Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятна филмомания 2024 Банско

И тази година на голям екран по традиция от 25 до 27 юли ще се пренесем под звездното небе на град Банско и Пирин планина със селекция от най-добрите планинарски, приключенски и екстремни филми през последната година! Прожекциите стартират в 21:00ч. на централния площад „Никола Вапцаров“ в Банско.
Всички гости на Банско ще се насладят на филмов маратон в три филмови вечери под звездите и ще могат да се докоснат до най-доброто от световното приключенско, планинарско кино с 11 филма от Полша, Италия, Австрия, Франция, Исландия, САЩ, Великобритания, България, Канада и др. Ще се пренесем заедно с главните герои в най-отдалечените точки на Планетата от Гренландия до Мароко, от Каракорум до Бафинова земя. Акцент в програмата е филмът с награда на Община Банско - „По стъпките на Карим“, в който ще научи за първия женски отбор по алпинизъм в Балтистан, в държава, където жените рядко имат възможност да решават сами какво да правят с живота си. И отново добре познаните ни световни фрийрайдъри и пътешественици Матиас (Хауни) и Матиас Майер ще ни покажат как се карат ски по пясъциите на Мароко, въпреки че са обикаляли къде ли не в търсене на пухкав сняг. Програмата ще завърши с филма „Гранд Каньон“ - история за преминаването на най-екстремната река Колорадо, на чийто фон буйните води на бързеите разкриват пред очите ни древната история на Земята.
Интересен факт е, че голяма част от героите на филмите са били гости на сцената на Банско филм фест през годините.

По публикацията работи: Весела Сукалинска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Агенцията по горите прекрати дейността на две сечища

Агенцията по горите прекрати дейността на две сечища и два склада за дървесина заради нарушения на Закона за горите. В рамките на един ден горските са проверили над 450 обекта за добив на дървесина и 15 склада за съхранение, преработка и търговия с дървесина. Съставени са 38 акта за констатирани законови нарушения. Сред най-честите нарушения, които..

публикувано на 04.07.24 в 12:29

„Звездите на театъра” изгряха в Разлог

Под арка от цветя, с питка и менче с вода, с китка здравец от артистичните деца на Разлог, предрешени в приказни герои, и по червен килим преминаха артистите от „Звездите на театъра“, аплодирани от театралната публика. Пред читалището в Разлог се състоя официалната церемония по откриването на IX-я театрален фестивал „Звездите на театъра”, който..

публикувано на 04.07.24 в 11:53

Община Благоевград кандидатства в конкурс за озеленяване на детска градина

Община Благоевград е сред 13-те български общини, които кандидатстват за финансиране в първия национален конкурс за общини „SOS залесяване“. Експертно жури с представители от Министерството на земеделието и храните започна оценяване на проектите.  Проектът на Благоевград е насочен към озеленяване на покривното пространство и подобряване на условията..

публикувано на 04.07.24 в 11:45

Прокуратурата в София решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а кметът Първан Дангов нареждаше то да бъде качено отново. Преписката е в СГП, защото по това време Табаков е..

публикувано на 04.07.24 в 11:28

В навечерието на празника на МВР в Благоевград

В навечерието на професионалния си празник, 5-ти юли, служителите на ОД на МВР в Благоевград почетоха паметта на загиналите си колеги. Представители на различни държавни и местни институции бяха част от гостите на събитието. Ритуалът се извърши пред паметния знак в двора на благоевградската полицейска дирекция. На фона на..

публикувано на 04.07.24 в 11:11

Почистват езерото в парк „Бачиново“

Водата в езерото в парк „Бачиново“ край Благоевград е източена. Служители и машини на общинска фирма почистват дъното на езерото от наслоената през есенно-зимния сезон тиня, камъни и отпадъци. Пуснати са системи за напояване на тревните площи. Езерото в парк „Бачиново“ е дом на десетки патици и лебеди. Мястото е предпочитано за отдих и..

публикувано на 04.07.24 в 10:34

Реконструкция на уличен водопровод в село Крупник

Във връзка с реконструкция на уличен водопровод по ул. „Васил Коларов“, с. Крупник водоподаването ще бъде нарушено до 31.07.2024 г. (сряда) в часовете от 08:30 часа до 17:30 часа.  Засегнати от нарушеното водоподаване ще бъдат улиците: „Пирин“, „Карл Маркс“,  „Иван Козарев“, „Никола Парапунов“, „Ленин“ и част от ул. „Васил Коларов“. От ВиК..

публикувано на 04.07.24 в 09:45