Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква отбелязва Преображение Господне

Автор:

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Преображение Господне. Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос. Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима свои ученици. Врачанският митрополит Григорий:

Господ Исус Христос се преобразява в слава пред трима от своите апостоли Петър, Яков и Йоан на планината Тавор, като целият се появява в светлина и беседва с двамата старозаветни пророци Моисей и Илия. Прави го, за да затвърди вярата на своите ученици, че той е Господ спасител. Прави го чрез тях да укрепи вярата на целия човешки род и всички да очакват възкресение от мъртвите и възнасяне на небесата, така и да бъдат изпълнени с тази духовна светлина, в която се преобрази Той пред светите си апостоли".

По стара църковна традиция на Преображение се освещава и вкусва първото грозде.

Според народните вярвания от Преображение Господне "лятото се пречупва" и времето се преобразява. Водите в реките, изворите и морето стават студени, дните и нощите застудяват.

Поклонническото пътуване "Рилският Чудотворец" достигна късно вчера крайната си цел – Рилския манастир. С песнопения, множество поклонници пристъпиха в Рилската света обител, за да се поклонят пред мощите на свети Йоан Рилски.

Поклонническото пътуване започна на 1 август в София. Поклонението е посветено на всебългарския покровител св. Йоан Рилски и в него участват православни християни, които с молитва и песнопения се отправят по пътя на мощите на светеца, пренесени от Търновград през София в Рилската света обител през 1469 г.

Поклонниците бяха посрещани от братството на манастира. Днес, на Преображение Господне, в Рилския манастир да бъде отслужена Тържествена света литургия, водена от Негово Преосвещенство Адрианополският епископ Евлогий, братското духовенство и духовници от страната. Походът завършва с лития до гроба на свети Йоан Рилски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ОИСР оцени високо допълнителното пенсионно осигуряване в България

Подготвят се промени в частното пенсионно осигуряване, които имат основната цел да увеличат доходите за старост и да гарантират адекватни пенсионни плащания, информират от пресцентъра на Комисията за финансов надзор.  Организацията за икономическо сътрудничество и развитие оцени високо допълнителното пенсионно осигуряване в България и подкрепя бъдещите..

публикувано на 06.08.24 в 10:44

Гл. комисар Ал. Джартов: Няма значително усложняване на пожара в Славянка, независимо от това пожарът не е ограничен

Работата на екипите от пожарникари, горски служители, военни и доброволци днес ще се съсредоточи върху източния фронт на пожара. В гасенето на огъня  се включват и двата самолета, които вчера пристигнаха от Испания.   „Ще се включи и специализирана техника за гасене на огнищата с вода. Паралелно с това ще съблюдаваме и мерките за безопасност, тъй..

публикувано на 06.08.24 в 10:04

МЗХ: Всички площи с напоителни инсталации ще бъдат допустими за подпомагане с евросредства

Всички площи със съществуващи напоителни инсталации ще бъдат допустими за подпомагане с европейски средства, съобщават от Министерството на земеделието. Общият бюджет на финансовата помощ е близо 100 млн. лева. Ведомството публикува за обществено обсъждане проекта на насоките за кандидатстване. "Целевият прием на проектни предложения за повишаване на..

публикувано на 06.08.24 в 09:32

Патриархът отслужи архиерейска вечерня в храм в Боровец

Радвам се, че след дълго време отново може да се служи в този прекрасен храм и да бъде място, което свидетелства за Бога, за неговата любов към всички човеци, за всички, които идват на това място. Това каза снощи Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил в храма "Преображение Господне" в курортен комплекс "Боровец", където отслужи архиерейска..

публикувано на 06.08.24 в 09:21

Ново огнище на пожара в планината Славянка премина на наша територия

Ново огнище на големия пожар в гръцката част на планината Славянка премина на българска територия и разшири периметъра на огъня от наша страна.  Поредното прехвърляне на пожара в Гърция и на наша територия отвори нов периметър от около 1200 декара, на който тежки булдозери вече започнаха да правят широки просеки, за да ограничат разпространението на..

публикувано на 06.08.24 в 08:06

Облачно време на места с валежи

Днес облачността ще е променлива и на отделни места от запад на изток ще превали. По-значителна ще е облачността в следобедните часове над Източна България и планините и на повече места там ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в североизточните райони. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, ще се усили и..

публикувано на 06.08.24 в 07:36

Актуална информация към 19.00 часа за пожарите в област Благоевград

В планина Славянка - продължава активността на пожара от изток. На около 5 км е от село Голешево. Няма опасност за населението. Превантивно се прави допълнителна просека в близост до селото с верижен 50-тонен булдозер. От запад навлизат нови огнища от Гърция, което допълнително усложнява локализиранено на пожара. Утре продължава работата на..

публикувано на 05.08.24 в 19:18