Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Даниил ще отслужи водоосвещение при езерото "Бъбрека"

Автор:
Снимка: БГНЕС

Очаква се днес патриарх Даниил да се качи на езерото "Бъбрека" в Рила като част от поклонническия път "Рилският Чудотворец". Събитието се провежда за 15-и път.

Поклонническият път "Рилският Чудотворец" от София до Рилския манастир се организира от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съвместно със Софийската света митрополия и с подкрепата на Столична община. Поклонението, посветено на всебългарския покровител св. Йоан Рилски, всяка година събира десетки, а по някога и стотици православни християни, които се отправят с молитва и песнопения по пътя на неговите мощи, пренесени от Търновград през София в Рилската света обител през 1469 г.

Пешеходният поход се провежда от 1-ви до 6 август и преминава през планините Витоша, Верила и Рила, като на Преображение Господне участниците се събират на архиерейска света литургия в манастирския храм "Рождество Богородично". Началото на похода беше дадено в старинния столичен храм "Св. София", като патриарх Даниил присъства на литургията и водосвета. Днес той ще е на езерото "Бъбрека", като дотам - след ползване на седалковия лифт от хижа "Пионерска" до хижа "Рилски езера", до самото езеро се стига или с кон, или пеша. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължителна дезинфекция на влизащите от Гърция автомобили

От тази нощ всички автомобили, влизащи от Гърция към България  преминават през задължителна дезинфекция заради чумата по дребните преживни животни. Най-близките огнища в южната ни съседка са в района на Комотини. Шофьорите на тежкотоварните камиони се оплакват от  разбития терен  в зоната за дезинфекция на Кулата: "Дезинфекцията я минаваш задължително,..

публикувано на 05.08.24 в 12:23

Ограничено е движението по пътя Благоевград-Покровник

Временно движението по пътя Благоевград - Покровник е ограничено и в двете посоки поради аварирал тежкотоварен автомобил. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут, Благоевград- Зелен дол,  кръгово  движение към Покровник и обратно. Движението се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 05.08.24 в 12:01

Разследват причините за пожара в Невестинско

Досъдебно производство е образувано в Районно управление на МВР в Кюстендил за изясняване на причините за възникването на пожара в землищата на селата Църварица и Илия. Уведомена е прокуратурата, съобщиха от полицията в Кюстендил. Г асенето на пожара, който възникна на 2 август, продължава. На място са екипи на пожарните служби и горските..

публикувано на 05.08.24 в 10:47

Читалище "Никола Вапцаров" – 130 години история и традиции в Банско

Читалище "Никола Вапцаров" в гр. Банско отбелязва 130 години от своето създаване, носейки със себе си история и значимост в културно-просветната дейност на града. В разговор в мобилното студио на предаването "Нашият ден", Силвия Терзиева, секретар на читалището, и Елена Калайджиева, организатор на събития, споделиха как се подготвят за годишнината и..

публикувано на 05.08.24 в 10:44

Международно състезание по ориентиране купа "Разлог"

На 2 и 3 август Международното състезание по ориентиране купа "Разлог" приветства 209 участници от страната и чужбина. През изминалите два дни, деца и възрастни участваха в спринта в Разлог и дългата дистанция, която се проведе в горския район на село Бачево. По време на спринтовата дестанция, десетки деца от Разлог и други населени места се..

публикувано на 05.08.24 в 10:22

Над 100 огнеборци потушават пожара в планината Славянка

Пожарът в планината Славянка продължава да бъде активен на източния фронт. Има десетки активни огнища. Летателна техника се включи в гасенето преди минути. Тежка е ситуацията в българската част на планината, където на място са разпределени над 100 огнеборци от пожарните служби, горски служители и военни, потвърди Георги Сарафов от областната дирекция..

публикувано на 05.08.24 в 10:08

Испански самолети се включват в гасенето на Славянка

Пожарната обстановка в  планината Славянка на българогръцката граница остава сложна. В момента огнищата на западния фронт са локализирани, но на източния фронт огънят се разраства.  Днес се очаква да се включи в гасенето допълнителна летателна техника, каза Георги Сарафов от областната дирекция на пожарната в Благоевград. Тази сутрин екипите се..

публикувано на 05.08.24 в 09:56