Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два френски самолета ще гасят пожара в планина Славянка

В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета, обяви премиерът Димитър Главчев, който заедно с вътрешният министър Калин Стоянов пристигнаха в село Петрово, където работи и кризисният щаб.

Днес гасенето на пожара на българска територия, който е засегнал над 70 декара площ на няколко места по граничната бразда, ще се извършва само наземно от горски служители, пожарникари и военни. Засега огнеборците удържат разпространението на пожара, който тръгна от гръцка територия и работят при изключително тежки условия, призна премиерът Димитър Главчев.

Хеликоптерите няма да се включат днес, тъй като са изпълнили допустимите летателни часове, каза вътрешният министър Калин Стоянов, като увери, че само по въздух пожарът няма как да бъде загасен.

"Реално, пожарът вече е на наша територия - на около 50 метра от границата. Има фронт от максимум километър, но, за съжаление, в много трудно достъпен терен. Много скалисто е самото място и реално ние имаме разположени екипи на съответните просеки, където може да противодействаме на пожара. Въпреки че могат да заработят самолетите и хеликоптерите, колкото и да са те на брой, само и единствено с тях не може да потушим пожара. Това трябва да е ясно. Трябва да има наземна физическа сила, а имено колегите от пожарната, горските стопанства, военните".

Следобед се очаква да пристигнат двата френски самолета за борба с пожарите, които са предоставени по Европейски механизъм за помощ при бедствия. Те ще се включат в гасенето обаче утре. Четири язовира са в готовност да осигурят вода, но най-вероятно самолетите ще зареждат от язовир "Доспат", който е с най-добри параметри и пътна инфраструктура, каза премиерът Главчев.

След като бъде загасен пожарът, ще остане тежкият въпрос с минните полета, посочи вътрешният министър Стоянов, и призна, че те са и в района на българската граница, и в района на пожара.

"Горските стопанства и предимно пожарникарите имат яснота къде е това минно поле, но пак казвам, ние няма да допуснем който и да е било от наша страна дори да доближи това минно поле. Именно това ни затруднява най-много да бъдем точно на терена в най-голяма близост до пожара. Тук най-важното е когато всички приключи, трябва максимално бързо на ниво двете държави да се седне на масата, да се сложи всичко на нея и да се вземат решенията кога да се започне веднъж завинаги да се премахне това минно поле, за което всички знаят, но аз лично не си обяснявам защо до момента не са взети мерки това нещо да бъде изчистено", каза вътрешният министър.

Мините са предимно противопехотни. Според военните експерти ще бъде трудно откриването им и разминирането им, казаха огнеборците от армията, които участват в гасенето на пожара.

Премиерът Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов след това ще посетят и граничния пункт "Кулата", за да потърсят още възможности за облекчаване на трафика и премахването на "тапите".


По публикацията работи: София Златанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За първи път в Разлог и региона - лято с ретро теснолинейка

За първи път любителите на планинските приключения и разходки с родопската теснолинейка ще имат възможността да се насладят на нещо ново и различно - планинско пътешествие с ретро влак, композиран от исторически вагони от 1926 година, от 1941 година и 1970-те години. Родопската ретро теснолинейка по направление – Добринище-Банско- Разлог –..

публикувано на 29.07.24 в 15:29

Премиерът Главчев провери защо има тапи на ГКПП Кулата

Мерки за по-бързото преминаване на транспортни средства през ГКПП-Кулата обсъдиха министър-председателят Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов с представители на граничните власти. Те посетиха района, за да проверят трафика през българо-гръцката граница. Премиерът бе категоричен, че са необходими временни мерки,..

публикувано на 29.07.24 в 15:23

Показват скритите съкровища на Пирин във фотоизложба

Фотоизложбата “ Завръщане в миналото”  на художника-фотограф  Христина Клечерова от Добринище  ще бъде открита на 3-ти август, в 18:00 ч., на центъра на града. Нейните фотоси ще покажат скритите съкровища на Пирин, ще  потопят посетителите в магията на миналото и в света на българския фолклор. На фотоизложбата ще бъдат показани..

публикувано на 29.07.24 в 14:52

Изпратиха продукцията от Брезнишко за пострадалите при пожарите

От тази сутрин са създадени изнесени работни места в районите, засегнати от пожарите, за да се улеснят пострадалите земеделски производители при подаването на заявления и да не се налага да ходят до областните дирекции по земеделие. Това съобщи в брезнишкото село Слаковци министърът на земеделието и храните Георги Тахов. Министърът заяви, че миналата..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Безплатни изследвания за хепатит в Перник

Регионалната здравна инспекция в Перник организира изследвания с бързи тестове за хепатит В и С.  Изследванията започнаха днес и ще продължат и през следващия месец. До 2 август те ще се извършват на място в сградата на инспекцията във времевия диапазон от  08:30 до 10:30 часа.  Процедурата е безплатна и анонимна. Тя е част от Световния ден за борба с..

публикувано на 29.07.24 в 12:32

ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа

Това е последният шанс 50-ото НС да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята. От самото начало на този процес вие застъпвате тезата за необходимостта за редовно правителство и отстоявате формулата за надпартиен експертен кабинет. И на фона на конфликтите между партиите и вътрешнопартийните раздори..

публикувано на 29.07.24 в 12:26

Свободни места за осмокласници в дупнишките гимназии

68 са незаетите места за осмокласници в дупнишките гимназии след второто класиране, обявиха от РУО – Кюстендил. Паралелките 8 клас са общо 15.  Най-много са свободни места в бившия Механотехникум – 14 в класа по компютърна техника, 13 – по икономическа информатика и 7 – електрообзавеждане на производството. 6 ученици не достигат в шивашката паралелка по..

публикувано на 29.07.24 в 11:46