Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Мурено е домакин на фестивала за везба "Магична красота"

Снимка: Здравка Цветкова - личен архив

Фестивал на традиционната везба и плетиво „Магична красота“ ще се проведе на 15 юни в земенското село Мурено. Инициативата е на местното читалище „Н.Й. Вапцаров-1949“, а организатори са мултижанровият артист Поло Оконе, етнографът Цветана Манова, д-р Юлия Боева и основателят на ателие „Везба” Маргарита Георгиева. Фестивалът се провежда в деня, в който е и съборът на селото. 

Пред местните жители и техните гости ще бъде показана експозиция, включваща близо 250 експоната, сред тях шевици, носии, литаци, ръкави, карета, кърпи. Под формата на седянка ще бъде представено културното битие на предците ни от Западния край и по-конкретно от Граово и Шоплука. „И ще имаме много лека образователна част, за да може да накараме хората освен да видят красотата на шевицата, да могат да вникнат и в нейните исторически същности, което е много важно. Да можем да накараме младото поколение и градското поколение, което ще дойде на фестивала, да спре да изхвърля шевиците на баба си”, каза един от организаторите Поло Оконе. 

Сред участниците са местни читалища, фолклорни групи и танцови колективи, везбарката Еглика Стефанова, Мадлен Божилова- единствената българка, която изработва по автентичен начин традиционната кюстендилска сая и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нестандартен открит урок в НХГ "Св. св. Кирил и Методий" Благоевград

Изключително атрактивен и нестандартен открит урок се състоя в НХГ "Св. св. Кирил и Методий" – Благоевград.  Дворът на НХГ в Благоевград  се превърна в изискано чаено парти. Украсени маси, ленени покривки, сандвичи, сладки,  поднесени изтънчено и много чай. Времето за чай се превръща във всеобща английска традиция. Такава традиция имат и..

публикувано на 18.06.24 в 16:20

Спортен празник в Перник

Баскетболна надпревара, футбол 3х3 и традиционният велопоход ще се проведат в Перник по повод Международния олимпийски ден - 23 юни. Спортният празник, който е посветен и на започващата през юли олимпиада в Париж ще продължи два дни- събота и неделя, съобщават от общината. Любителите на баскетбола ще премерят сили в събота. Надпреварата ще се проведе в..

публикувано на 18.06.24 в 16:00

Пожарникари демонстрираха спасяване на пострадал рибар в Струма

Зрелищна демонстрация на спасяване във водите на река Струма направиха днес пожарникари от Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград. Огнеборците показаха квалификационното ниво и умения да се справят в една реална ситуация.  Спасителите се притекоха на помощ за сигнал за беда на рибар в река Струма...

публикувано на 18.06.24 в 14:40

Срядата: Ясна, тиха и гореща. Четвъртък и петък – облачета, но без дъжд

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. В сряда ще бъде слънчево. Ще е почти тихо, в Източна България със слаб източен вятър. Горещо време с максимални температури между 33° и 38°, по-ниски по Черноморието, в София – около 33°, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. По Черноморието ще бъде слънчево и ще духа бриз...

публикувано на 18.06.24 в 14:06

Село Баня се готви за празник

В първата събота на юли село Баня ще отбележи своя празник. По случай предстоящия празник читалището и кметството организират богата празнична програма, част от която е инициативата ,,Кмет за един ден" - за деца, които искат да разберат какво е да си кмет, как се управлява село Баня и каква е работата на кмета. Изключителна интересна е идеята ,,Я..

публикувано на 18.06.24 в 14:00

Ивет Горанова ще запали олимпийския огън в Благоевград

С факелно бягане ще бъде отбелязан Международният олимпийски ден в Благоевград. Инициативата ще се проведе на 23 юни от 10.30 часа около езерото в парк „Бачиново“. Очаква се в нея да се включат над 100 участници - студенти от Югозападен университет ,,Неофит Рилски”, спортисти от спортните клубове, възпитаници на различни школи и ученици от..

публикувано на 18.06.24 в 12:32

Автобус се запали в Кресна, няма пострадали хора

На 17.06.2024 г. около 15:14 часа е получен сигнал за пожар в автобус в гр. Кресна. Погасен от екип на РСПБЗН-Сандански. При пожара са засегнати компресор, климатик и задна броня на автобуса. Няма пострадали пътници. Вероятна причина: неизправност в компресора за климатика на автобуса -съобщиха от ОДМВР-Благоевград.

публикувано на 18.06.24 в 12:14