Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно заседание за превенция при бедствия в Благоевград

По инициатива на кмета Методи Байкушев се проведе извънредно заседание на членовете на Общински съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на община Благоевград.

По време на срещата в кабината на Секретаря на община Благоевград Десислава Витанова бяха обсъдени мерките по превенция и взаимодействието между институциите в пожароопасния сезон.

Обходи на служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението", координационна среща с кметовете и кметските наместници на малките населени места и информационна кампания сред населението са сред мерките, които ще предприемат институциите.

Представителите на РС "Пожарна безопасност и защита на населението" призовават гражданите през летния сезон да избягват употребата на пиротехнически изделия, както и паленето на огън на открито.

Издадена е заповед на кмета на община Благоевград, с която се забранява паленето на стърнища, слогове, крайпътни ивици, сухи треви и друга растителност.

На заседанието присъстваха представители на Община Благоевград, РС "Пожарна безопасност и защита на населението", ДГС - Благоевград, Доброволно формирование – „Георги Измирлиев-Македончето“-Благоевград, РДПГ - Кюстендил и Парк "Рила".


По публикацията работи: Боряна Кърпачева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Гл. комисар Ал. Джартов: Няма значително усложняване на пожара в Славянка, независимо от това пожарът не е ограничен

Работата на екипите от пожарникари, горски служители, военни и доброволци днес ще се съсредоточи върху източния фронт на пожара. В гасенето на огъня  се включват и двата самолета, които вчера пристигнаха от Испания.   „Ще се включи и специализирана техника за гасене на огнищата с вода. Паралелно с това ще съблюдаваме и мерките за безопасност, тъй..

публикувано на 06.08.24 в 10:04

МЗХ: Всички площи с напоителни инсталации ще бъдат допустими за подпомагане с евросредства

Всички площи със съществуващи напоителни инсталации ще бъдат допустими за подпомагане с европейски средства, съобщават от Министерството на земеделието. Общият бюджет на финансовата помощ е близо 100 млн. лева. Ведомството публикува за обществено обсъждане проекта на насоките за кандидатстване. "Целевият прием на проектни предложения за повишаване на..

публикувано на 06.08.24 в 09:32

Патриархът отслужи архиерейска вечерня в храм в Боровец

Радвам се, че след дълго време отново може да се служи в този прекрасен храм и да бъде място, което свидетелства за Бога, за неговата любов към всички човеци, за всички, които идват на това място. Това каза снощи Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил в храма "Преображение Господне" в курортен комплекс "Боровец", където отслужи архиерейска..

публикувано на 06.08.24 в 09:21

Православната църква отбелязва Преображение Господне

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Преображение Господне. Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос. Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима свои ученици. Врачанският митрополит Григорий: Господ Исус Христос се преобразява в слава пред трима..

публикувано на 06.08.24 в 09:05

Ново огнище на пожара в планината Славянка премина на наша територия

Ново огнище на големия пожар в гръцката част на планината Славянка премина на българска територия и разшири периметъра на огъня от наша страна.  Поредното прехвърляне на пожара в Гърция и на наша територия отвори нов периметър от около 1200 декара, на който тежки булдозери вече започнаха да правят широки просеки, за да ограничат разпространението на..

публикувано на 06.08.24 в 08:06

Облачно време на места с валежи

Днес облачността ще е променлива и на отделни места от запад на изток ще превали. По-значителна ще е облачността в следобедните часове над Източна България и планините и на повече места там ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в североизточните райони. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, ще се усили и..

публикувано на 06.08.24 в 07:36

Актуална информация към 19.00 часа за пожарите в област Благоевград

В планина Славянка - продължава активността на пожара от изток. На около 5 км е от село Голешево. Няма опасност за населението. Превантивно се прави допълнителна просека в близост до селото с верижен 50-тонен булдозер. От запад навлизат нови огнища от Гърция, което допълнително усложнява локализиранено на пожара. Утре продължава работата на..

публикувано на 05.08.24 в 19:18