Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК прие решение, с което разпредели мандатите от евровота

Автор:

Централната избирателна комисия при решението, с което разпредели мандатите между партиите, които участваха в евровота.

ГЕРБ-СДС ще бъде представен от петима евродепутати, ДПС от трима, ПП-ДБ също от трима. И партия "Възраждане" изпраща трима депутати в Европейския парламент.

БСП ще има двама евродепутати, а ИТН един.

Тази вечер беше бяха гласувани и заявленията на Джевдет Чакъров и на Искра Михайлова-Копарова от листата на ДПС, които се отказват да са евродепутати.

Така вече е ясно, че трите депутатски места от ДПС ще бъдат заети от Илхан Кючук, Танер Кабилов, бивш председател на младежката организация на ДПС, и петата в листата -  Елена Йончева.

ЦИК прие и заявление на Росен Желязков от листата на ГЕРБ-СДС да не бъде посочван като избран за евродепутат. След това пренареждане петимата евродепутати на ГЕРБ-СДС са Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел и Илия Лазаров.
Евродепутати от коалицията ПП-ДБ ще са водачът на листата Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров. Последните двама влизат с преференции, след като разместват листата и от пети и шести стават втори и трети, като изместват Стефан Тафров и Даниел Лорер. Тримата представители от "Възраждане" в Европарламента са Петър Волгин, който с преференции от втори в листата става първи, Станислав Стоянов и Рада Лайкова. Представителите на "БСП за България" в Европарламента ще са Кристиан Вигенин и Цветелина Пенкова, която с преференциален вот измества втория в листата Румен Гечев. Евродепутат от "Има такъв народ" е водачът на листата Ивайло Вълчев.
Днес Комисията ще приеме решение за резултатите от предсрочния парламентарен вот като брой получени гласове и разпределени мандати между 7-те партии и коалиции, които влизат в 50-тото Народно събрание. 
Когато кандидат е избран в два многомандатни района - е длъжен, в еднодневен срок, писмено да заяви в ЦИК в коя листа желае да остане избран. 
Очаква се в неделя Централната избирателна комисия ще обяви имената на новите 240-сет депутати.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Променят движението на част от автобусните линии в Перник

Временно се променя движението на част от автобусните линии в Перник заради ремонтите на „Топлофикация Перник” и полагането на тръбите по проекта за водния цикъл, изпълняван от ВиК- Перник.  До приключване на ремонтите автобус №17 ще се движи в посока кв. „Изток” по обичайния си маршрут до жп спирка „Метал” и след това ще превозва пътници по бул. „Юрий..

публикувано на 11.07.24 в 14:16

Лятна полицейска академия в музея в Разлог с 85 щастливи деца

Инспекторите от Детска педагогическа стая към РУ - гр. Разлог - Анка Боянова и Тодор Кокалчев, заедно с кучето Вайс, направиха уникална демонстрация. Децата, които посещават "Лято в музея" в Историческия музей - Разлог, имаха възможността да видят как полицейското куче Вайс изпълнява командите на инспекторите - много точно и бързо. Освен това, в разиграна..

публикувано на 11.07.24 в 14:13

В Кюстендилско въвеждат онлайн излъчване на заседанията на общинските съвети

Деветте общини в Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията на съветниците, за да спазят промените в Закона за местното самоуправление, които задължават заседанията на комисиите и сесиите на минипарламентите да се излъчват пряко, както и да се правят записи. Трудности при осигуряване на онлайн излъчването на заседанията на общинския..

публикувано на 11.07.24 в 11:44

834 лева е средният размер на основната пенсия у нас

834 лева достига средният размер на основната пенсия без добавките към нея през този месец, след като пенсиите отпуснати до края на миналата година се осъвремениха с 11 процента от началото на юли. При мъжете средната пенсия вече е 991 лева, тази на жените е  727 лева. В столицата средната пенсия е най високата за страната - 1037 лева , като за мъжете..

публикувано на 11.07.24 в 11:41

Студентският съвет ще помага при записването на новоприетите студенти в ЮЗУ

От днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“ започна записването на новоприетите студенти на първо класиране за учебната 2024/2025 г. То ще продължи до 16 юли, каза за Радио Благоевград , зам. ректорът на висшето училище доц. Вяра Кюрова.  Новоприетите студенти трябва да представят лична карта, диплома за завършено средно образование и..

публикувано на 11.07.24 в 11:40

Край на общественото обсъждане за промените при изпитите за кандидат-шофьорите

Завърши едномесечното обществено обсъждане на промените в наредбите за обучение и изпити на кандидатите за шофьори. Основните изменения са свързани с надграждане и подобряване функционалностите на информационната система за обучение и изпити на агенция "Автомобилна администрация". Видеоклипове с опасни ситуации на пътя се добавят в изпита за..

публикувано на 11.07.24 в 09:32

Изготвиха график за учениците по време на ремонта в ОУ „Димитър Благоев“

Община Благоевград и II ОУ „Димитър Благоев“ утвърдиха график за разпределение на учениците по време на ремонтните дейности на училището. Той е изготвен със съдействието на част от останалите учебни заведения на територията на областния център. Местата, на които временно ще бъдат преместени учениците са съобразени в максимална степен с близостта до..

публикувано на 11.07.24 в 09:29