Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гл. комисар Джартов: В гасенето на пожарите в Югозапада се включват хеликоптери на ВВС и самолети от Швеция

Пожарът в Малешевската планина над село Микрево не е овладян и няма повод за спокойствие. В гасенето на пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница от днес се включи хеликоптер „Кугър“ на военновъздушните сили, а от петък и в  двата пожара се включват два шведски самолета, каза на брифинг директорът на ГД „ПБЗН“ главен комисар Александър Джартов.  

„Утре очакваме доброволци, предвид това, че периметърът на пожара е изключително голям и са необходими много хора, които непрекъснато да обхождат местата, които вече са обработени, за да не се допусне възобновяване на огъня по периметъра. Предвид това, че на колегите от Франция днес приключва мисията им в България, утре най-вероятно ще използваме хеликоптери на военновъздушните сили тук, за да въздействаме максимално на пожара, след което в зависимост от оперативната обстановка се включват и два самолета от Швеция, които пристигат утре“.

Като добра определи комуникацията между институциите областният управител Георги Динев . „Направихме добра организация за евакуираните вчера 110 жители на селата Цапарево и Кърпелево, които са настанени в Спортния интернат в Сандански и хотели. Създали сме организация и с МВР за опазване имуществото на хората, които оставиха домовете си празни. Към този момент няма опасност от огъня за тези населени места, няма опасност и от вандалски прояви. Най-важното е, че за кратко време успяхме да обезпечим живота и здравето на хората. Синхронизираме действията си и в овладяване на пожара в планината Славянка. Там ситуацията също е сложна, но като приоритет е пожарът в Малешевието, тъй като е в близост до населени места“ – каза Георги Динев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младежът, пребил жена в Перник, остава в ареста

17-годишният младеж, който преби 56-годишна жена в Перник, остава в ареста, реши Пернишкият районен съд. Мярката му за неотклонение бе гледана при закрити врати, тъй като обвиняемият е непълнолетен. 17-годишен е привлечен като обвиняем за побой над 56-годишна жена в Перник Вторият младеж, който е наблюдавал побоя, е само свидетел. Жената е била..

публикувано на 31.07.24 в 18:31

ВиК Благоевград достави питейна вода в детските градини за периода на дезинфекция на водопроводната мрежа

"ВиК“ ЕООД - Благоевград осигури и достави на всички деца от детските градини и детските ясли питейна вода, за времето на профилактиката и дезинфекцията на водопроводната мрежа в областния център и още 10 населени места на общината.  Освен за 19-те детски заведения, Дружеството пое ангажимент и към участниците в Детската академия на Центъра за..

публикувано на 31.07.24 в 18:00

555 години от пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски от Търновград до Рилската Света обител

Вече 6-та година НК "Свети Иван Рилски" успешно провежда поклонническия поход "Светият път", в чест на Св. Иван Рилски - Чудотворец. От юбилейната 2019 г. вече пешеходният маршрут е максимално близък до пътя на монашеската процесия със светите мощи на Преподобния от 1469 г., част от който е и Община Дупница.  Пътят на шествието през територията на..

публикувано на 31.07.24 в 17:26

На първо четене: Пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана върху продажбата, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им, пише БНР. Остава разрешена само продажбата за юридически лица за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост по..

публикувано на 31.07.24 в 16:14

Продължава борбата с двата горски пожара в Югозапада

Продължава гасенето на двата горски пожара в Югозападна България, където на терен работят 30  екипа на противопожарните служби от Благоевград, областта и столицата, военнослужещи. В битката с огъня в Малешевска планина, където вчера бяха евакуирани над 120 жители на високопланинските села Цапарево и Кърпелево, отново се включиха френските самолети, а..

публикувано на 31.07.24 в 15:49

Улични ремонти в община Самоков, асфалтиране и в Боровец

През този строителен сезон се извърши подмяна на водопроводи и ремонт на улици в Мала Църква, Маджаре и Говедарци, съобщават от Община Самоков. Вече са подменени тръбите на водопровода на четири улици в Говедарци. Цялостно се асфалтираха ул. „Борис Хаджисотиров” и ул.„Кирил и Методий”, а на ул. „Александър Стамболийски” се направи текущ ремонт. В Мала..

публикувано на 31.07.24 в 15:01

Спортни занимания за децата и през август в Благоевград

Община Благоевград и спортните клубове на територията на областния център с нова спортна програма за безплатни занимания за ученици от 1 до 12 клас през м. август. Тренировките ще стартират от 1 август /четвъртък/ и ще продължат до края на месеца. Учениците от всички училища ще могат да посещават различни видове спорт, сред които:..

публикувано на 31.07.24 в 14:30