Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горица Грънчарова-Кожарева – новият служебен премиер на България

Автор:
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател.

"В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател", се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния глава.

В 10:30 часа Радев ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да й възложи да състави служебно правителство.

Новината за Грънчарова идва буквално минути, след като досегашният служебен премиер Димитър Главчев оттегли желанието да остане на поста си.

Главчев вече не иска премиерския пост

Тя ще е втората жена на този пост в историята на България. Единствената жена министър-председател е Ренета Инджова, която бе и първият служебен министър-председател, назначена от президента Желю Желев през 1994 г. 

Коя е Горица Грънчарова-Кожарева?

Родена е на 9 април, магистър е по специалност "Счетоводство и Контрол" от Стопанската академия в Свищов.

През годините е заемала позиции на ръководител "Одитно отделение", извършващо финансови одити, одити за съответствие при финансово управление и одити на изпълнението и ръководи работна група за изработване на частта "Одити за съответствие" на Наръчника за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитна дейност на Сметната палата; член на Консултативния съвет на Сметната палата; главен експерт в НАП.

От 13 април 2005 г. до 26 януари 2011 г. е член на Сметната палата на Република България, а от 11 юни 2014 до 26 март 2015 г. ръководи одитно отделение с обхват Народно събрание, Администрация на президента, Министерски съвет, Конституционен съд, Омбудсман, БНБ, МТСП, Министерство на младежта и спорта, няколко централни комисии и висши училища.

На 9 април 2015 г. Народното събрание избра Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров за заместник-председатели на Сметната палата, след като двамата бяха предложени за постовоте си от тогавашния председател на Сметната палата Цветан Цветков.

В края на ноември м.г. единодушно Конституционният съд обяви за противозаконен избора ѝ за временен шеф на Сметната палата. Тя беше на поста от 7 до 28 юли 2023-а, когато Народното събрание избра за титуляр Димитър Главчев. Делото тогава беше образувано по искане на президента Румен Радев, след като отново КС отмени махането на бившия шеф на Сметната палата Цветан Цветков. Парламентът обаче не го върна на поста, а назначи временно за шеф Горица Грънчарова-Кожарева. Именно това оспори тогава държавният глава.

Участва в дейността на международни професионални организации на ВОИ и техните работни структури.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младежи в реанимация, вероятно са се натровили с алкохол

Четирима младежи от Петрич са настанени в болница със съмнение за алкохолно натравяне и употреба на райски газ. Вчера на спешния телефон 112 е получен сигнал, че на пейка в градска градина на Петрич лежи младеж. От пристигналите незабавно полицейски служители и екип на Спешна помощ, намясто са установени четирима младежи от гр. Петрич, трима от които..

публикувано на 09.08.24 в 11:31

Започва деветото издание на "София филм фест на път" в Кюстендил

Деветото издание на "София филм фест на път" започва днес в Кюстендил. В рамките на фестивала, всеки петък вечер до 30 август, ще има безплатни прожекции на открито, на арката на централния площад "Велбъжд". Инициативата се реализира съвместно с Община Кюстендил с подкрепата на Националния филмов център. Програмата започва тази вечер с прожекция на..

публикувано на 09.08.24 в 10:46

Александър Джартов: С гръцките колеги сме в непрекъсната комуникация

Над 120 огнеборци гасят пожара в планината Славянка. Ситуацията на източния фронт е сравнително спокойна, каза за Радио Благоевград директорът на ГДПБЗН главен комисар Александър Джартов. Може да се каже, че доста е ограничен пожарът в тази посока. Продължава да се работи с линии и с вода. На западния фронт се доизгражда и допълнително се..

публикувано на 09.08.24 в 10:42

Пикълболът завладява Банско

Община Банско продължава да поставя здравето и спорта на преден план в местната политика, като предоставя възможности за иновативни физически активности. Учителите по физическо възпитание и треньорите от спортните клубове в общината имаха уникалната възможност да се запознаят с един от най-бързо развиващите се спортове в света – пикълбол...

публикувано на 09.08.24 в 10:41

Патриарх Даниил ще отслужи литургия на празника "Панагия" в Кюстендил

Българският патриарх Даниил ще отслужи света литургия на празника "Панагия" в Кюстендил. В деня, в който се почита празникът "Успение на Пресвета Богородица", Кюстендил отбелязва "Панагия - Въздигане на хляба". Празникът ще се проведе на 14 и 15 август и ще започне в черквата "Свето Успение Богородично" в Кюстендил, където ще има традиционно..

публикувано на 09.08.24 в 10:35

Нарушено водоподаване на улица в Благоевград

Във връзка с ремонт на уличен водопровод по улица ”Околчица” от №1 до №20, в периода от 12.08.2024 г (понеделник) до 06.09.2024г. от 08.00 часа до 17.00 часа в делничните дни, ще бъде нарушено водоподаването в посочения участък.  За улесняване на работния процес е необходимо живущите да преместят личните си МПС-та.  От ВиК Благоевград препоръчват на..

публикувано на 09.08.24 в 10:23

Атанас Стоянов: На Славянка обстановката е динамична

И днес в гасенето на пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница ще се включи един испански самолет. Той ще започне да облива с вода от въздуха главно западния фронт на пожара, където огънят настъпи от гръцка страна. Очаква се днес летателната техника да се включи в гасенето след 10 часа, каза за Радио Благоевград кметът на община..

публикувано на 09.08.24 в 09:40