Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Цвета Рангелова от “Възраждане”: Липсата на здравни работници води до затваряне на лечебни заведения. Повече така не може!

Недостиг на здравни работници - както лекари, така и медицински сестри, поставя под заплаха грижите за всички жители на област Благоевград. В цяла Югозападна България е все по-осезаем този проблем. Редица отделения във всички лечебни заведения в областта затвориха. Работещите здравни работници са на средна възраст над пенсионната. Липсват лекари – специалисти в редица области на медицината.

Това е проблем, който местната власт не може да реши сама, доколкото трябва да се изработи национална стратегия по този въпрос. Това е един от приоритетите ми като народен представител. Трябва да има повече бройки държавна поръчка за  студенти, български граждани, в специалност „медицина“ и „специалист по здравни грижи“, за да успеем да привлечем повече студенти в тези специалности. Таксите, които сега трябва да заплащат студентите по медицина, са в порядъка между 10 и 15 000 лева. Отделно от това държавната стратегия за решаване на този проблем трябва да има информация за конкретните нужди от съответни специалисти във всеки един район и в тази връзка да създаде условия за равномерно разпределение на специалистите в цялата страна,  не те да се съсредоточават в няколко големи града на страната.

Достойно заплащане на труда на медиците, което да не е обвързано с резултатите от търговската дейност на болниците. Дългогодишното престъпно управление на досегашните управляващи допусна източване на средствата на болниците, респективно на Здравната каса, чрез политически назначения на директори на държавните болници. Към настоящия момент повечето от тях са с хиляди, а някои и с милиони лв. задължения, което прави отрицателен финансовият резултат на лечебното заведение и това води до  невъзможност да се дават адекватни възнаграждения на медиците в него.

Ние от “Възраждане” поставяме здравето на хората на първо място и подобни проблеми трябва да се решават в най-спешен порядък, защото скоро ще останем без здравни работници и всяко влошаване на състоянието на гражданите да се оказва фатално. Повече така не може! На 09.06.2024 излезте и дайте своя глас за “Възраждане”!

“Възраждане” е с номер 12 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Предимно слънчево време

На 30 юли времето ще е предимно слънчево. Над източната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 28° и 33°

публикувано на 30.07.24 в 07:01

В Благоевград:Над 4 хиляди домакинства сменят печките на твърдо гориво с климатици

15 заявления за подмяна на отоплителните устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление, са подадени до този момент в администрацията на Община Благоевград. От реализирането на проекта, свързан с подобряване качеството на въздуха на територията на общината, могат да се възползват над 4 хил. домакинства. Днес бе представен..

публикувано на 29.07.24 в 17:56

Повишено внимание по пътя Симитли- Благоевград

Временно движението по път I-1 Симитли - Благоевград при км 370, в посока Благоевград се осъществява с повишено внимание поради почистване на пясък  от пътя. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 29.07.24 в 17:33

За първи път в Разлог и региона - лято с ретро теснолинейка

За първи път любителите на планинските приключения и разходки с родопската теснолинейка ще имат възможността да се насладят на нещо ново и различно - планинско пътешествие с ретро влак, композиран от исторически вагони от 1926 година, от 1941 година и 1970-те години. Родопската ретро теснолинейка по направление – Добринище-Банско- Разлог –..

публикувано на 29.07.24 в 15:29

Премиерът Главчев провери защо има тапи на ГКПП Кулата

Мерки за по-бързото преминаване на транспортни средства през ГКПП-Кулата обсъдиха министър-председателят Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов с представители на граничните власти. Те посетиха района, за да проверят трафика през българо-гръцката граница. Премиерът бе категоричен, че са необходими временни мерки,..

публикувано на 29.07.24 в 15:23

Показват скритите съкровища на Пирин във фотоизложба

Фотоизложбата “ Завръщане в миналото”  на художника-фотограф  Христина Клечерова от Добринище  ще бъде открита на 3-ти август, в 18:00 ч., на центъра на града. Нейните фотоси ще покажат скритите съкровища на Пирин, ще  потопят посетителите в магията на миналото и в света на българския фолклор. На фотоизложбата ще бъдат показани..

публикувано на 29.07.24 в 14:52

Изпратиха продукцията от Брезнишко за пострадалите при пожарите

От тази сутрин са създадени изнесени работни места в районите, засегнати от пожарите, за да се улеснят пострадалите земеделски производители при подаването на заявления и да не се налага да ходят до областните дирекции по земеделие. Това съобщи в брезнишкото село Слаковци министърът на земеделието и храните Георги Тахов. Министърът заяви, че миналата..

публикувано на 29.07.24 в 14:37