Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недостиг на места в детската градина в Добринище

Над капацитета са децата в Детска градина „Мечо Пух“ в Добринище  - 110, стана ясно на редовна сесия в Банско.

Заради това съветниците одобриха предложение за допускане на повече от допустимия максимум от 23 деца в група. В доклада си пред Общински съвет, кметът Стойчо Баненски подчерта, че за разрешаване на дългогодишния проблем с недостиг на места в детската градина в Добринище е необходимо изграждане на пристройка на детското заведение, за което Община Банско е кандидатствала с проект за финансиране по програма на МОН.

Сразширениетощесеобособимястозаеднаясленагрупаи 4 едновъзрастови  предучилищнигрупи, скоетощесеподобрисредата и ще се повиши качеството на образователно-възпитателния процес.

Одобрен беше План за действие на Община Банско в изпълнение на Областната стратегия за приобщаване на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация за периода 2024-2027 г. Приоритетните области на действие са образование, здравеопазване, заетост, жилищни условия, култура, върховенство на закона и недискриминация.

По предложение на Постоянната комисия по социална политика на Общинския съвет бе приет Правилник за предоставяне на еднократна финансова помощ в полза на физически лица на територията на община Банско. Създаването на Правилника е наложено от необходимостта за въвеждане на конкретни условия за отпускане на еднократни помощи, регламент на определяне гражданите, нуждаещи се от помощи, създаване на процедура за подаване и разглеждане на заявления.


По публикацията работи: Ива Сеизова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Военнослужещи дадоха обет за вярност към родината

С тържествен ритуал 7 нови военнослужещи положиха клетва за вярност към родината в поделението в Благоевград. По време на тържествената церемония те бяха поздравени от началника на щаба полковник Николай Николов. Беше отслужен водосвет за здраве и благоденствие на войниците. Предстои новоназначените военнослужещи да преминат начална..

публикувано на 01.08.24 в 13:17

Държавата ще финансира общински проекти в Кюстендил

Министерството на регионалното развитие и благоустройство ще финансира пет споразумения на Община Кюстендил на обща стойност над 28 000 000 лв. Средствата са от държавния бюджет и са за финансиране на обекти по инвестиционната програма за общински проекти. Осигурените средства са за преустройство и реконструкция на художествена галерия "Владимир..

публикувано на 01.08.24 в 12:15

Панаир на занаятите в Банско

От 3 до 11 август ще се състои Панаир на занаятите в Банско. По инициатива на „Регионалната занаятчийска камара – Банско“ и с подкрепата на Община Банско, за четвърта поредна година ще имате възможност да се запознаете с богатството на българските занаяти, да се докоснете до майсторството на местни майстори и да си купите автентични..

публикувано на 01.08.24 в 11:42

Иззеха над 20 000 кутии с цигари от камион на ГКПП „Станке Лисичково“

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление.  На 31.07.2024 г. на ГКПП „Станке Лисичково“ служители на Гранично полицейско управление - Благоевград извършили проверка на влизащ в България от Северна Македония товарен автомобил и полуремарке с..

публикувано на 01.08.24 в 11:39

Юни е бил най-топлият месец у нас за последните 140 години

Месец юни тази година е бил тринадесетият пореден рекордно топъл месец в света, пише БНР. Юни е бил най-топлият у нас за повече от 140 години. Средната температура през месец юни в България се е увеличила с малко над 1 градус. Климатолозите отчитат, че най-съществено е затоплянето в планинските райони и в Софийския регион, където повишението на..

публикувано на 01.08.24 в 11:27

Парламентарна комисия заседава в Трекляно

Парламентарната комисия по демографската политика, децата и семейството ще проведе изнесено заседание в най-малката община в България – Трекляно.  Заседанието е насрочено от 16.00 часа. На срещата членовете на комисията ще се запознаят с проблемите на необлагодетелстваните населени места съгласно Наредба 14 от началото на 2003 година и ще разгледат..

публикувано на 01.08.24 в 11:24

Разкриха плантация с канабис в Слатино

Голямо количество канабис е открито и иззето вчера при операция на криминалисти от ОДМВР и от РУ Дупница за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици. Добре обгрижваните растения с височина около 180 см са били засадени в горски фонд в местността „Джинго“ в землището на бобошевското село Слатино.  Насажденията са отглеждани с изградена..

публикувано на 01.08.24 в 11:06