Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разрастват се и трите големи пожара в Югозападна България

И трите големи горски пожара в Югозападна България се разрастват. Обстановката се усложнява. 

В Малешевската планина се разгоряха нови огнища, продължава да върлува и стихията в Пирин.

Пожарът в планината Славянка също се е разраснал, пробивайки просеките, и е тръгна надолу, научи кореспондентът на БНР от рейнджърите в национален парк Пирин, които допреди няколко часа гасиха пожара там.

Има потенциална опасност огънят да стигне в по-опасна близост и до последното село преди границата - Голешево, макар че такава засега няма.

Огънят в Малешевската планина беше овладян днес, с изключение на едно място, до което нямаше достъп. Точно то премина във върхов пожар и тръгна във високата част на планината, но е далеч от населените места.

Пирин е обгърнат от черен дим

Пожарът тръгна от една от махалите на село Сенокос. Изгоряха 4 къщи. Двама възрастни хора бяха евакуирани при свои близки. Пожарът е върхов и се разпространява бързо. Стигна в опасна близост до Дяковци махала.

Областният управител Георги Динев, заедно с полицията, обиколи всички къщи, в които има доста хора, включително и деца, и ги предупреди за извеждането им на безопасно място.

Двата шведски самолета се опитаха да помогнат на огнеборците, но усилията им не успяха.

Трите пожара, разположени само на няколко десетки квадратни километра, успяха да нарушат и координацията между институциите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 100 доброволци и хеликоптер се включват в битката с огнената стихия в Сенокос

За пореден път Община Симитли показа колко обединени са хората, които живеят на нейната територия. Минути, след като стана ясно, че в село Сенокос гори голям пожар, който е тръгнал и към гората, бяха уведомени бяха всички кметове на кметства и кметски наместници, сформирани бяха доброволчески екипи, пише simitli info.  Към момента на терен вече има над..

публикувано на 01.08.24 в 20:30

Гл. комисар Джартов: Не може да бъдем спокойни все още и за двата пожара в Югозапада

Все още е рано да говорим за овладян пожар.  Има още много работа през днешния ден. Имаме едно критично място, което създава проблеми. Просто, защото не може да го достъпим като площ. Като фронт е малко“, заяви на брифинг директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов, който е на мястото на пожара. Днес на терен са били както служители на..

публикувано на 01.08.24 в 17:45

Пожарът между Сенокос и Стара Кресна е тръгнал от две къщи, търсят доброволци

Пожарът, който гори в района между симитлийското село Сенокос и Стара Кресна е тръгнал от две къщи, които се намират в махала „Калайджиска“ на село Сенокос. Огънят е започнал да навлиза и към гората, коментира инж. Благой Кишев, директор на Държавно горско стопанство – Симитли.  На място вече е екип на пожарната, пътуват и горски служители от..

публикувано на 01.08.24 в 17:36

Пожар върлува между селата Сенокос и Стара Кресна

Пожар върлува между селата Сенокос и Стара Кресна, съобщи за Радио Благоевград кметът на Кресна Николай Георгиев. Сигналът за огнената стихия е получен преди половин час. По предварителна информация са изгорели две постройки. Кметът Георгиев пътува към мястото на пожара. Уведомени са всички институции. Към мястото на пожара са тръгнали две пожарни..

публикувано на 01.08.24 в 16:07

Перничани спортуват в нов балон

Новият спортен балон, разположен в централния градски парк в Перник от днес е достъпен за всички граждани в часовете, когато няма трениращи клубове. Желаещите да поспортуват могат да се запознаят с графика в самото съоръжение.  Балонът е оборудван за шест вида спорт : баскетбол, волейбол, тенис на корт, футбол, хандбал и бадминтон. Цената за ползване на..

публикувано на 01.08.24 в 16:03

Бизнес форум "Защо в Благоевград" представя местни фирми

Тридневен форум под надслов „Срещаме се у дома“ организира община Благоевград в средата на месец август. Събитието е част от инициативата „Ела (си) в Благоевград“, чиято цел е да привлече и мотивира благоевградчани, работещи и развиващи бизнес навън, да се завърнат и реализират в родния си град. Началото на инициативата „Ела (си) в Благоевград“ ще..

публикувано на 01.08.24 в 15:55

Овладени частично са двата големи пожара в Югозапада

Благоевградска област продължава да е в обръча на огненото бедствие с два продължителни пожара - в планината Малешевска на запад, към РСМ, и на юг, към Гърция, в граничната планина Славянка, където пожарите не спират повече от месец. Пожарът в Малешевската планина трети ден продължава да поднася неприятни изненади на огнеборците и то предимно през..

публикувано на 01.08.24 в 15:48