Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Автор:

Разходите на Националният осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института.

Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените.

През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 милиона лева спрямо същият период на миналата година и достигат 295 000 000 лева.

От НОИ отчитат още, че повишените разходи се дължат и на факта, че от началото на тази година дните в неработоспособност, които се изплащат от работодателите бяха намалени на два, а финансовата тежест на третия ден премина към бюджета на Държавното обществено осигуряване. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Земетресение в граничния район между Северна Македония и България

Земетресение с магнитуд М=3.5 е регистрирано в граничния район между Северна Македония и България, в района на град Берово, Северна Македония. По данни на Националния Сеизмологичен Център към  Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География - БАН , събитието от 09:46 часа българско време е с епицентър на 40 км от град Благоевград, на 50 км от..

публикувано на 26.07.24 в 11:50

Предстои тежко и продължително разследване на взривовете в Елин Пелин

"Там, където има взрив и огън, следи остават много трудно. Това разследване ще бъде много тежко, много продължително, с много експертизи и загуба на много технологично време. Допускам, че разследването е започнало още вчера." Това заяви пред БНР следователят Георги Илиев. По документи ще се установи какви вещества са били съхранявани и как, кои хора са..

публикувано на 26.07.24 в 09:38

Децата на Земен се запознават с професията на полицая

Професията на полицая е темата на днешното занимание в програмата на провеждащата се в Земен лятна академия за спорт и превенция. Децата, които ще се включат в него, ще научат повече за работата на служителите на реда, за техните задължения и основни отговорности, за трудностите и предизвикателствата, които съпътстват ежедневието им. Лятната академия..

публикувано на 26.07.24 в 09:23

Продължава наблюдението на пожара в Славянка

Продължава  наблюдението  и охраната  на българо-гръцката граница заради  пожара в планината Славянка, наричана още Алиботуш.  По информация от  кризисния щаб, сформиран  от заместник- областния управител Христо Ангелов, вчера след обяд  от гръцка страна е възобновено  и гасенето от въздуха с хеликоптери.  Пожарникари , горски служители и военни  ще..

публикувано на 26.07.24 в 08:32

Предимно слънчево време

На 26 юли още от сутринта облачността над източната половина от страната ще започне да се разкъсва и намалява, но след обяд отново ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. В останалата част от страната ще бъде слънчево.  Максималните температури ще бъда между 27° и 32° градуса.

публикувано на 26.07.24 в 07:44

Пожарът в граничната с Гърция планина Славянка е овладян

Пожарът в граничната с Гърция планина Славянка е овладян. На гръцка територия са установени тлеещи огнища, но властите в южната ни съседка уверяват, че ситуацията е под контрол.  Днес в района на пожара беше и вътрешният министър Калин Стоянов, който увери, че се предприемат всички мерки за недопускане на горския пожар към наша територия. Рано сутринта..

публикувано на 25.07.24 в 18:44

Нов общински съветник от ДПС в Кюстендил

На  редовното заседание на Общинския съвет днес Венцеслав Механджийски, председател на Общинска избирателна комисия в Кюстендил обяви избора на Христо Христов от ДПС, който заема мястото на Габриела Стоянова, която се отказа от мястото си в местния парламент. Христо Христов който беше под номер три в листата на ДПС. Николай Златарски, регистриран..

публикувано на 25.07.24 в 17:30