Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорният фестивал „ПЕСНИ ОТ ИЗВОРА“ в село Петрово се отлага


Поради възникналите пожари и с оглед протичащите противопожарни мерки в района на селата  Петрово и Голешово, фолклорният фестивал „Песни от извора“ в село Петрово, който трябваше да се проведе тази събота (27 юли),се отлага. От няколко дни екипи на пожарната служба, горското стопанство, военнослужещи, добровочески екип към община Сандански и жандармерията полагат усилия да ограничат горския пожар, който е на територията на граничната планина Славянка, в близост до селата Петрово и Голешово. В момента, пожарът е овладян и потушен, но предвид динамиката на метерологичните условия и необходимостта от подкрепа към всички екипи, които денонощно полагат усилия за овладяване на огнената стихия, фестивалът ще се проведе на по-късен етап.


По публикацията работи: Спаска Зашева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

МОСВ:Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин

На всеки кръгъл час в МОСВ се получават данни за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин след възникналия пожар в склада за фойерверки. Независимо че в първите часове след възникването на пожара бяха отчетени повишени стойности на фини прахови частици (ФПЧ 10), вече има достатъчно данни да бъде генерирана средноденонощната..

публикувано на 27.07.24 в 15:38

Два хеликоптера и военнослужещи помагат за потушаване на пожара в района на българо-гръцката граница

Военнослужещи от ВВС с два хеликоптера участват днес, 27 юли, в борбата с пожара в района на Голешово, община Сандански. Машините – Ми-17 и Кугар излетяха минути след 9.00 ч. тази сутрин, за да се включат в помощ на огнеборците, съобщават от Министерство на отбраната.Група от 22 военнослужещи с 5 единици техника от Трети механизиран батальон на Трето..

публикувано на 27.07.24 в 15:13

Село Долно Драглище отбелязва „Празника на моето село“

Празникът е посветен на годишнината от Илинденско – Преображенско - Кръстовденското въстание от 1903 година - венецът на българското националноосвободително движение. Тази година се навършват 121 години от най-голямото въстание по брой въстаници и територии, които обхваща. В тази борба взимат участие и дават живота си за село Долно Драглище 29..

публикувано на 27.07.24 в 12:33

Границата с Гърция: Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове

Във връзка със значително увеличените преминавания през ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“ и големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от ГДГП препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с по-ниска натовареност и позволяват по-бързо преминаване. Пътуващите туристи към курорти в района на Солун, Кавала..

публикувано на 27.07.24 в 12:00

Два военни хеликоптера от България се включиха в гасенето на пожара в планината Славянка

 Вчера огънят от Гърция стигна и премина нашата граница.  На наша територия пожарът е низов и е засегнал около 30 декара. Горят предимно дънери и ниска растителност, потвърди директорът на горското стопанство в Катунци инж.Пламен Поюков.  60 пожарникари , горски служители и военни от специализираното формирование за борба с пожарите към Трето бригадно..

публикувано на 27.07.24 в 11:36

Почитаме Свети Пантелеймон

Православната ни църква почита паметта и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Името му означава всемилостив. Светецът бил известен сред народа като лекар и лечител, помагал безкористно на бедните и болните. След като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, Свети Панталеймон бил убит през 305 година по времето на..

публикувано на 27.07.24 в 10:40

Два военни хеликоптера се включват в гасенето на пожара в граничната планина Славянка

Пожарът постоянно се разгаря на гръцка територия и по целия периметър.Температурите и днес ще са високи, духа силен вятър. Десетки  български пожарникари, военни и горски служители са денонощно на граничната бразда в продължение на седмица  и обхождат изкючително труден терен с дължина над 5 километра. Месността и труднодостъпна, върви се  около..

публикувано на 27.07.24 в 09:39