомнят, че желаещите сами да си наберат вкусни череши направо от дървото трябва да са подходящо облечени за работа на открито - да носят шапки, удобни обувки и амбалаж – кофи и касетки.

"Каня всички от цяла България, който дойде на уикенд, да си набере череши. Ще плати някаква цена там и ще си замине. Колкото изяде си е за негова сметка. От Добрич снощи ми се обадиха. Искат да купят череши от тук. 13 лева струва килограмът", казва дългогодишният директор на Института по земеделие край Кюстендил проф. Димитър Домозетов, който сега гледа над 500 декара плодни градини, и който пръв въведе така нар. черешов туризъм.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По-малко кандидат-депутати в Кюстендилско

125 души са кандидат-депутатите от област Кюстендил за предстоящите избори за Народно събрание, насрочени за 27 октомври 2024 година. В сравнение с предходните избори за парламент те са по-малко. Кандидатите през месец юни са били 157. За предстоящият парламентарен вот в Кюстендилска област са регистрирани 26 кандидатски листи. От тях 17 са..

публикувано на 25.09.24 в 15:07

221 от Благоевградско се борят за 11 места в 51-вия парламент

221 са кандидатите за народни представители от Благоевградски многомандатен избирателен район, който изпраща 11 депутати в Народното събрание. До крайния срок вчера Районната избирателна комисия регистрира общо 17 партии и 9 коалиции.  Най-много кандидати за 51-вото НС - девет, има от малката община Якоруда.  Четири партии са регистрирали само по един..

публикувано на 25.09.24 в 14:05

50-ти музикален сезон на Камерен оркестър "Орфей"

Камерен оркестър "Орфей” с диригент Райчо Христов открива тази вечер юбилейния си 50-ти музикален сезон. Концертът ще започне в 18 часа в Тържествената зала на Минна дирекция в Перник. В програмата на концерта са включени класически произведения от световноизвестни композитори, както и от български автори, които са изиграли ключова роля в музикалното..

публикувано на 25.09.24 в 12:28

Ремонтираха уличен водопровод в село Дагоново

Само за два дни екипите на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Благоевград извършиха основен ремонт на уличен водопровод в село Дагоново, община Белица. Ремонтните дейности стартираха на 20 септември, като в участъка с дължина 200 метра работиха два екипа. Още в първия ден бяха положени 150 метра нов водопровод, като бяха инсталирани 8 броя..

публикувано на 25.09.24 в 11:55

Мъж от Кюстендил влиза в затвора заради закана за убийство

Районенният съд в Кюстендил наложи наказание "лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 6 месеца, при първоначален "строг“ режим, на мъж, който се призна за виновен за закана за убийство. Съдът одобри споразумението постигнато между Районна прокуратура и защитата. Осъденият, който е на 43 години и е осъждан, се е признал за виновен в това, че през..

публикувано на 25.09.24 в 10:52

Мъж е убит в пернишкото село Расник

43-годишен мъж е убит в пернишкото село Расник. Извършителят на тежкото престъпление е задържан. Той е на 74 години и е известен на полицията с кражби и хулиганство. Сигналът за убийството е подаден снощи малко преди 23.00 часа на тел. 112, съобщи регионалният говорител на МВР в Перник Венцислав Алексов. „Незабавно полицейски служители са отишли на..

публикувано на 25.09.24 в 10:24

Главчев призова сънародниците ни в САЩ да гласуват масово

От Съединените щати служебният премиер Димитър Главчев отправи призив към сънародниците ни отвъд океана да гласуват масово в края на октомври, както и обеща да направи всичко възможно "за да има честни и прозрачни избори". Главчев към общността ни в Чикаго: Всеки българин, където и да се намира, ни е важен По време на официалното откриване на..

публикувано на 25.09.24 в 09:52