Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масова обработка срещу комари в Перник

Снимка: архив

Тази вечер след 22:00 часа на територията на град Перник ще се извърши поетапна масова обработка срещу комари. От общината предупреждават гражданите да затворят прозорците и вратите на жилищата си, за да предотвратят навлизането на дима в помещенията.

Обработката ще обхване както централната част, така и кварталите в града. Тя ще се осъществи с помощта на специализирани генератори за топъл аерозол от ново поколение, с голям дебит, монтирани на високо проходими автомобили, както и специализирано оборудване студен аерозол. Паралелно ще бъде извършена и обработка на тревните площи срещу кърлежи и бълхи. В идните седмици ще бъдат обработени и всички населени места на територията на общината. Генераторите възпроизвеждат гъст бял дим, който се вдига в рамките на 30 минути, уточняват от общината. При неблагоприятни метеорологични условия, планираната обработка ще бъде проведена през следващия подходящ работен ден.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Голямото градско бягане“ в Благоевград

„Голямото градско бягане“ ще се състои на днес в Благоевград. Началото е от 10.00 часа на площад “Георги Измирлиев”, пред зала “22 септември”.  Състезателите ще бъдат разделени в две категории: „Мъже и жени“ и „Девойки и юноши до 14 години“. Стартът за „Девойки и юноши“ е 10:00 ч., а стартът за „Мъже и жени“ - 10:30 часа. Всички участници ще имат..

публикувано на 28.09.24 в 08:40

Този уикенд се провежда Фестивал на чесъна в радомирското село Долни Раковец

Прочутите 101 каба гайди ще открият Фестивала на чесъна в радомирското село Долни Раковец. Той е организиран от група млади земеделци и се провежда за втора поредна година. Гайдарите от Смолян ще дадат началото на едно от най-колоритните събития в Пернишки регион - Фестивала на чесъна. В продължение на два дни - събота и неделя, местни и..

публикувано на 28.09.24 в 08:32

Отбелязват 115 години от установяването на Пети конен полк в Брезник

В Брезник честват днес 115 години от установяването на Пети конен полк в града и 90 години от построяването на сградата на Дома на офицера, по-късно преименуван в Дом на народната армия, в която днес се помещава Общинският исторически музей. Честването ще започне в 10.00 часа пред сградата на Историческия музей. Във връзка с двете годишнини ще..

публикувано на 28.09.24 в 08:17

До 34 градуса в събота

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от югоизток.  Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°.

публикувано на 28.09.24 в 07:37

Няма превишаване на показателите при направените полеви измервания на река Струма в района на Перник

При извършената на място проверка не са установени отклонения от нормите, съобщават от РИОСВ- София. След сигнал от кмета на Перник за поредното замърсяване на река Струма, която вчера следобед потече в оранжево, рано тази сутрин експерти от екоинспекцията, Басейнова дирекция Западнобеломорски район  и Изпълнителната агенция по околна среда,..

публикувано на 27.09.24 в 18:19

Режим на водата в селата Струмяни, Микрево и Драката

Поради намалено количество вода, постъпващо към резервоарите на селата Струмяни, Микрево и Драката, се налага въвеждането на режим на водоподаването. Това се дължи на намаляване на постъпващата вода от водоизточника.  Режимът се въвежда  от 28 септември 2024г. до нормализиране на ситуацията.  График за спиране на водата:  Делнични дни от 23:00 часа до..

обновено на 27.09.24 в 18:03

Изграждат 3 нови сгради в двора на Дом за пълнолетни лица с деменция „Св. Мина“ в село Падеш

Сградите  ще отговарят на всички съвременни изисквания, съгласно заложените социални стандарти. Съществуващата сграда ще бъде ремонтирана. На място ще бъде разширено помещението за приготвяне на храна. Първият етаж от нея ще бъде преустроен в Център за специализирана подкрепа за лица с увреждания и техните семейства, а на второто ниво ще се помещава..

публикувано на 27.09.24 в 17:17