Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден

Автор:

Все още не е локализиран пожарът в района на Беклемето. Това съобщи служебния премиер Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, пристигна в Кърнаре. Достъпът в местността е изключително затруднен, обясни Главчев:"Тук ситуацията е много сложна, защото става въпрос за резерват "Стенето", който е много трудно достъпен, освен всичко останало. Там е с няколко огнища! Ще има нужда и от специалисти, които са с алпийска подготовка. Хубавото е, че има доброволци, които са подготвени, а и самите пожарникари имат такава подготовка. Те са едни скали, които започват от Кърнаре. Няма път! Отдолу не може да се достъпи до огнищата Хубавото е, че хеликоптерите, които бяха при Воден, има възможност да бъдат използвани тук. Те сутринта още са използвани и това е облекчило значително положението".По информация на община Карлово, пожарът в Беклемето обхваща широколистна растителност, а поради опасност да обхване и иглолистна гора, се обработва от север и запад.Освен огнеборците от Карлово, в борбата с пламъците се включи модул от 40 военнослужещи с техника, както и служители на парк "Централен Балкан". В гасенето на пожара се включва и екип от 12 души от столичното доброволно формирование.Продължава работата на екипите в района на пожара във Воден, каза вътрешният министър Калин Стоянов:

"Работи се на няколко фронта. Започваме, още от вчерашния ден, да ограничаваме тези фронтове, но, за съжаление, има някои направления, на които и към момента се работи. Лошото е, че в момента там температурата, докладваха, е изключително висока, а има и много сериозен вятър. Има такава вероятност, според мен, някои от тлеещите огнища пак, евентуално, да се възпламенят. Има много техника там. Цяла вечер са работили тежка верижна техника, с която правихме просеки с цел опазване на селата и пресичане на самия пожар на някои от местата. В момента там работят два от хеликоптерите - тези, които са на Министерството на отбраната. Тук са другите два - на колегите от Чехия".

Димитър Главчев обясни, че до момента в Агенцията за социално подпомогане не е постъпвало искане от пострадалите при пожара в с. Воден хора, че някой има нужда да бъде настанен. Така той отговори на призива на Румен Радев да се осигурят част от фургоните за временно настаняване от бежанските центрове в Любимец и Елхово, които са напълно пригодени и оборудвани.


По публикацията работи: Спаска Зашева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Димитър Главчев, Калин Стоянов

Премиерът Главчев: Алпинисти ще се включат в гасенето на пожара в Беклемето

Изключително сложна продължава да бъде ситуацията заради пожара в района на Карловското село Кърнаре. Има няколко огнища, теренът е недостъпен за техника, с много отвесни скали. Хеликоптерите от Чехия са на мястото и вече гасят. Алпинисти от пожарната и доброволци  ще доближат максимално пожара, в опит да бъде овладян. Това заявиха премиерът..

публикувано на 20.07.24 в 15:50

150 годишната черква в село Горна Железница посрещна миряни за своя храмов празник – Илинден

Възрожденската черква  отвори врати и посрещна наследници на родове, чийто корени са от там, както и много гости.150 годишния храм във вече безлюдното село е построен през далечната 1874 година. В архитектурно отношение представлява каменен еднокорабен храм с полуцилиндричен дъсчен свод. Амвонът и дъсчената решетка са рисувани. След Горноджумайското..

публикувано на 20.07.24 в 15:24

Катастрофа близо до Благоевград

Движението при км 366 на път I-1 Благоевград – Кресна се осъществява двупосочно в една лента поради ПТП. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 20.07.24 в 15:13

Радев за пожарите: Нека всички да си изпълняват задълженията по закон

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. И днес продължава овладяването на пожара, като в момента усилията са насочени в направлението между селата Крайново и Странджа, посочи зам.-директорът..

публикувано на 20.07.24 в 12:39

Фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера

Осми фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера. Празникът е под патронажа на кмета на Община Земен Михаил Златанов и се организира през две години. 41 фолклорни групи от страната с над 480 участници ще представят на откритата сцена в селото обреди и ритуали, съпровождащи традиционната българска сватба,..

публикувано на 20.07.24 в 10:20

С местен референдум дупничани ще решават бъдещето на ВиК

 Информацията разпространиха от ПП “Възраждане”, които събраха над 5 000 подписа за провеждане на допитването. От ГРАО са се произнесли, че 4 355 от подписите са валидни, което се равнява на 11% от жителите на община Дупница. Следващата стъпка е свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, който ще определи дата за референдума и ще подготви..

публикувано на 20.07.24 в 09:14

Курбан за здраве ще раздадат пожарникарите в Брезник

 Както всяка година, те ще се съберат в двора на пожарната служба, където през 2002 е построен параклис, носещ името на свети пророк Илия. Параклисът е съграден с труда на местните огнеборци и e един от малкото в страната, намиращи се в двор на пожарна служба. Идеята се зародила след поредица от тежки горски пожари в района през 2000 година...

публикувано на 20.07.24 в 08:54