Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова подава оставка

Автор:

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка. Това заяви самата тя на брифинг.

"Нашите резултати са катастрофални и поради това поемам политическата отговорност и подавам оставка", каза тя.

"Няма победител на тези избори, защото всички без ДПС и ИТН губим гласове. Най-много ПП-ДБ - над 300 хиляди гласа. ГЕРБ, макар и първа сила, трудно биха имали претенцията да управляват от името на по-малко от една десета от хората", коментира още Нинова.

"Стана ясно и че вляво няма нищо друго освен БСП. Всички останали приключиха. Стана ясно и че единствено БСП за България представлява лявото в парламентарната република", посочи още тя. 

Нинова поясни, че ще бъде свикан Национален съвет, който да избере един от заместник-председателите на партията, който да довърши мандата, да организира пълен цикъл отчети и избори в цялата партия, което значи нови общински и областни председатели, нови председатели на женското движение и структурите на младежите и ветераните.

"Това означава и нови конгреси", уточни лидерът на БСП в оставка.

Тепърва ще се прави по-задълбочен анализ на изборните резултати и на оценките от тях, но БСП не изневери на основните си политики и вярвания, каза още Нинова.

По думите ѝ отговорността за създаване на правителство и предлагане на премиер е на ГЕРБ.

"Ние си оставаме на нашите позиции, че в сглобки няма да участваме, ГЕРБ няма да подкрепяме. НС на БСП ще изготви позиция за НС, партийни сглобки - пак казвам, - няма да правим. Няма да напускам парламента, избрана съм от народа и оставам депутат", заключи лидерът на БСП в оставка. 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време за матури: Притеснени седмокласници, но с кураж от частните уроци

Вариант 1 се падна на матурата по български език и литература след VII клас. 59 424 ученици са на Национално външно оценяване по български език и литература днес. 125-има ученици се явиха и в благоевградското Седмо СУ „Кузман Шапкарев“. Те са разпределени в 10 зали. Седмокласниците от Седмо училище бяха притеснени за изпита днес...

публикувано на 19.06.24 в 10:59

2 милиона лева наследени публични задължения погаси екипът на кмета Байкушев

2 015 661,15 лева, наследени публични задължения, бяха напълно погасени от екипа на кмета на община Благоевград Методи Байкушев. Задълженията са към Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и са натрупани в периода от 2013 г.до 2017 г., след което върху тях са начислявани лихви за забава. През октомври 2019 г. сумата..

публикувано на 19.06.24 в 09:53

МС трябва да одобри новия размер на социалната пенсия за старост

Очаква се на днешното си редовно заседание служебният кабинет да одобри новия размер на социалната пенсия за старост от първи юли тази година. Увеличението е с 11%, с колкото ще се индексират от същата дата и останалите пенсии, отпуснати до края на миналата година. С 30,43 лв. ще се увеличи социалната пенсия за старост. От 1 юли тя ще бъде 307,07 лв...

публикувано на 19.06.24 в 09:11

Седмокласниците се явяват на матура по БЕЛ

Днес седмокласниците се явяват на матура по български език и литература.  Изпитът започва в 9.00 часа.  Нациобалното външно оценяване/НВО/ по математика е на 21 юни, а този по чужд език – ден по-рано, на 20 юни.

публикувано на 19.06.24 в 07:43

Първо заседание на новите 240

Президентът насрочи за днес от 9 часа първото заседание на новото 50-то НС.  На заседанието новите 240 народни представители ще положат клетва и ще трябва да си изберат председател. Заседанието ще бъде открито от най-възрастния народен представител – това е 73-годишният Силви Кирилов от "Има такъв народ". След консултации с парламентарно..

публикувано на 19.06.24 в 07:39

Общинският съвет в Благоевград ще заседава извънредно днес

Общинският съвет в Благоевград ще заседава извънредно днес от 9:30 ч. в зала „22-ри септември”.  Дневният ред е от 8 точки.  Той включва разглеждането на внесени предложения от кмета Методи Байкушев за разрешаване за изработване на Подробен устройствен план за изграждане на 4 паркинга в Централната градска част. 3 от паркингите ще бъдат подземни и..

публикувано на 19.06.24 в 07:31

Гореща сряда

Днес ще бъде слънчево и горещо. Ще е почти тихо, в Източна България със слаб вятър от изток-югоизток.  Максималните температури ще са между 33° и 38°.

публикувано на 19.06.24 в 07:02