Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци от София на помощ на пожарникарите в Сенокос

Каквото се наложи това ще правим, следваме командите на пожарникарите, казаха доброволците от София, които дойдоха на помощ на огнеборците в Сенокос.

Те са от столичното доброволно формирование, имат опит в гасене на пожари. Добре екипирани са, но не са с екип на формированието. С кубинки, които могат да издържат на пламъци, памучни панталони, маска за лице срещу пушек и дим, каска, ръкавици, избягват изкуствени материи.

"11 екипа на пожарната гасят пожара над Сенокос и над 70 служители на ЮЗДП, както и 20 доброволци. Те са разположени по периметръра на пожара, който е активен на три фронта", каза за Радио Благоевград областният управител Георги Динев. Теренът е пресечен и не позволява достъпа до него на верижна техника. Приоритетно ще се гаси с двата самолета от Швеция, както и с наш хеликоптер. В Малешево ще остане да се гаси с верижна техника и да се разширяват просеките с цел превенция.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Един шведски самолет се включи в пожара в Пирин, другият - с технически проблем

Единият от двата шведски самолета се включи в гасенето на пожара в Пирин над село Сенокос, другият не лети заради технически проблем.  Очаква се един хеликоптер от авиобаза Крумово.  Припомняме, че 11 екипа на пожарната гасят пожара над Сенокос и над 70 служители на ЮЗДП, както и 20 доброволци. "Те са разположени по периметръра на пожара, който е..

публикувано на 02.08.24 в 10:51

ЮЗДП прекрати договора с фирма заради неизпълнени задължения

„Югозападно държавно предприятие“ ДП Благоевград прекрати договора за съвместно изпълнение на дейности по запазване и разнообразяване на дивечовия генофонд, неговото развитие и обогатяване, за съхранение на българската гора, горската фауна, за запазване на природната среда и екологичното равновесие, сключен с „БИО МАЙНИНГ“ АД поради вина на изпълнителя...

публикувано на 02.08.24 в 10:31

Регионалната библиотека в Перник отваря след мащабен ремонт

След повече от година Регионална библиотека „Св. Минков“ в Перник се връща към нормалния си ритъм на работа. Библиотеката, която спря да работи с читатели от средата на юни миналата година, заради мащабния ремонт на сградата на Двореца на културата, отваря отново врати за читателите си от 5-ти август. Времето, необходимо за възстановяване на работата с..

публикувано на 02.08.24 в 10:25

Община Струмяни с призив за финансова подкрепа и доброволци

Предвид сложната обстановка, развила се през последните дни в Малешевска планина и поради опустошителните размери на развилия се пожар, апелираме за финансова подкрепа, необходима за обезпечаване на екипите на терен – за храна, напитки, оборудване, консумативи и др., пишат на сайта на Община Струмяни. Ще бъдат поставени кутии за дарения в брой в..

публикувано на 02.08.24 в 09:31

На няколко фронта гори пожарът при село Сенокос, екипи гасят локални огнища

От 05.00 часа тази сутрин пожарникари и над 70 човека от горските стопанства на територията на Югозападно държавно предприятие са на терен в борба с пожара при село Сенокос. По информация от инж. Благой Кишев, директор на Държавно горско стопанство – Симитли огънят е подминал махала „Димовци“. „Към момента говорим за типично горски пожар. Гори на..

публикувано на 02.08.24 в 08:27

121 години от Илинденско – Преображенското въстание

Днес ще бъдат отбелязани 121 години от избухването на Илинденско – Преображенското въстание. Честванията ще започнат в 9.00 часа в двора на черквата „Въведение Богородично“ с панихида в памет на загиналите за свободата на България. От 9.30 часа пред паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“ ще се състои ритуал по полагане на цветя...

публикувано на 02.08.24 в 08:25

Пореден ден доброволци и военни гасят пожара в Малешевска планина

Първите доброволни отряди заминаха да гасят пожара в Малешевска планина тази сутрин. Пожарът в Малашевската планина се разгоря  отново и село Кърпелево в община Струмяни е застрашено, по информация на областния кризсен щаб, именно затова тази сутрин още в ранни зори първите доброволни отряди дошли от София бяха ситуирани в тази посока.  Към мястото..

публикувано на 02.08.24 в 08:21