Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на околната среда – колоритен празник за децата на Благоевград

Дирекция Национален парк „Рила“ и Регионалния исторически музей организираха истински празник за децата на Благоевград по повод Световния ден на околната среда – 5 юни. Екологичният празник, обединяващ милиони хора по света в желанието и усилията им за защита на Земята. В събитието се включиха и партньори от Национален парк „Пирин“, природните паркове „Рилски манастир“ и „Беласица“, РИОСВ, Басейнова дирекция, ЮЗДП, Регионалната дирекция по горите, Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Всички институции представиха свои щандове, на които запознаха децата и гражданите с дейностите им по опазване на природата и биологичното разнонобразие, проведоха занимателни еко-игри, беседи, демонстрации.


Тази година Световният ден на околната среда 5 юни - най-значимият международен ден за действия, насочени към опазване на околната среда, се фокусира върху възстановяване качеството на земята, преодоляване на риска от опустиняване и изграждане на устойчивост под мотото „Нашата земя. Нашето бъдеще. Ние сме #GenerationRestoration.Тази година празникът е насочен към младите хора, които в годините ще се срещат с проблемите, свързани с опазването на околната среда – замърсяване, загуба на биологично разнообразие, почви. Поколението, което ще трябва да възстановява и опазва околната среда“ - каза за Радио Благоевград Стефан Кирилов от Дирекция Национален парк „Рила“.

Десетки деца от благоевградски училища рисуваха с цветовете на природата и показаха каква иска да бъде тя, включиха се в образователни еко игри по време на колоритния  детски празник, който се проведе в пространството пред Регионалния исторически музей. Голяма част от тях са и природолюбители и участват в различни екологични инициативи.


  „Целта на НП „Пирин“ на днешното събитие е да запознае децата по интерактивен начин със защитените и редки видове растения и животни на територията на парка. Призоваваме всички да опазват растенията и животните“ – каза Павлина Доневичина, н-к отдел „Биоразнообразие и планови програми и проекти“ в парка.


  На събитието бе обявено началото на лятната музейна школа, която за поредна година организира Регионалният исторически музей в Благоевград.

  „Лятната музейна школа откриваме на 6 юни и ще продължи до 21 този месец. На 24 юни ще отбележим Еньовден, когато ще бъде и официалното закриване на школата със забавления и игри. Програмата е много наситена и в нея се включват всички отдели на музея – археология, природа, етнография, история, рисуване. Заниманията ще се провеждат всеки ден от 10 часа, следобяд от 13 и 14 часа. Поради големия интерес ще пуснем и допълнителни часове, програмата ни е достъпна и до ФБ страницата на музея и  всеки може да си избере занимания и часове. Гъвкави сме и искаме да отговорим на желанията и интересите на нашата детска публика. Желанието ни е да ги учим да уважават и да имат знания за природата, културно-историческото ни наследство, да го пазят и съхраняват. По време на всяко занимание, децата освен, че ще придобият определени знания по достъпен начин, те могат да изработят сами определен предмет“ – каза Райка Иванова, главен уредник „Експозиционна дейност“ в музея.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Обновяват пътната маркировка тип „зебра“ в Благоевград

Община Благоевград стартира поетапното подновяване на хоризонталната (надлъжна и напречна) пътна маркировка по улици и булеварди в областния център. Кметът Методи Байкушев възложи на фирмата изпълнител спешни действия по обновяване на маркировката на пешеходните пътеки около училищата. Дейностите започнаха в края на миналата седмица по бул. „Св...

публикувано на 24.06.24 в 15:33

Студенти и преподаватели от ЮЗУ обраха наградите на фолклорен фестивал

13-ото издание на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица 2024“ отново събра в Китен фолклорни таланти от целия свят, превръщайки морското градче в истинска сцена на традициите и културното наследство. В тазгодишното издание на фестивала взеха участие изпълнители от Северна Македония, Беларус, Молдова, Украйна, Индия и България, които..

публикувано на 24.06.24 в 15:29

С билков чай и еньовски венчета бе закрита лятната музейна школа в Благоевград

С концерт на състави към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград официално бе закрита лятната музейна школа. За трета поредна година краят на заниманията в музея се отбелязва на Еньовден, каза за Радио Благоевград главният уредник Райка Иванова. Децата пиха билков чай и бяха окичени с еньовски венчета.  Закриването..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Водосвет за здраве бе отслужен на мемориалния комплекс „Памет и вяра“

По традиция празникът С вети дух бе отбелязан с водосвет за здраве при 33-метровия кръст в мемориалния комплекс „Памет и вяра“ над Благоевград. Ритуалът бе организиран от община Благоевград. На него присъстваха председателят на Общинския съвет Радослав Тасков и Ася Иванова, заместник-кмет по административно-правно обслужване, обществени..

публикувано на 24.06.24 в 14:21

Свети Дух - ден на Македония и падналите за свободата ѝ

Представители на ВМРО, Регионалния исторически музей – Благоевград, регионалната структура на Национално дружество "Традиция" и благоевградския клон на Македонския научен институт почетоха паметта на падналите за свободата на Македония. Отец Петър Стефанов отслужи панихида пред мемориала на Делчевия род в двора на храма „Въведение Богородично“...

публикувано на 24.06.24 в 14:18

Миряни почетоха Свети Дух в Благоевград

Десетки миряни се стекоха в църквата „Въведение Богородично“ в старинния квартал „Вароша“ на Благоевград, за да почетат Светата Животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които православната църква почита ден след Петдесетница.  Петдесетница и Свети Дух са последните празници от Великденския цикъл. Празникът трябва да "заразява"..

публикувано на 24.06.24 в 14:02

Нова етнографска изложба за митологията и демонологията в Кюстендил

Регионалният исторически музей в Кюстендил ще представи днес  нова етнографска изложба на тема "В света на митологията и демонологията" с автор ас. д-р Веска Спасова. Тя е експонирана в обновената зала „Стримон” в двора на музея, оборудвана с нови експозиционни тела. Чрез  експонатите и митологичните персонажи д-р Спасова разказва за..

публикувано на 24.06.24 в 13:57