Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Батановци готвят гражданско неподчинение

Радослав Петров

Жители на Батановци са пред гражданско неподчинение заради намерението на софийска фирма да преработва пластмасови отпадъци, каучукови и гумени остатъци, излезли от употреба гуми, биомаса и гумен гранулат на територията на града. Напрежението се нажежи допълнително заради решението на РИОСВ- София да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда. 

Срещу решението на РИОСВ е изготвена подписка от населението в Батановци . Събраните подписи са над 3000. Решението е обжалвано в Административен съд Перник и се чака решение на съда.

„Те имат инвестиционно намерение да си произвеждат биогориво, за което ние нямаме нищо против. Като суровина, за да го произвеждат трябва да използват слънчогледови люспи, пелети или брикети. Само че те от 2020 година си пуснаха допълнително добавянето на преработка на пластмасови отпадъци, каучукови и гумени остатъци, излезли от употреба гуми”, каза кметът на Батановци Радослав Петров.

 Площадката се намира в промишлената зона на града, но отстои на по- малко от 100 метра от жилищни сгради. На около 150 метра е резервоарът за питейна вода.

„Това нещо няма как да стане. Ние сме готови на абсолютно всички стачни действия. Отделно, освен че ние обжалваме, шест- седем фирми от Батановци също обжалват. Осем фирми са всъщност и две лица”.

Решението на РИОСВ е обжалвано пред съда и от община Перник. Заради постъпилите сигнали и подписка, писмо с искане за преразглеждането му е изпратил в РИОСВ и областният управител Людмил Веселинов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поликлиниката в Благоевград се нуждае от спешен ремонт

Сградата на поликлиниката в Благоевград се нуждае от спешен ремонт. Външните фасади са в трагично състояние, а падащите от тях огромни мраморни облицовъчни плочи правят сградата опасна за хората. Проблемът е, че поликлиниката има много съсобственици и това създава реални пречки за поддържането на сградата.  Историята на тази внушителна сграда..

публикувано на 09.07.24 в 15:54

Сменят печките на дърва в Благоевград с климатици, термопомпи и пелети

За по-чист въздух в Благоевград работи общинска администрация Благоевград. На пресконференция днес бе представен проектът  „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление на територията на община Благоевград“. „Целта е много проста. Печките на дърва и..

публикувано на 09.07.24 в 14:29

Наплив на кандидати за водни спасители в Благоевград

Голям интерес от желаещи да се обучават за водни спасители в Благоевград. До момента са обучени над 40 младежи. Те ще се обучават за водни спасители на плувни басейни, паркове, открити водни площи и море.  Приключва вторият курс за водни спасители в областния център. „Тази година има голям интерес към курсовете. Миналата година направихме едва..

публикувано на 09.07.24 в 14:11

Тежка катастрофа взе жертва край село Буково

Шофьор почина при катастрофа край гоцеделчевското село Буково.  Около 11:40 часа днес е получен сигнал за ПТП на път II- 19 в района на селото. По първоначална информация инцидентът е между два леки автомобила. Водачът на единия автомобил е починал, а пътничка в него е пострадала. Водачът на втория автомобил също е пострадал. Пострадалите..

публикувано на 09.07.24 в 13:32

Полицейска акция на автомагистрала „Струма”

Над 20 нарушения са установени по време на акция по метода на „Широкообхватен контрол“, съобщиха от ОДМВР Перник. Акцията е проведена вчера на автомагистрала „Струма”. Само за 4 часа са проверени 32 моторни превозни средства /МПС/ и 38 шофьори и пътници. "Съставени са 10 акта и 11 фиша за различни нарушения. Пътните полицаи са издали 2 акта за..

публикувано на 09.07.24 в 11:51

Мъж е в реанимацията на МБАЛ – Благоевград след ухапване от змия

Мъж от благоевградското село Еленово, ухапан от змия,  е настанен в отделението по реанимация  на областната болница, потвърдиха от лечебното заведение. Инцидентът е станал тази сутрин, когато 47-годишният мъж е излязъл за гъби към близките до селото хълмове и въпреки ранния час е бил ухапан от змия по ръката.  Веднага е транспортиран към спешния..

публикувано на 09.07.24 в 11:44

174 години от рождението на Иван Вазов

174 години от рождението на Иван Вазов ще бъдат отбелязани с различни инициативи днес.  Почит към Иван Вазов в родния му град 174 години след рождението му Честването в София ще е пред паметника на Иван Вазов на улица "Г. С. Раковски“ преди обяд и се организира традиционно от Националния литературен музей. Отбелязването ще премине под знака на 130..

публикувано на 09.07.24 в 09:38