Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд обвиняеми за измами за 600 000 лева

Районна прокуратура – Благоевград с обвинителен акт предаде на съд В.П. (на 49 години), Л.П. (на 45 години) и сина им Д.Д. (на 23 години), обвинени за измами с цел имотна облага в особено големи размери.

Тримата обвиняеми са безработни. В.П. и Д.Д. са криминално проявени, Л.П. е осъждана за държане на наркотични вещества, а В.П. е реабилитиран по право.

След предварителен сговор и в съучастие те умишлено възбудили и поддържали заблуждение у няколко лица с користна цел. С деянията те желали да се облагодетелстват по лек, макар и престъпен начин.

Престъпленията били извършени на територията на градовете Дупница, София, Сандански и в село Марикостиново, община Петрич.

Обвиняемите В.П., Л.П. и Д.Д. често парадирали в общественото пространство с близостта си с известни личности, такива, заемащи публични длъжности, високо обществено и административно положение, работещи в съдебната система и в органите на реда.

Чрез създаване и поддържане на неверни представи тримата причинили имотна вреда на няколко граждани в общ размер на 597 785 лева.

Извършителите прилагали различни начини за въвеждане на пострадалите в заблуждение – оказване на съдействие по наказателни дела, за изпълнение на проекти с обществени поръчки, за събиране на парични задължения чрез оформяне на запис на заповед без протест, продажба на леки и товарни автомобили, прехвърляне на собственост върху недвижим имот, подхвърляне на наркотици в автомобил с цел образуване на наказателно производство срещу конкретно лице.

Обвиняемата Л.П. е привлечена към наказателна отговорност и за документно престъпление. През м. януари 2023 г. в гр. Благоевград тя съставила неистински частен документ - запис на заповед без протест за сумата от 93 000 лева, като му придала вид, че представлява писмено изявление на конкретно лице, което в действителност не го е подписало. Впоследствие тя употребила въпросния документ с цел измама.

Обвиняемите предлагали „услугите“ си за разрешаване на различни въпроси срещу предоставяне на парични суми. Когато обещанията им оставали без резултат преставали да отговарят на телефонни обаждания и да поддържат контакт с пострадалите от техните действия лица.

В хода на досъдебното производство са събрани множество доказателства за виновността на обвиняемите лица. Налице е проявената от тях упоритост за осъществяване на престъпното деяние, дългият период, през който са действали, високият размер на причинената имотна вреда, липсата на каквато и да било критичност към извършеното. Те не заявили желанието да компенсират вредните последици, като получените от тях суми понастоящем не са възстановени.

Предстои делото да продължи в съда.


По публикацията работи: Ива Сеизова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Летният сезон на Бъндеришка поляна започва на 29 юни

Летният сезон в Банско започва на 29 юни, съобщиха от „Юлен“ АД. На Бъндеришка поляна ви очакват най-дългата водна пързалка в Европа, мини-голф и студена бира. Пирин предлага чудесни възможности за отдих и спорт, далеч от тълпите в летните курорти. Банско предлага през лятото много спортни атракции, с които активно и здравословно да запълните..

публикувано на 28.06.24 в 11:33

Отбелязаха Националния ден за безопасността на движението по пътищата в Перник

В Перник отбелязаха Националния ден за безопасността на движението по пътищата. В кампанията с участието на Областната дирекция на МВР, се включиха ученици от Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон“. Те раздадоха над 50 броя листовки, изготвени от тях и посветени на пътната безопасност. Превантивната акция се проведе на ул...

публикувано на 28.06.24 в 11:08

Борисов: Парламентът трябва да сформира всички комисии, за които е нужно мнозинство

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви, че парламентът трябва да сформира всички комисии, за което е нужно мнозинство. Борисов коментира и казаното от ПП-ДБ, че институциите се превръщат в политическа бухалка за техни кадри. На въпрос защо президентът Румен Радев е отказал да отиде на Срещата на върха на НАТО, той заяви, че засекретените..

публикувано на 28.06.24 в 10:54

Без платено паркиране в дните на Празника на черешата в Кюстендил

Общината в Кюстендил премахва платеното паркиране в дните на провеждането на Празника на черешата. Зоните за кратковременно платено паркиране в града няма да работят на 28, 29 и 30 юни. В тази връзка от Общината призоваха водачите да спазват правилата за спиране и паркиране в обхвата на "Зона за кратковременно платено паркиране“ и извън нея...

публикувано на 28.06.24 в 09:42

Фестивалът "Слънце иде" започва в село Дрен

Националният детски фолклорен фестивал "Слънце иде" започва  днес / 28 юни/  в радомирското село Дрен.  Организатори са Министерството на културата, община Радомир, кметството и читалище „Благой Попов” в село Дрен. Тазгодишното издание е 23-то поред. Фестивалът има конкурсен характер. В продължение на два дни близо 900 деца от различни краища на..

публикувано на 28.06.24 в 07:29

В Бусинци започва фестивалът на сръчните ръце

С прожекция на филма „Грънци”  на Николай Волев в трънското село Бусинци започва фестивалът на сръчните ръце.  Филмът разказва за един от най- именитите майстори на Бусинци Петър Гигов и за последния грънчар от старата школа майстор Богдан.  Фестивалът ще бъде открит тази вечер и ще продължи до 30 юни. За втора поредна година майстори ще демонстрират..

публикувано на 28.06.24 в 07:03

В Брезник празнуват Видовден

В Брезник празнуват Видовден. Проявите започват тази вечер с концерт на ансамбъл "Гоце Делчев". Съборът е запазена марка на община Брезник и всяка година се провежда в последните петък, събота и неделя на месец юни.  В миналото съборът е бил най-големият в Граово и се е провеждал в местността "Кална бара" в землището на село Бабица.  Жените и..

публикувано на 28.06.24 в 05:49