Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорен фестивал "Мир на Балканите"' в Дупница

Снимка: Община Дупница

Кметът на Дупница Първан Дангов откри 24-тия Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите".

„За първи път със съседната Община Благоевград, ние организираме съвместно този фестивал. Даже има групи, които са поканени от Община Благоевград. Какво е неговото измерение в годните, особено в днешно време, когато само на 300 - 400 км. на изток от България бушува война, особено когато за Балканите се говори за барутен погреб, който всеки момент, не дай Боже, може да избухне? Ние показваме, че когато създаваме културни традиции, когато между нашите балкански народи има мир и разбирателство, на първо място в областта на културата, можем да живеем в мир и сговор и да имаме своето благополучие за нашите народи“, каза Дангов.

Фестивалът е четиридневен и се провежда ежегодно. Няма конкурсен характер, нито такса за участие. Концертите са вечерни, след 18 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

9 казана курбан за Голяма Богородица в Белица

Голяма Богородица събира мало и голямо на събор в мeстността Света Богородица край Белица с участието на Фолклорен ансамбъл - Белица и Райна. На 15 август Белица отдава своята почит на Божията майка, покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Повече от век параклисът „Света Богородица” край Белица събира миряни на големия..

публикувано на 30.07.24 в 09:02

Профилактика на водата в община Благоевград

Планова годишна профилактика ще извърши „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – гр. Благоевград. Почистване и последваща дезинфекция ще се направи на водоснабдителна система „Чакалица“ и подаване на вода със силно повишена концентрация на хлор /Cl/  към напорните водоеми и вътрешната водопроводна мрежа захранвана от ПСПВ (пречиствателна станция..

публикувано на 30.07.24 в 09:00

Тежка нощ за българските пожарникари по границата на планината Славянка

Огънят  отново е на българска територия, има опасност пожарът да стане върхов.  На още две места е пробил огънят  от Гърция, където се гаси само с летателна техника и  пожарът не може да бъде овладян две седмици.   Още в четири часа сутринта нашите огнеборци , близо 70 пожарникари, горски служители и военни са тръгнали  към пожарните огнища.   Двата..

публикувано на 30.07.24 в 08:44

Патриарх Даниил ще се включи в поклонническия път „Рилският Чудотворец“

С благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Даниил за 15-а поредна година ще се проведе поклонническият път „Рилският Чудотворец“ от София до Рилския манастир. Събитието се организира от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съвместно със Софийската света митрополия и с подкрепата на Столична община...

публикувано на 30.07.24 в 08:43

Предимно слънчево време

На 30 юли времето ще е предимно слънчево. Над източната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 28° и 33°

публикувано на 30.07.24 в 07:01

В Благоевград: Над 4 хиляди домакинства сменят печките на твърдо гориво с климатици

15 заявления за подмяна на отоплителните устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление, са подадени до този момент в администрацията на Община Благоевград. От реализирането на проекта, свързан с подобряване качеството на въздуха на територията на общината, могат да се възползват над 4 хил. домакинства. Днес бе представен..

публикувано на 29.07.24 в 17:56

Повишено внимание по пътя Симитли- Благоевград

Временно движението по път I-1 Симитли - Благоевград при км 370, в посока Благоевград се осъществява с повишено внимание поради почистване на пясък  от пътя. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 29.07.24 в 17:33